Ev / Blog / Battle Royale Ne Demek? Örnek Oyunlarla Anlatıyoruz
Valorant names

Battle Royale Ne Demek? Örnek Oyunlarla Anlatıyoruz

Bir dönem mmorpg oyunlar gündemi ele geçirdi, bir dönemse moba oyunlar. Günümüz oyuncularının gözdesiyse Battle Royale oyunlar. Peki ne oluyor Battle Royale? Örnekleri nedir? Cevapları yazımızda vermeye çalışacağız, iyi okuncalar.

Bu arada sadece kelime anlamı olarak izah edip geçmeyelim, biraz da bu noktaya nasıl geldi onu anlatalım dedik, eğer kısa bir özet isterseniz direkt yazının sonuna gidebilirsiniz ama tavsiyemiz tamamını okumanızdan yana olacak. Lafı daha fazla uzatmadan konuya girelim dilerseniz.

Battle Royale Ne Demek?

Battle Royale aslında başlangıçta bir oyun modu olarak piyasaya giriş yaptı. ARMA serisinden alışık olduğumuz bu modda olay gayet basit ama eğlenceliydi. İnsanlar bir haritaya düşüyor ve son ayakta kalan turun kazananı oluyordu. Hayatta kalmak asıl hedefimiz olsa da bunda başarılı olmak için yeri geldiğinde birilerini öldürmek, başka insanlarla birlikte hareket etmek ve bol bol eşya toplamak zorunda kalıyoruz bu oyun modunda.

Mod üzerine açılmış ARMA sunucuları dolup taştığından olsa gerek ilk oyun denemeleri de bu dönemde başladı. Fakat örnek oyunlardan bir sonraki başlıkta ayrıntılarıyla konuşacağız.

En kısa ve öz haliyle Battle Royale bir grup insanın başlarının çaresine bakmak üzere bir haritada son hayatta kalan kişi olmaya çalışmalarına deniyor. Film olarak örnek düşünecek olursak Açlık Oyunları serisi kötü bir örnek olmayacaktır. Tabii orada durum biraz daha fazla kompleks.

Oyun Örnekleri

Son dönemde türün tutulmasıyla birlikte çoğu oyun kendini bir şekilde bu furyaya adapte etmeye çalıştı fakat biz örnek olarak bütün oyunları göstermeyeceğiz, yoksa işin içinden çıkamayız bizi de anlayın. Başlıca oyun temasının lideri sayılabilecek birkaç oyundan bahsedip, bir de furyanın başlamasını sağlayan birkaç moddan konuşup konuyu kapatacağız.

Minecraft: Hunger Games Modu

Minecraft’ın seveni de çok, sevmeyeni de çok. Tabii bu oyun sektöründeki başarılarını görmemize engel değil. Yıllar önce oyuncu topluluklarının başlattığı Hunger Games aslında günümüz Battle Royale oyunlarından biraz daha farklı ilerlemekteydi. Kırmızı alan ya da ne bileyim gaz duvarı gibi şeylerden ziyade oyun süreye göre devam etmekteydi. Yine de Battle Royale Ne Demek? Sorusuna verdiğimiz cevapların birçoğuna uymakta, bu yüzden örnekler arasında yer almaya hak kazandı.

ARMA III Battle Royale Modu

Yukarıdaki gibi bu da bir oyun modu, fakat bunun daha özel bir yönü var. Modun tasarımcılarından olan bir abimiz daha sonrasında tarih yazacak. ARMA III zaten oyun modları ve eğlenceli yayınları ile oynayanın da oynamayanın da yakından tanıdığı bir oyun. Son sıralar tahtı bayağı sallantıda, oyuncular farklı oyunlara yöneliyor çünkü. Fakat zamanında Simülasyon oyunları arasında doruk noktalarından birisiydi.

H1Z1: King of the Kill

Daha önceleri mod olarak denenen bu türü direkt olarak bir oyun şeklinde sunan ilk projelerden birisiydi H1Z1. Bayağı bahtsızlık yaşamasına rağmen, rakipleri patlamadan önce çok para kazandılar diyebiliriz. Bir sıralar yayıncıların gözde oyunlarından birisiydi hatta. Fakat bol buglı, sunucu çökmeli, bağlantı sorunlu olması rekabet başladığı andan itibaren onu geride bıraktı. Şimdilerde pek yüzüne bakan oluyor mudur acaba? (Umarız olmuyordur.)

PlayerUnknown’s Battlegrounds

İşte türün patlama oyunu PUBG karşımızda. Gerek mobil platformlarda, gerekse bilgisayarlarda türün yayılmış olmasının en büyük sebebi kendisidir. (Burada alkışlama efekti girmeniz gerekiyordu.) Yukarıda ARMA III’den konuşurken modun tasarımcısından bahsettik ya hani, işte o abimiz bu el emeği göz nuru oyunu Twitch yayınlarında tasarladı. Yani oyunun en büyük destekçisi de tasarım esnasında bağışlar yapan izleyici kitlesiydi. Oyunun bu denli tutmasının bir diğer sebebi de H1Z1’den daha az sorunlu olmasıydı diyebiliriz, hem oradan aldığı oyuncular hem de yeni nesile güzel yayılmış olmasıyla zirvedeki yerini çok uzun bir süre korudu.

Burada oyuncuların oyunu ne kadar çok sevdiğinin en büyük kanıtlarından bir diğeri de ücretli olması ve hiç indirim yapmamış olmasıdır. “Parası neyse verelim, düzgün bir oyun oynayalım”cı arkadaşlar oyunun sürekli olarak arkasında durdu. Bunun yanı sıra yayıncılar da başka oyun kalmamış gibi saatlerce PUBG oynayınca önü kesilemez bir yola girmiş oldu oyun.

Fortnite Battle Royale

Fortnite aslında ilk çıktığında Battle Royale olmakla alakasız bir oyundu, hatta bayağı pahalıydı falan. Daha sonrasında tecrübeli ekip Battle Royale çılgınlığını erken keşfedip oyunlarına hızlıca bir mod hazırladılar. Sanırım modun en büyük özelliği ücretsiz olmasıydı, ilk çıkışını düşünecek olursak çok özgün de sayılmazdı, PUBG’nin gittiği yoldan gitmeyi başlangıç olarak seçmişlerdi diyebiliriz. Bundan sonraki süreçte de gelen güncellemelerle oyunu PUBG’den daha farklı bir yola soktular. Ee, eşek yüküyle parayı da PR çalışmalarına harcayınca bir anda zirveye ulaşmaları kaçınılmazdı.

Zaten bir süre sonra önceden farklı oyunlar oynayan çoğu yayıncı da bu reklamlara ya da sektörün akışına kapılarak sürekli olarak Fortnite yayınları yapmaya başladı.

Oyunlarımızdan da bahsettiğimize göre yazıyı sonlandırma vakti gelmiştir. Yukarıda geçen oyunlar ve daha fazlasının haberlerini oyun haberleri kategorimiz üzerinden takip edebilirsiniz. İyi oyunlar.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.