Ev / Blog / Cyberpunk 2077’yi Beklerken: Cyberpunk Nedir?
Valorant names

Cyberpunk 2077’yi Beklerken: Cyberpunk Nedir?

Cyberpunk 2077’yi heyecanla bekliyor, retrosynth sokaklarında sibernetik vücudumuzla yürümeyi iple çekiyoruz. Yağmur Night City’nin neon tabelalarını ıslatırken oyunun çıkışını bekliyor ve fragmanı yüzüncü kez izliyoruz.

Gelin oyun çıkışını yapmadan önce biraz konuşalım ve bize sunacağı dünya hakkında konuşup, edebiyata, sanata ve siberpunk türünün derinlerine inelim.

Cyberpunk aynı zamanda bir türün adı. Cyberpunk anlayışı, kitaplarda, filmlerde hatta oyunlarda kendine yer bulmuş. Genelde distopik bir gelecek dünyası çizen cyberpunk kelimesi ilk olarak 1983’de geçiyor. Kelimenin dilimize kazandırılışı da siberpunk adıyla oluyor ve postmodern edebiyatta bu türde eserler veriliyor.

William Gibson’un Neuromancer adlı romanı türün ilk ve en önde gelen eserlerinden biri. Aynı dönemde çıkmış Blade Runner ise siberpunk türünün muazzam bir örneği. Bu film sayesinde transhümanizm, insan nedir, varlık felsefesi gibi konular daha fazla değer kazanmıştır. Zaten insanlığın başından beri sorulan bu kadim sorular, Blade Runner dünyasının distopik sokaklarında tekrar sorgulanır.

Siberpunk ile Yinelenen Kadim Sorular

Blade Runner müthiş anlatıların en başına oturduktan sonra siberpunk türünün hatları iyice kesinleşir. Aslında 1960 ve 1970’lerin getirdiği New Wave bilimkurgu hareketine kadar kökleri uzanan siberpunk türü, elektronik olduğu kadar nihilist bir toplum çizer.

İnsanın vücut parçalarını keyfine göre değiştirdiği, vücudunu ikinci el bir parça gibi attığı ve yerine sibernetik eklemeler yaptığı bu dünyada; insan hayatının önemi yoktur. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmaktan çok istila etmiş, daha da ötesine giderek; teknoloji ve insan bir olmuştur. Dolayısıyla insanın bilindik tanımı da sorgulanacaktır artık.

Her parçanız değiştirildiğinde ve yerine sibernetik protezler takıldığında siz hala siz misiniz?

Bu soru Theseus’un Gemisi’ne kadar uzanır da gider. Varlık felsefesi neon ışıkların göz yoran yansımaları altında bir kez daha yorumlanır. İleri teknoloji, düşük hayat olarak özetleyebileceğimiz bu alt türde, insanoğlunun hayatı artık ıskartaya çıkmış mallardan ibarettir.

1980’li yıllarda popülerlik kazanmış olan siberpunk şemsiyesi altında hala bireysel eserler sunuluyor. Özellikle bireysel sanatın internet ortamında oldukça kolay yer bulabildiği bu dönemde, siberpunk türüne gösterilen rağbet yabana atılacak gibi değil. Synthwave adına evrilen konseptte eserler hala icra ediliyor.

Siberpunk Sinema

Siberpunk türündeki filmlerin listesi ise şöyle: (Elbette listede olmayan siberpunk türünde filmler mevcut.)

  • Metropolis
  • Blade Runner
  • Tron
  • Terminator
  • Robocop
  • Ghost in the Shell
  • The Matrix
  • The Lawnmover Man
  • Altered Carbon

Türün önde gelen eserlerinin ortak noktaları ise şunlar:

  • Cyborg
  • Posthümanizm
  • Transhümanizm
  • Distopya
  • Film-noir

Transhümanizm ve Posthümanizm

İnsanlık fizyolojik anlamda olduğu kadar psikolojik anlamda da inanılmaz bir değişime uğradığı için transhümanizm ve posthümanizm anlayışları ortaya çıkar.

Distopya

Distopya ise bir felaket senaryosudur. Toplumun yozlaştığı, çevrenin ve insanın ideallikten oldukça uzaklaştığı bir dünyadır.

Film-noir

Film-noir, dilimizdeki karşılığı ile kara-film; tozlu bir atmosfer çizen, meşum ve karanlık sokaklar arasında geçen, sorgulama ve araştırmanın öne çıktığı filmlerdir. Örneğin Blade Runner, siberpunk türündeki distopik düzeyde olduğu kadar, buram buram film-noir’dir.

Kahverengi tonlarındaki odasında oturan ve piposunu içen dedektifin odasına, kırmızı rujlu ve gizemli bir kadın girer.

 

 

Sevgili Oyungg okurları, cyberpunk nedir sorusunun cevabını vermek adına çıktığımız bu yolda, felsefeden bilim kurguya, edebiyattan sinemaya atladık. Umarız cyberpunk nedir sorusunun cevabını verebilmiş, Cyberpunk 2077’ye karşı sizi hazırlamışızdır.

Oyun dünyasındaki tüm gelişmelerden haberdar olmak için Instagram  ve Twitter üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Edebiyat, sinema ve oyun dünyası ile ilgilenen genç bir lise öğrencisidir. Oyungg'yi çok seviyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.