Ev / Blog / Days Gone: Alıştığımız Zombi Öyküsünün Bir Tık Fazlası
Valorant names

Days Gone: Alıştığımız Zombi Öyküsünün Bir Tık Fazlası

Days Gone 26 Nisan 2019’da PlayStation 4’e özel olarak çıkışını yaptı. Bend tarafından geliştirilen zombi temalı hayatta kalma oyununu kısaca inceledik. Eğlenceli olmasına rağmen birçok teknik hata ile adından söz ettiren Days Gone nasıl olmuş?

Filmiyle, kitabıyla, dizisiyle ve oyunuyla zombi teması artık ağızda ekşi bir tat bırakmaya başladı. Zombi temalı birçok eserden artık yorulduğumuz bu dönemlerde Days Gone iddialı atmosferi ile geldi  “bakın bu sefer çok güzel zombilerimiz var” diyerek, PlayStation 4 Exclusive olarak çıkışını yaptı.

Açık dünyasıyla, saldırı ve savunma sistemiyle, genel oynanışıyla ve belki de bir zombi oyunundaki en önemli etken olan “hikayesiyle” Days Gone nasıl bir noktada duruyor?

Days Gone Kısa İnceleme

Days Gone kesinlikle zombi temasını ya da açık dünya, hayatta kalma türlerini baştan yaratmıyor. Bunları muazzam bir şekilde birleştirmiyor da. Fakat keyifli bir oyun olduğunu ve sığ bir miktarda da olsa yeni şeyler sunabileceğini gösteriyor. Hayatta kalma ögelerini, etkileyici grafikler, gerçekçi atmosfer ile birleştirmeyi az çok başaran Days Gone’un en büyük suçu belki de PlayStation 4’e özel olarak çıkışını yapması diye düşünüyoruz.

Days Gone eğer bütün platformlara çıkan bir oyun olsaydı, incelememizde bu kadar sert olmazdık. Çünkü bir oyunun PS4’e özel olarak çıkartılıyor olması, o oyunun nispeten daha iyi ve daha fazla şeyler sunabileceği anlamına geliyor ve beklentileri yükseltiyor. Fakat Days Gone tadımlık bir zombi oyunundan öteye gidemiyor. Keyifli olmasına rağmen FPS düşüşleri, birçok bug, haddini aşan kaplama sorunları ile oynayışı az da olsa baltalıyor.

Hikayesinin ise dağınık bir halde olması ve oldukça güzel olan dünya ile birleştirilememesi ise Days Gone’un günahlarından biri. Peki Bend tarafından geliştirilen zombi temalı hayatta kalma oyunu Days Gone’un iyi yanları nelerdir?

 

Sürüler ve Sürüler

Oyunun en yeni ve en eğlenceli kısmı zombi sürüleri. En iyi ekipmanı toplamak için çıktığınız yolda bir anda önünüze yığılan ve bağırarak peşinizden koşan zombi sürüleri, oynanışı alıp sırtlamış adeta. Zombilerin ölme fizikleri, kaçarken açık dünyadan yararlanma (bir kere de olsa), yetersiz ekipmana sahip olmak gibi etkenler ise heyecanı ve tehlikeyi oldukça arttırıyor.

Dur şurada ineyim de burayı bir “lootlayayım” dediğiniz zaman, keyifli bir şekilde işinizi halletmeniz kesin değil; çünkü sürüler her an her yerden çıkıp peşinize düşebiliyor. Açık dünyasında Yuva adı verilen kısımlara gidip bu sürülerin işini bitirmek de sizin elinizde. Bütün bunlar bir süre sonra tekrar etse de, Days Gone’un sürülerinden kaçmak sizi uzun süre mutlu edecektir.

 

Ben ve Motorsikletim

Deacon St.John, salgından bu yana pek çok şeyini kaybetmiş, yorgun ve dağılmış bir adam. Hikayesinin orijinal olmaması ve Deacon’un sanıldığı kadar derin bir karaktere sahip olmaması senaryonun ilgi çekiciliğini azaltsa da, Deacon çok ruhsuz bir karakter değil.

Yine de görevden göreve, kamptan kampa koşarken Deek’ten sıkılmıyor ve hayatta kalma mücadelesini beraber vermekten zevk alıyorsunuz. Deacon’un en yakın dostu ise motorsikleti. Oyun boyunca sizinle büyüyen, her aleti içinde barındırabilen, sürekli gelişen ve aslında “kişiselleşebilen” bir öge. İstediğiniz gibi tasarlayabiliyor, rengini değiştirebiliyor, geliştirebiliyor ve topladığınız materyalleri içinde saklayabiliyorsunuz. Maceranız boyunca her derdi beraber atlatıyor, kendinizle beraber onu da geliştiriyorsunuz.

 

 

Zombiler ile Dolu Etkileyici Bir Dünya

Days Gone atmosfer konusunda da başarılı.  Etkileyici grafikleri ile zombi salgınının dünya üzerindeki etkisini göstermeyi hedefleyen oyun, bu hedefini az da olsa başarmış gibi duruyor. Ormanda başıboş gezen zombilerden, terk edilmiş kasabaları mesken tutan büyük sürülere kadar Deek ile birlikte çok daha fazlasına şahit oluyorsunuz.

Üstelik zombiler de çeşitli. Diğer zombi oyunlarından görmeye alıştığımız farklı zombilerin çoğunu bir sürüde görmek çeşitliliği zenginleştirdiği gibi, oyunun “kendini tekrarlayan” sürece başlamasını da geciktiriyor. Bu bağlamda Days Gone zombi tasarımı ve oyuna entegrasyonu konusunda başarılı bir iş çıkarmış.

 

Days Gone kötü bir oyun değil. Fakat çok daha iyisi olabileceğini bildiğiniz bir oyun. Keyifli saatler sunan Days Gone, PlayStation 4’e özel olarak çıksa da; tadımlık bir oyun olmaktan öteye maalesef gidemiyor. 

Days Gone hakkındaki tüm gelişmelerden haberdar olmak için Instagram ve Twitter üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Edebiyat, sinema ve oyun dünyası ile ilgilenen genç bir lise öğrencisidir. Oyungg'yi çok seviyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.