Ev / Blog / Indie mi Yoksa Triple A Oyunlar mı Tercih Ediliyor?
Valorant names

Indie mi Yoksa Triple A Oyunlar mı Tercih Ediliyor?

Üniversitede ‘Research Methods In Social Sciences’ isimli, Türkçesi Sosyal Bilimlerde Araştırma Teknikleri/Metotları gibi bir anlama gelen dersim için; oyun sektöründe Indie ve Triple A oyunların satışları üzerine bir araştırma yaptım. Bu ödev dersin sene sonu sınavı (final’i) açısından önemliydi ve kendimce güzel bir not alınca siteye de eklemek istedim. Dil oyunlarla alakası olduğunu düşünmediğim bir İletişim Fakültesi hocasına yönelik hazırlandığı için basit gelebilir. Satış rakamları Mayıs 2018’e göre ele alınmıştır.

Indie mi Yoksa Triple A Oyunlar mı Tercih Ediliyor?

   Günümüzde eğlence sektörünün önde gelen alanlarından birisi de video oyunlarıdır. Bu alan için üretilmiş binlerce içerik, oyunların oynanabilmesi için geliştirilmiş onlarca platform var. Konsollar, bilgisayarlar, cep telefonları, taşınabilir konsollar farklı markalar tarafından, farklı özelliklerle defalarca piyasaya sunuldu ve milyonlarca ürün satıldı.

Oyunların, eğlence sektörüyle benzer bir ilerleyişe sahip olduğunu da konunun başından belirtmekte fayda var. Sinema gibi bu alanda da çok büyük şirketler içerik üretimi yapıyor ya da Müzik gibi burada da markalaşmış isimler yer alıyor diyebiliriz. Bu büyük şirketlerin üretimde tekel haline gelmesinin karşısında da diğer alanlarda olduğu gibi ‘Bağımsız’ üreticiler yer alıyor ve oyunların tek düze olmasının önüne bu şekilde geçiliyor. Yine de pastanın neredeyse tamamını Triple A (AAA ya da Marka oyunları olarak da bilinir) oyunların yediği, sadece kırıntıların indie oyun yapımcıları tarafına kaldığı genel bir algı. Bu araştırmamızda da objektif gözlerle bunun gerçek olup olmadığına göz atmaya çalışacağız.

Eğlence sektörünün genelinin aksine ilerleyen durumlar da var. Ürün üreten çoğu firma, içerik de üretiyor. Yani sinema salonları olan Cinemaximum’un film çekmesini beklemeyiz ya da televizyon üretimi yapan Vestel’in bir televizyon kanalı açmasını da aynı şekilde garipseriz. Fakat Sony kendi ürettiği Playstation oyun konsollarına özel oyunlar üretiyor. Bunu yapan tek marka Sony de değil. Aynı durum Microsoft’un Xbox oyun konsollarına Exclusive (Platforma özel) oyunlar üretmesiyle ya da Nintendo’nun hem bir konsol, hem de bir oyun üreticisi olmasıyla örneklenebilir. Bu durum elbette daha çok yatırım yapılmış, daha kaliteli ve görsel açıdan başarılı oyunların karşımıza gelmesine olanak sağlıyor. Fakat bir tekelleşmenin de önünü açmıyor mu?

Oyun medyasının yaptığı incelemelere göz attığımızda, özellikle son yıllarda en olumlu notları bağımsız oyunların aldığını ve büyük markaların eleştirilere maruz kaldığını gayet net bir şekilde görebiliyoruz. Aynı durum direkt olarak oyuncuların yaptıkları eleştirilerde de karşımıza çıkıyor. Araştırmamızda da dünyanın en çok oyun satışı yapılan platformu olan Steam’i ve Steam’e 3. Parti analizler çıkartan siteleri çoğunluklu olarak kullanacağız. Çünkü veri derlemesi düzenli ve neredeyse tamamen kullanıcılara açık bir şekilde sunuluyor.

Araştırmamızda başlıktan da çıkarım yapabileceğiniz üzere; Indie oyunlar ile Triple A oyunları karşılaştıracağız. Bu sayede oyuncuların tercihlerini daha net okuyabileceğiz. Steam’de şu ana kadar 20.000’in üzerinde oyunun yayınlandığını düşünürsek hepsine göz atmamız imkânsız. Akla gelen ilk örneklerle çalışacağız. Bu örnekler arasında satış ve incelemeleri açısından başarılı olduğunu gördüğümüz, orta başarıda kalan ya da başarısız sayılabilecek bağımsız ve AAA oyunları kullanacağız. Steam bu oyunların satıldığı tek platform değil, fakat diğer platformlarda şirketler açıklama yapmadıkça verilere ulaşılamıyor maalesef.

Call of Duty: Infinite Warfare (AAA)

Dünyanın en büyük FPS oyun serilerinden birisi olan Call of Duty’nin, en başarısız oyunlarından birisi olan Infinite Warfare aynı zamanda bir rekora da sahip. Oyunun Trailer videosu an itibariyle Youtube’un en çok Dislike alan videosu durumunda. 3.7 Milyon dislike alan oyunun Steam incelemeleri de pek farklı durumda değil. 2016 yılında çıkış yapan oyun, satın alanlar tarafından yapılan incelemelerde %62 oranında beğenilmemiş.

Çıkış Yaptığı Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, PC

Oyuncu incelemeleri: %38 Beğeni (Kaynak Steam)

Steam Türkiye Fiyatı: 209 TL (Kaynak Steam)

Steam Satış rakamları: 200.000 – 500.000 Arası. (Kaynak Steamspy)

Grand Theft Auto IV (AAA)

Çıktığı dönemde hikayesi her ne kadar beğenilmiş olsa da, açık dünyasının yetersizliği ve optimizasyon sorunları sebebiyle ortalama başarıya sahip bir oyun olarak kaldı. Buna karşın kendinden sonraki oyun olan GTA V ile birlikte IV’ün fizik motorunun ne kadar takdir edilesi olduğunu da görmüş olduk. Oyun 2008 yılında çıkış yaptı.

Çıkış Yaptığı Platformlar: PlayStation 3, Xbox 360, PC

Oyun incelemeleri: %63 Beğeni (Kaynak Steam)

Steam Türkiye Fiyatı: 31 TL (Kaynak Steam)

Steam Satış rakamları: 2.000.000 – 5.000.000 Arası. (Kaynak Steamspy)

The Witcher 3: Wild Hunt (AAA)

Son yıllarda yapılan en başarılı oyunlardan birisi. Polonya günümüzde oyunlarla anılan bir ülke olmaya başladı, bunun en büyük sebeplerinden birisi de kuşkusuz The Witcher serisidir. Yarattığı açık dünya ve fantastik atmosferi ile oyunculardan geçer not almayı en iyi başaran oyunlardan birisi diyebiliriz. Satışlarıyla da rakibi olan birçok markayı gerisinde bırakmayı başaran oyun 2015 senesinde çıkış yaptı.

Çıkış Yaptığı Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, PC

Oyun incelemeleri: %97 Beğeni (Kaynak Steam)

Steam Türkiye Fiyatı: 60 TL (Kaynak Steam)

Steam Satış rakamları: 2.000.000 – 5.000.000 Arası. (Kaynak Steamspy)

The Last One (Indie)

Son yıllarda artık oyuncuların sıkıldığı bir tema olan Zombi baskını üzerine yapılan oyun, beklenti içerisinde olan birçok oyuncuyu üzecek derecede kötü olarak çıkmıştı karşımıza. Zaten bu durum satış rakamlarına ve incelemelerine aynı şekilde yansıdı diyebiliriz. Oyun 2018 yılında çıkış yaptı.

Çıkış Yaptığı Platformlar: PC

Oyun incelemeleri: %29 Beğeni (Kaynak Steam)

Steam Türkiye Fiyatı: 15 TL (Kaynak Steam)

Steam Satış rakamları: 1.000 – 5.000 Arası. (Kaynak Steamspy)

Monochroma (Indie)

Ülkemizde çıkan başarılı bağımsız oyunlardan birisi olan Monochroma, maalesef globalde rakiplerinin gerisinde kalınca orta başarılı oyunlar arasında yer alabildi. Hiçbir kelime kullanmadan hikaye anlatımı yapabilmesi ve atmosferiyle ilgi çekmiş fakat satış anlamında tatmin edici bir sonuç yakalayamamıştı. Yine de indie oyunların birçoğuna göre birkaç adım önde olduğunu söylemek lazım. Özellikle kendisi gibi platform oyunları arasında son yıllarda adı en çok duyulan 5 oyundan birisidir diyebiliriz.

Çıkış Yaptığı Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, PC

Oyun incelemeleri: %75 Beğeni (Kaynak Steam)

Steam Türkiye Fiyatı: 31 TL (Kaynak Steam)

Steam Satış rakamları: 20.000 – 50.000 Arası. (Kaynak Steamspy)

Remnants of Naezith (Indie)

Geçtiğimiz aylarda çıkışını yapan bağımsız oyun RoN, kendinden bolca konuşturdu ve oyun medyasından çok yüksek notlar alabildi. Basit bir fikri, zor oyunlar ile hayata geçirmesi de bu kadar ilgi görmesindeki en önemli etkenler arasındaydı diyebilirim. Bu oyunun da ülkemizde yapılmış olması gerçekten gurur verici. Türkiye’nin en büyük oyun fuarında yapılan yarışmadan da birincilikle ayrıldı. (GIST 2018)

Çıkış Yaptığı Platformlar: PC

Oyun incelemeleri: %96 Beğeni (Kaynak Steam)

Steam Türkiye Fiyatı: 18.5 TL (Kaynak Steam)

Steam Satış rakamları: 10.000 – 20.000 Arası. (Kaynak Steamspy)

Karşılaştırmalar

Başarısız Oyunlar:

10’da 1’den daha fazla ucuz olmasına rağmen, beğenilmeme oranlarının da birbirlerine yakın olmasını göz önüne alacak olursak. Infinite Warfare, The Last One’ın 100 katı kadar daha fazla bir satışa sahip. Tabii Call of Duty markasının bu oyunu oyun konsollarına da çıkarttığını düşünecek olursak fark kendini daha sert bir şekilde hissettiriyor.

Orta Başarılı Oyunlar:

Burada farkın yine çok yüksek olduğunu görüyoruz. Monochroma’nın daha çok beğenilmiş bir oyun olmasına rağmen GTA IV ile karşılaştırıldığında aradaki satış farkı yine 100 kat civarı seyretmiş. Burada fiyatların da aynı olmasıyla birlikte fark daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Fakat olumlu olarak Monochroma’nın diğer platformlara da çıkmış olması, indie oyunların konsollar tarafından dışlanmadığını bize gösteriyor diyebiliriz. Diğer oyunların konsollarda yer almaması daha çok yapımcıların oyunlarını entegre etmemesinden kaynaklanıyor. Tabii firmalar konsollara özel satış rakamlarını ayrı olarak paylaşmadıkları için bu konuda bir karşılaştırma yapmamız mümkün olmadı.

Başarılı Oyunlar:

İncelemeleri neredeyse aynı olan bu iki oyundaysa fark artık gittikçe kendini belli ediyor. Henüz yeni çıkmış olduğundan dolayı RoN elbette daha yüksek satışlara ulaşacaktır fakat şu anki duruma bakacak olursak Steam satışlarındaki fark 200 katı görüyor. Ayrıca burada bir önemli nokta daha var. The Witcher 3 Playstation, Xbox One ve Steam harici başka PC platformlarında da satışa çıktı. Fakat Remnants of Naezith şu anda sadece Steam platformunda satışta. Yani aslında görünenden çok daha büyük bir uçurumdan söz edilebilir.

 

Not: Video oyunları kazanç açısından önemli bir gelir kalemi. 2015 yılında Türkiye’nin gizli ihracat şampiyonu Mount & Blade: Warband isimli bir oyun olmuştur. (Kaynak Aljazeera Türk) Bu sebepten dolayı Indie oyunları Türkiye menşeili oyunlardan seçmeye özen gösterdik. Bağımsızlarda örnek gösterdiğimiz 3 oyun da ülkemizde geliştirilip globale yayılmaya çalışmıştır.

 

Sonuç:

Evet, araştırmaya başlamadan önce Indie oyunların satış rakamlarının daha düşük olduğu düşüncesi vardı. Sonuçta hiçbir yayımcısı olmadan piyasaya çıkmış oyunlar her ne kadar kaliteli ve güçlü yapımlar olsalar da seslerini Triple A yapımlar kadar duyuramazlardı. Çalışmada beni asıl şaşırtan unsur rakamlar arasındaki uçurumun boyutu oldu diyebilirim.

İmtiyaz sahibi olduğum Oyungg.com adresinde 2 yıl, farklı organizasyonlardaysa 1 yıl olmak üzere; yaşıma oranla uzun süredir bu alanda çalışıyorum. Fakat şu ana kadar hep iyimserdim, insanların bağımsız yapım oyunların değerini bildiğini düşünüyordum. Yaptığım karşılaştırma yöntemi sonucunda bunun ‘Polyanna’lık olduğunu keşfetmiş oldum. Çok başarılı bir bağımsız oyunla çok başarılı bir AAA arasında 2-3 kat fark olması mantıklı geliyordu fakat farkın 100 kat civarında olması diğer birçok soruyu da peşinde getirdi. Yaptığımız karşılaştırmalara göre en çok satılan Indie oyunumuz ile, en az satılan Triple A’yi karşılaştırırsak alacağımız sonuçta en iyi ihtimalle AAA 4 kat daha fazla satmış oluyor.

Hiçbir marka geliştirdikleri oyuna ayırdıkları reklam bütçesini kamuoyu ile paylaşmıyor maalesef. Fakat her Star Wars oyunundan önce viral olan videolar ya da Need for Speed oyunları ile neredeyse aynı anda çıkış yapan Hızlı ve Öfkeli serisi bizlere büyük çalışmaların yapıldığını kanıtlıyor bana kalırsa. Bu büyük çalışmaların sonucunda da büyük satış rakamları karşımıza çıkıyor.

Tek suçlu reklamlara yüklü harcamalar yapan markalar mı peki? Elbette değil. Biz oyuncuların da hataları var. Her yıl yüzlerce bağımsız oyun piyasaya sunulurken, daha az sayıda çıkan AAA yapımları tercih ediyor, satın alıyor ve oynuyoruz. Yani aslında arz indie yapımlarda daha yüksek fakat talep farklı ilerliyor. Hem de en beğenilmemiş oyunlarda dahi. Hangi oyunun daha çok satacağı, tabii ki satın alan insanların kararıyla belli oluyor. Eğer nefret ettiğimiz, Youtube’da beğenilmeme rekorları kırdırdığımız vasat bir oyunu bol keseden satın alırsak, aynı seri üretilmeye ve bağımsız oyunlara göre daha fazla satmaya da devam eder. Call of Duty: Infinite Warfare oyunundan sonra şirket bir oyun da çıkarttı ve ikincisi de yolda, hem de yeniden vasat oyunlar çıkartıyorlar ve oyun serisinin adını sömürmeye devam ediyorlar. Eğer bizler çıkan bu oyunları satın almasaydık firma belki yine seriye yeni oyunlar çıkartırdı ama daha çok üzerine çalışılmış daha iyi oyunlar yapmak zorunda kalırlardı. Şirketler iyi ve daha az emek verilmiş oyunlar da satabiliyor diye düşünerek, bu şekilde hareket etmeye başlıyorlar maalesef. Buna gösterilebilecek en güçlü tepkiyi de müşterileri olarak bizler göstermeliyiz diye düşünüyorum. Umarım bağımsız yapım satışları ve AAA yapım satışları arasındaki farklar ilerleyen dönemlerde azalır.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.