Ev / Blog / İzlediğiniz İçeriklerin Çoğunu Ajanslar Üretiyor
Valorant names

İzlediğiniz İçeriklerin Çoğunu Ajanslar Üretiyor

Youtube’da günlerimizin genişçe bir kısmını geçiriyoruz. Peki izlediğimiz içerikler kimler tarafından yükleniyor takip ediyor muyuz?

Aslında bu noktada Yeni Medya Okuryazarlığı / Medya Okuryazarlığı fazlasıyla önemli bir yer oynuyor. Ortaokul çağındaki gençlere her ne kadar seçmeli ders olarak sunuluyor olsa da benim bu dersle tanışma fırsatım Üniversitede elime geçti. Konunun vahimliğini de ancak o zaman görebildim doğrusunu söylemek gerekirse. Maalesef her içerik samimi ellerden üretilmiyor, bu da hem beklediğimiz kaliteyi bulamıyor oluşumuza, hem de çeşitli fikirlere maruz kalmamıza sebep olabiliyor.

Youtube’da önceleri kişisel olarak, fikirlerini belirten ya da içeriğini hazırlayan çoğu kanal/kişi maddi sebeplerden dolayı soluğu ajans kapılarında aldı. Ajanslar onlara stabil ve yükselen gelirler sağlayabilirken, içerik üretimi konusunda da gerek kurgu gerekse çekimler açısından yardımcı olabiliyordu. Bu sebeple çoğu Youtube içerik üreticisinin bu ajanslarla birlikte hareket etmesi kaçınılmaz bir örnekti.

Hani bazen forum sitelerinde ya da sosyal medyada dert yanıyoruz ya Youtube 2012-2013 yıllarında daha güzeldi, artık samimi değil falan diye. Aslında bunun en geçerli sebeplerinden birisi de artık ilk takip ettiğimiz insanları değil de ajansların özel olarak özene özene hazırladıkları içerikleri izliyor olmamız. Hatta buna verilecek güzel örnekler var. Oyun tutkunlarının 2012-2013 yıllarında izlediği Muratabigf kanalının yorumlarına ufak bir ziyaret düzenlerseniz 1 yıldır en çok aldığı eleştirinin, insanların eski samimi videoları özlemesi üzerine olduğunu görebilirsiniz.

Samimi yüzüne alıştığımız Muratabigf’nin Creator Station isimli ajans ile çalışmaya başlamış olması sizce de budurumun sebepleri arasında yer alıyor olabilir mi?

Çözüm izlememek değil

Evet içeriklerin çoğunu ajanslar hazırlıyor, Muratabigf’yi örnek gösterdiğimizi de garipsemeyin. Tek ajans Creator Station da değil, tek çalışan Murat Engin Ekin de değil. Ne yapacağız, bırakacak mıyız bütün Youtube içeriklerini izlemeyi? Yersiz bir geriye dönüş olurdu bu.

Bu nokta da Yeni Medya Okuryazarlığının bizlere sunduğu öğretilere başvurabiliriz. Zaten pek zor da bir şey değil. ‘Eleştirel yaklaşmak‘, içeriklerde karşımıza sunulan şeyleri tüketirken dikkatli olmalıyız. Reklamı, reklam olmayandan ayırmak buradaki önemli noktalardan birisi. Bir diğeri de karalamaları, propaganda çalışmalarını fark etmek, bunları üreten kanallara gerekli tepkileri göstermek, gerekirse onları iş yapamayacak hale getirmek olmalı. Çünkü unutmayın, içerik üretebilmelerinin en büyük sebebi bir talep olması. Biz izlemez, tepki gösterirsek onlar da bu noktada daha dikkatli olmak zorunda olduklarını fark edeceklerdir.

Not: Daha örnek verebileceğimiz pek çok kanalın olduğunu söyledik. Fakat bu verdiğimiz bilgiler ışığında siz de kolaylıkla onları tespit edebilirsiniz. Hatta size çok basit bir tavsiye vereyim, içeriğini samimiyetsiz bulduğunuz kanalların ‘Hakkında’ bölümlerine ufak bir ziyaret düzenleyin. Çoğunluk gibi muhtemelen onlar da Ajanslarla çalışıyordur.

Blog kategorimizde benzer içeriklere ulaşabilir, bizi Instagram üzerinden takip ederek destekleyebilirsiniz.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.