Ev / Blog / Kadınlar Oyun Oynar mı? Bir Şehir Efsanesine Kadın Gözünden Bakış

Kadınlar Oyun Oynar mı? Bir Şehir Efsanesine Kadın Gözünden Bakış

Valorant names

Ülkemizdeki çoğu kişi için kadın oyuncu kavramı tek boynuzlu atlar ve Van Gölü Canavarı ile eşit seviyede. Bugün bir kadın olarak kadınların oyun sektöründeki yeri hakkında konuşmak istiyorum. İtirazı olan yoksa başlayalım.

Demek Oyun Oynuyorsun? Yok Artık!

Oyun oynamak günümüzde daha çok erkeklere yakıştırılan bir durum. Tıpkı futbol ile ilgilenmek ve şoförlük yapmak gibi. Gerçi bunlar çok farklı bir yazının konusu ancak aklınızda bir fikir oluşması için verebileceğim yegane örnekler bunlardı. Hazırsanız konuya hızlı bir giriş yapacağım. Evet, kadınlar da oyun oynar. Sizin bu kadınlara rastlamamış olmanız onların var olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Konuya verebileceğim en yakın örnek kendim olduğu için bu yazıda sık sık ‘’ben’’ kelimesini göreceksiniz, baştan uyarıyorum.

Oyunlar ile ilk tanışmam 1999 yılı civarına denk geliyor. Evimize giren Windows 98 işletim sistemli bilgisayar hayatımın geri kalanı boyunca ilgi duyacağım en büyük konuyu bulmamı sağlamıştı, bilgisayar oyunları. Bilgisayar başında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde ufkum iki katına çıkmıştı. Evet yanlış okumadınız, bilgisayar oynarken gördüğüm ilk kişi annemdi. Beni kucağına alıp Lara’nın hikayesini anlattığı an geri dönülemez bir yola girdiğim andı. Muhtemelen şu an kendisi bu durumdan pek mutlu değildir ancak beni oyunlar ile tanıştıran ilk insan annemdir.

Ama O Erkek Oyunu!

Bu yaşıma kadar duyduğum en saçma şeylerden birisi başlıktaki cümledir. Oyunların yalnızca bir cinsiyete ait olabileceğini düşünmek nasıl bir kafanın ürünü anlam veremiyorum. Gerçi bu cümleyi duyma sıklığım çok azalmış durumda ama ara ara hala kulağıma çalınıyor. Şu yazıda daha önce bahsetmiştim, oyunlar insanın rekabetçi yönlerini tatmin etmesi için en güzel yöntemlerden biridir. Bu yönler de takdir edebileceğiniz gibi yalnızca erkeklerde bulunmuyor. Yani kadınların yalnızca Sims oynayabildiğini düşünmek biraz saçma.

Nerede Bu Kadınlar?

Aramızdalar arkadaşlar, başka bir gezegende yaşamıyorlar. Hatta son araştırmalara göre kadın oyuncu sayısı erkekleri geçmiş durumda. Durun hemen heyecan yapmayın, bu araştırma mobil oyunlar üzerine yapılmış. Ancak gerçeği değiştirmiyor, kadınlar da en az erkekler kadar çok oyun oynuyorlar. Yalnızca bunun öncelik sırası farklı.

Bir de oyun sırasında takımda kadın olduğu anlaşılınca olanlar var. Aşağıya biri ülkemizden, biri ise yurt dışından olmak üzere iki örnek bırakıyorum.

Videoları izlediyseniz devam edelim. Böyle bir yaklaşım kaç kişinin hoşuna gider? Videolardan da anlaşılan sebeplerden ötürü oyun esnasında kimliğini saklayan kadın sayısı hiç de az değil.

Kapitalizmin eski bir kuralı vardır. Seks her zaman satar. Son zamanlarda bize servis edilen görseller yaklaşık olarak şu ayarda.

Aklımda soru işaretleri var. Bir insan neden controller yalar ki? Oyun oynarken bir insan nasıl bu hale gelebilir? Babam böyle pasta yapm… Öhöm, konuya geri dönüyorum. Oyunlar devasa bir sektöre dönüşmüş durumdayken bahsettiğim kapitalizm kuralının bu alanda kullanılması da kaçınılmaz oldu haliyle. Bir de aynı felsefeyi benimsemiş bazı kadın yayıncılar var tabi ama o konuya girmeyi hiç istemiyorum. Bahsettiğim yayıncılar akıl almaz paralar da kazanıyorlar tabi, bunun sebebi ise kesinlikle(!) oyunlarda gösterdikleri yetenekler.

Gamer Kız Arkadaş Arıyorum, İletişim İçin DM

Var arkadaşlar, bunlar da var. Yemek siparişi verir gibi hayatına alacağı insanı tarif edenler. Onlar için de en güzel cevabı PintiPanda veriyor.

Sektörün Öncüsü Kadınlar

Oyun sektörünü çekip çeviren birçok kadın da var. Aklıma gelen ilk örnekler ise ülkemizden. GİST fuarının CEO’su Cevher Yürek oyunlar ile hem iş hem de hobi olarak ilgilenen başarılı kadınlardan. Ceyda Doğan Karaş ise başarılı bir yayıncı olmanın yanında ülkemizin en çok okunan oyun dergilerinden birinde yazarlık yapıyor. Buna ek olarak Serpil Ulutürk’de oyunlar konusundaki engin bilgisini dışa vurduğu yazıları ile bizi aydınlatıyor. Dünya çapında ses getirmiş olan milli gururumuz Mount&Blade’i geliştiren TaleWorlds şirketinin kurucularından biri de İpek Yavuz. Bu örnekler yalnızca ilk etapta aklıma gelenler. Oyunlar ile hobi olarak ilgilenmenin yanı sıra bunu mesleğe dönüştürmüş başarılı kadınlar.

Toparlamak Gerekirse

Kadınlar buradalar arkadaşlar, sektörün içindeler. Bazıları başarılı işlere imza atarken, bazıları da oyunlar sayesinde günün stresini atıyorlar. Kadınlar oyun oynamaz, oynasalar da kötü oynarlar gibi önyargılarınızı lütfen bir kenara bırakın. Oyunların cinsiyeti olmadığını da unutmayın.

Yazı hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşın. Ayrıca oyun dünyasındaki tüm gelişmelerden haberdar olmak için Facebook grubumuza da katılabilirsiniz.

Hakkında Beril Özge Danacı

5 yaşında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde işler çok değişti. Annem hala o güne lanet ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.