Ev / Genel / Korkularınızla Yüzleşin: When the Darkness Comes

Korkularınızla Yüzleşin: When the Darkness Comes

Valorant names

Hepimizin günlük hayatta korktuğu şeyler vardır. Bu şey bir böcek olabilir. Veya bu şey yalnız kalma korkusu da olabilir. Ya da yükseklik, karanlık. Bu korkularımızı yenmek isteriz, bunun için çabalarız da. Peki ya korkularımızı yenmeyi başaramazsak? Daha taze çıkmış bir oyunu inceliyoruz bugün: When the Darkness Comes.

Basit bir oyuna göre yeterince ders verdiğini düşündüğümüz bir oyundan bahsediyoruz bugün. Bu bağımsız yapım Sirhaian tarafından geliştirildi ve tam sürümüyle 1 Mart tarihinde piyasaya sürüldü. Yapımcı bu oyunu bir deneyim olarak lanse etmekte ve bizce kısa ve de güzel bir deneyim. Yeri gelmişken: When the Darkness comes yapımcının ilk oyunu. Oyunu geliştirirken veya adını koyarken Colbie Caillat‘ın aynı isimli şarkısından ne kadar etkilendiğini bilemiyoruz. Bu arada güzel şarkıdır.

Korkularımızla Yüzleşmemiz Gerek!

Bir saat içerisinde en fazla kaç kez korkabilirsiniz? Veya en fazla ne kadar süre nefesinizi tutabilirsiniz? Dikkatli olun çünkü bu oyun sizden sık sık derin bir nefes almanızı istiyor. Ayrıca neden oyundan çıkış yapmadığınızı da sürekli sorgulayıp duruyor. Hatta sorgulamakla yetinmiyor sizden ısrarla bunu istiyor. Eminiz ki ilk başlarda bunu istemeyeceksiniz, her şey basit ve sakin gelecek. Oyunun yapımcısı bizi kameralarla izliyor ve bize oyunu anlatmaya çalışıyor. Daha doğrusu oyunda hiçbir şey olmadığını söylemeye çalışıyor. Israrla oyunu kapatmıyoruz ve bir kapı yaratarak bizleri oyuna dahil ediyor.

Sadece Işığı Takip Et!

Artık “Oyundan çıksam mı acaba?” demeye başladığımız noktalara yaklaşıyoruz. Biz çıkmadık, pişman değiliz. Zaten oyun boyunca sadece yürüyoruz çünkü oyun aslında bir yürüme simülasyonu. Birbirinden tuhaf ortamlara sokuyor oyun bizi. 15 ayrı kısımdan oluşuyor, 15 ayrı mekan ve amaçtan. Oyunun içine minik de olsa platform ve bulmaca ögeleri de eklenmiş, muhtemelen çok sıkıcı kılmamak için. Oyun çizgisel bir şekilde sürekli bizden ışığı takip etmemizi bekliyor, etmezsek bölümü geçemeyiz zaten. Bizden her zaman ışığa güvenmemizi istiyor. Yapımcının oyuna yerleştirdiği diyaloglar da çok ilgi çekici. Oyunun içine birileri sıkışmış ve sizi buradan çıkarmak için çabalıyormuş gibi gösteriliyor ama aynı şekilde yapımcı da bunu önlemek istiyor. Size sorulan bazı sorulara önünüze çıkan butonlarla cevap verebilirken bazı soruları da cevapsız bırakmak zorunda kalıyorsunuz.

Yaklaşık bir saatlik bir süre içerisinde bitirilebilecek olan bu deneyimsel oyun sizi öyle çok fazla jumpscare ile korkutmaya çalışmıyor. Oyun size sizin korkularınızı anlatmaya çalışıyor. Neden korkularımızın üstüne gitmediğimizi soruyor. Ama oyunla ilgili işi korkunç kılan türde iki güzel şeyle karşılaştık. Eğer oyunu oynamayı düşünüyorsanız anlatacağımız bu kısımlar sürpriz olsun isteyebilirsiniz, bu yüzden bir sonraki paragrafı atlayabilirsiniz.

İlk olarak oyunun bir bölümünde bizi bir odaya sokuyor karşımıza bir bilgisayar ekranı çıkarıyor. Ekranda ise oyunu oynamakta olduğunuz kişisel bilgisayarınızın masaüstü görseli var ve oyun an itibariyle size adınızla hitap etmeye başlıyor. İkinci güzel detay ise oyun bitince karşımıza çıkıyor. Oyun biter bitmez kendini kapatıyor ve sizi masaüstünüze yolluyor. Masaüstünüzde ise üzerinde adınız yazan bir metin belgesi ile karşılaşıyorsunuz. İçerisinde de “We are but dust and shadows (Biz sadece toz ve gölgeleriz)” yazıyor. Bunlar güzel şeyler çünkü bizce gerçekten korkularımızın üstüne gidersek onları yenebileceğimiz hissini vermeyi başarabiliyor.

Oynamadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Bazı Şeyler Var

When the Darkness comes oynarken kimi yerde gerçekten geriliyoruz kimi yerde de bazı şeylere anlam yükleyemiyoruz. Yapımcı oyunu Steam üzerinde ücretsiz bir şekilde dağıtıyor. Vadettiği bu kısa deneyimi edinmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak yine de oyuna büyük beklentilerle girmeyin. Grafiksel olarak da çok bir beklentiniz olmasın, zaten oyunu oynarken pek öneminin olmadığını fark edeceksiniz. Fakat yapımcının yapmış olduğu önemli uyarılar var. Bu oyunun depresyon, endişe, sözlü suistimal, manipülatif kontrol ve intihar gibi temaları ele aldığını belirtiyor. Ayrıca epilepsi ataklarını tetikleyebileceğini belirtip sorumluluğu size bırakıyor. Bu yüzden oynamadan önce sağlığınızı gözetmenizi tavsiye ediyoruz.

Hakkında Heval Deniz Kaya

Gençliğinin baharında, biraz öğrenci, biraz müzisyen, azıcık da oyuncu. 17 yaşında, Oyungg'de yazar...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.