Ev / Blog / Mekanik Klavye Rehberi 1: Switch Türleri

Mekanik Klavye Rehberi 1: Switch Türleri

Valorant names

Merhaba OyunGG.Com okurları. Bu rehber serisinde sizlerle birlikte mekanik klavyeleri tanıyacağız. Öncelikle mekanik klavye nedir?

Mekanik klavye dendiğinde aklınıza sadece yeni ışıklı mışıklı oyuncu klavyeleri gelmesin, bilgisayarlarda kullanılan ilk klavyeler de mekaniktir, zamanında üretim maaliyeti fazla olduğu gerekçesiyle mekanik klavyeler yerlerini membrane klavyelere bırakmıştır.

 

Şu an günümüzde de durumun tam tersi olarak, membrane yerine, verdiği his ve sessizlik açısından membrane klavyeler (pahalı olsalar da) yerlerini yavaş yavaş mekanik klavyelere geri bırakıyorlar.

 

Membrane ve Mekanik arasında ne fark var ki?

Membrane klavyeler, bir zarın bir panele değmesi ile sinyal iletir fakat mekanik klavyeler bir switchin, aktifleşme noktasına ulaşmasıyla sinyal iletir, aşağıdaki örneklerde görebileceğiniz üzere;

Membrane

Mekanik

 

Mekanik hisli (Mecha-Membrane)

Bu switch türü de, hem ayranı dökülmesin, hem tavuk döneri yenmesin isteyen kullanıcılar, veya bütçesi yeterli olmayıp mekanik klavye kullanmak isteyen kullanıcılar için geliştirilmiş switch türleridir.

 

Aşağıdaki örnekte görülebildiği üzere;

 

Firmalar ve kullandıkları switch türleri

OyunGG.com olarak sizi düşündük ve klavye seçerken taklaya gelmemeniz açısından klavye seçerken switchlerini de seçebilin diye aşağıdaki listeyi hazırladık. Şöyle ki:

Logitech: Romer-G

Romer-G, kendine has cap tipi ile tuş özelleştirme imkanı en az olan switch denilebilir, hissi ve sesi Cherry-Mx Brown’a benzese de cap tipi “+” şeklinde değil de kareyi andıran bir şekildedir. Cherry-MX Brown switchleri beğeniyorsanız, Logitech klavyelerine bir göz atabilirsiniz.

Razer: Razer Green, Razer Orange, Razer Yellow

Razer Switchler, her şeyiyle aslında Cherry-Mx switchlerin aynısıdır, fakat daha uzun ömürlü olması için Razer, yaylarını daha farklı bir tip metal ile üretiyor (Alaşımları açıklanmamış). Razer 70.000.000 tuş ömrü vaat ediyor. Razer Green, verdiği his ve ses açısından Cherry-Mx Blue switch’e benziyor. Razer Yellow, verdiği his ve ses açısından Cherry-MX Red, Speed ve Black’e çok benziyor. Razer Orange ise, verdiği his ve ses açısından Cherry-Mx Brown’a benziyor.

Corsair: Cherry-Mx

Corsair genel olarak Cherry-Mx kullanıyor, “Aga ne gerek var masraf yapmaya, hazır olanı kullanalım, hem F/P artsın, hem de parçalar kolay bulunsun” diyerek çoğu oyuncunun gönlünü fetheden Corsair, neredeyse bütün Cherry-Mx switchlerini kullanıyor, en yaygın olarak ise: Red, Brown, Blue ve Speed kullanıyor.

Steelseries: Cherry-MX ve QS1

Steelseries, eski klavyelerinde Cherry-MX switchleri tercih etse de, yeni nesil klavyelerinde QS1 switchlerini kullanıyor, Romer-G gibi, fakat tam kare şeklinde olan switch tipi, ortalanmış ledi ile kendini diğer bütün klavyelerden ayırmayı başarıyor.

HyperX: Cherry-Mx Red ve Brown

Genel olarak “Moruk sesi fazla çıksın ya!” diyenlere tepki olarak, profesyonel oyuncular için geliştirilmiş klavyeler üreten bir firma olan HyperX, özellikle pratikliği, tepki süresi ve düşük aktifleştirme gücü için Cherry-MX Red ve Brown switchleri, klavyelerinde kullanıyor.

 

Sizin favori klavye markanız hangisi? Yorum bölümünde belirtmeyi unutmayın, Bir sonraki mekanik klavye rehberimizde görüşmek üzere.

Hakkında Özay Yıldız

Yarış oyunları hayranı, lise öğrencisi bir petrolhead. Yarış oyunlarını "Ben manuel daha çok seviyorum kardeşim." mottosuyla oynamayı severim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.