Ev / Blog / Microtransaction Geleceğin Oyun Dünyasını Mı Belirliyor?
Valorant names

Microtransaction Geleceğin Oyun Dünyasını Mı Belirliyor?

Hepimizin LoL’de illaki kostümü vardır. O da olmadı CSGO’da kozmetik eşyasına sahibizdir. En kötü ihtimalle başka bir oyunda karakter veya eşyanın görünüşünü değiştiren öğeye sahibizdir. Bu öğelerin bazılarını oyun şirketleri beleş dağıtsa da, çoğunlukla para ödeyerek satın alırız. İşte microtransactions dediğimiz şey de tam olarak bu: oyun içi satın alımlar olarak bilinen, çoğunlukla karakter ve eşyaların görünüşünü değiştiren, küçük bedel karşılığında oyunculara satılan sanal öğelerdir.

(Bazı öğelerin fiyatları onları “micro” başlığı altında birleştirmeye pek uygun olmasa da aynı kategori altındadırlar.) Çoğu zaman Free to Play oyunlarda karşımıza çıkan bu gibi ögeler özellikle mobil oyunlarda geniş olarak kullanılmakta. Fakat bazı şirketler işi abartarak tek oyunculu oyunlara bile bu gibi öğeleri dahil etmişlerdir. (bkz: Assassin’s Creed Origins, Dead Space 3 vesaire) Hatırlarsanız son dönemlerde yeni GoW oyununda da bu gibi öğelerin olacağı konusunda söylentiler vardı. Fakat sonradan yapımcı şirket bu gibi söylentilerin asılsız olduğunu açıkladı.

Şimdi gelelim sadede. Giderek yaygınlaşmaya başlayan oyun içi satın alımlar oyun dünyasını nasıl etkileyecek? Bu soru karşısında fikirler oldukça rengarenk, fakat özellikle iki fikir diğerlerine nazaran daha geniş kitleye sahip. İlk kesime göre microtransactions oyun yapımcılarını heveslendirerek daha fazla oyun çıkarmalarına ve bunun da oyun dünyasının daha rengarenk olmasına olanak sağlayacak. Durmadan ortaya çıkan oyun şirketleri ve yeni oyunlar aslında bu fikri destekliyor. Fakat bir noktada bu fikre razı gelmeyebiliyoruz, çünkü yeni çıkan oyunlar çoğunlukla tek oyunculu. İşte burada ikinci kesimin fikirleri ön plana çıkıyor. Bu kesime göre ise yapımcılar oyunların sayısını azaltacak ve bunun yerine oyunlardaki microtransactions’ın sayısını artırarak daha az maliyetle daha fazla gelir elde etmeye çalışacaklar. Bahsi geçen fikri biraz açıklayalım.

Çok oyunculu oyunlar MMORPG dediğimiz bir tür ile adeta çığ gibi yayıldı ve ortaya bir anda onlarca bu tarz oyun çıktı. MMORPG oyunlarına microtransactions hayli geç geldi eşyaların görüntüsünü değiştirmeye yönelikti elbette. Ondan sonra ana rolü FPS ve MOBA oyunları almaya başladı. Bu tür oyunlar MMORPG oyunlarına nazaran daha azlardı ve içlerinde daha fazla microtansactions barındırıyorlardı. Keza yarış ve arcade tarzı oyunlar da benzer şekilde ortaya çıkmışlardı. Oyun dünyasının evrilerek geldiği son nokta olan Battle Royale ise bahsi geçen türlerden çok daha az sayıda oyunla temsil edilmesi ile birlikte hem de en fazla microtransaction’a sahip de diyebiliriz. İşte böylece ikinci kesim haklı olarak kendi fikrinde hayli tutucu.

Madem bu kadar konuştum, konu hakkında birkaç şey de kendi adımdan söylemesem olmaz. Bana kalırsa microtransactions tek oyunculu oyunseverler için tam bir baş belasına dönüşecek. Çünkü oyunların sayısı ve kalitesi artsa bile içerindeki microtransactions da tavan yapacak ve bir yerden sonra oyun fiyatları yetmiyormuş gibi bir de bu öğelerle oyuncuların cepleri boşalacak. Çok oyunculu oyunseverleri pek etkileyeceğini ise sanmıyorum. Çünkü bu tarz oyunlar – genelde – Free To Play ve bu tarz oyunları oynayanlar tek bir oyun üzerinde tutucu olmaya meyilliler. Sonuç olaraksa artan öğelere para ödemeye çoğunlukla hazır olacaklar. Yeter ki zevk ve eğlenceleri eksik olmasın.

Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Bu öğeler oyun düyasını nasıl etkileyecek?

Hakkında Tahir Dövtelabi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.