Ev / Blog / Bir Oyun Nasıl Yapılır – Bu bir ekip işi #1
Valorant names

Bir Oyun Nasıl Yapılır – Bu bir ekip işi #1

Video oyunları günümüzün en büyük eğlence sektörlerinden birisi. Devletler bu konuda atılımlar yapıyor, dev şirketler sürekli olarak girişimlerde ve yatırımlarda bulunuyor. Sektörün alt alanları türüyor. İşin medyası gelişiyor vs. Bu da gençleri sektöre girmeye teşvik ediyor.

Biz de konuya elimizden geldiğince ve dilimizin döndüğünce açıklama yapmak istedik. Bunu bir seri olarak yazacağız, gördüğümüz olumlu tepkilere göre daha alt ve ayrıntılı konulara da değineceğiz ve yeri geldiğinde eleştirilerimizi de yapacağız. Bu bir giriş yazısı olduğundan, en önemli nokta olan ‘Ekip’ten konuşacağız ve yazı serimizin genel hatlarını çizeceğiz. Seri boyunca merak ettiğiniz noktalar olursa yorumlara bırakabilir, benimle sosyal medya hesaplarım üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Ha bu arada farkındayım, başlık arka sokaklar fragmanı gibi oldu.

Burada yazıya başlamadan önce kendi kariyerimden kısaca bahsetmek istiyorum. Sektöre oyun videoları hazırlayan bir youtube kanalının forumunda yönetici olarak girdim, daha çocukken dahi CryTek gibi firmalarda çalışmak istediğimden, benim için çok mutlu edici bir gelişmeydi. Sonrasında malumunuz Oyungg’yi kuruldu ve geleceğimi daha çok bu işin medyası üzerinden yürütmeye karar verdim. Bu esnada medyanın da vermiş olduğu bazı pozitif yönler vesilesiyle oyun geliştiren insanlarla kontak kurmaya ve elimden geldiğince yardımcı olmaya başladım. Bunun sonucunda ülkemizde iddia ediyorum ki en çok emek sarf edilmiş ve büyük umutlarla yapılmış oyunlardan birisi olan Rise of One‘ın PR Sorumlusu olarak çalışmaya başladım. O iş duraksamaya girdiğindeyse kendi oyun hikayemi ortaya çıkarttım, şu sıralar senaryo formatına döküyor, kendimi yazılımsal olarak geliştirmeye çalışıyor ve bir yandan da eksiklikleri tamamlıyorum.

Ekip olmazsa olmaz

Tek başınıza bir oyun elbette yapabilirsiniz, size yapamazsınız diyemem. Fakat emin olun ekip olmadan başarıya ulaşma ihtimaliniz çok düşük. Evet çok iyi kodlama yapıyor olabilirsiniz, evet grafik konusunda kendinize güveniyor olmanız da garip değil. Peki bu işin senaryosunu en yaratıcı olarak ortaya koyan siz olabilir misiniz? Senaryo formatlarına hakim misiniz? Hadi diyelim öyle, peki ya oyunun satışı, reklamı, sosyal medya çalışmaları? Demem o ki her şeyi en iyi yapan olma ihtimaliniz yok, sizden iyi yapan tonla insanla karşılaşacaksınız emin olun. Siz üstlenmek istediğiniz görevleri yine üstlenin, o dert değil. Fakat fikrinize gönül verecek ve diğer alanlarda da bilgisi olan insanlara şans tanımaktan çekinmeyin lütfen.

Bu bir kendinizi geliştirme şansı aynı zamanda

Ekip kurarak kendinizi de daha iyi yerlere getirmiş oluyorsunuz. Diyelim ki oyunu yapacaksınız ve ekip işi çözüldü. Siz ekipte Kodlama kısmıyla uğraşacak kişi oldunuz. Oyunun ise belli bir noktasında Ruby dilini öğrenmenizi gerektiren bir iş ortaya çıktı. Ee, öğrenin o zaman? İşiniz o sizin. Böyle bakınca basit bir mantık değil mi? Peki ekipsiz hareket ettiğinizi düşünsenize biraz da. Kodlama dillerine aşina olanınız vardır elbet, Ruby nesneye yönelik bir yazılım imkanı sağlıyor, peki nesne nerede? Onu da siz tasarlayacaksınız, unuttunuz mu tek başınıza yapıyorsunuz bu oyunu. Hadi şimdi 2D ya da 3D modelleme öğrenmekle de uğraşın bunun üzerine. Sonrasında bir de harita tasarımı ile uğraşmanız gerekecek.

İş uzayıp gidiyor fark ettiniz değil mi? Siz kendinizi yazılımda en iyi noktaya getirmek ve işi daha hızlı bitirmek zorundasınız, grafik tasarımcı ya da modellemeci de aynı keza kendini çok iyi noktalara getirmek zorunda. Bu görev paylaşımları güçlü ekiplerde boşu boşuna yapılmıyor, hepsinin bir sebebi var elbette.

Bağımsız Oyunlar İçin Tavsiye Ettiğim Ekip Modeli

Ekip şefi: Her işten biraz da olsa anlayan, ekibi koordine eden ve iş takvimi oluşturan kişi. Gerek gerçek hayatta olsun, gerekse internet üzerinden olsun toplantılar tertip eder ve ekibi işin ilerleyişi hakkında bilgilendirir.

Grafik Tasarımcı – Modellemeci: Tabii iki işi aynı anda yürütmek çok akıl karı değil, stüdyolarda her iki işe de ayrı ayrı birçok insan bakmakta. Fakat indie bir ekip olduğunuz işin biraz daha imkanlar kısıtlı olacak. İki işin de görsel nitelik taşıyor olmasından dolayı, ilgili kişi kendini iki alanda da geliştirmeyi en azından deneyebilir.

Yazılımcı: Bu işin bir yazılım boyutu var, elbette bunun üzerine de bir yazı yazacağız fakat şimdi yeri gelmişken adını koyalım. Yazılım bu işin olmazsa olmaz noktalarından birisi. Daha özgün, daha size özel bir iş oluşmasında en önemli faktör bu arkadaşın klavyesi olacaktır.

Sosyal Medya Yöneticisi – PR Sorumlusu: Bu iki işe de tek kişi bakabilir. Zaten indie bir oyunun reklam çalışmaları genelde sosyal medya üzerinden yapılıyor, bu yüzden Grafik Tasarımcınız ile ortak çalışarak iki işin de altından rahatlıkla kalkacak, oyununuzu güzel satış rakamlarına ulaştıracak birilerini bulmanız imkansız değil.

Giriş için ben dört kişilik bu ana ekibi yeterli görüyorum, tabii burada bahsetmediğimiz işler de var. Fakat bu ekibe sahipseniz diğer işler için dışarıdan tek seferlik destekler alarak da eksiklerinizi tamamlamanız mümkün. Bunlara ismen çok kısa değinecek olursak; çevirmen, senarist, seslendirmen, webmaster, danışman vs.

Sonraki yazımızda görüşmek üzere, bildirimleri aktif ederek takipte kalabilirsiniz.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

3 Yorumlar

  1. RPG Maker ile tek bir kişi oyun yapabilir mi? Basit bir oyun tasarlama programı fakat bir tık üstü için Ruby kodlanması istediğini duymuştum. Ve Steam’de de bununla yapılan onlarca oyun gördüm fakat tam anlamıyla fikir sahibi olamadım. Tüm gereksinimlere hakim olup oyunu tasarlasak bile Greenlight a koyabilir miyiz? Konuya çok hakim değilim. Serinizi merakla bekliyor olacağım. İyi çalışmalar şimdiden.

    • Eran "AramdaJungle" Küçük

      Selamlar. Öncelikle Greenlight’ın kalktığı sevindirici haberini vereyim. Oyun geliştiricileri bezdirmişti greenlight, kitlesi olmayan insanlar satış yapamıyordu sistem yüzünden. Artık parayı veren düdüğü çalıyor, prosedürleri de doğru uyguladıysanız her oyun satılabilir olarak ekleniyor sisteme. Diğer konuya gelecek olursak RPG Maker’ın farklı sürümleri var malumunuz, bunlar farklı farklı kodlama dilleri istiyor ama Ruby ile çalışanlardan hiç korkunuz olmasın çünkü Ruby nesneye dayalı kodlama dilleri arasında en basiti olarak yer alıyor, konuşma dili gibi resmen. Yazıda da belirttiğim gibi, tek kişi de oyun yapar, sorun yapmak yapmamak değil. Fakat şöyle bir durum var, Amerikan tipi senaryo formatını bilmeden (Fransız da uygundur) senaryo oluşturmanız çok zor olur, oyunun ne kadar süreceği, detayları falan hep havada kalır. Ee şimdi oyun yapıp satmak istiyorsun, o zaman özgün olması da lazım, oyunun yanında verilen paket grafiklerle yapmak hoş olmaz, o zaman da oturup 2D modelleme ve piksel art öğrenmen gerekir (RPG Maker konu olduğu için piksel art şart zaten), steam’e koydun diyelim bir şekilde. Şöyle bol sertifikalı bi’ reklamcı ortağın olsa belki çok güzel satış rakamlarına ulaşabilirsin ama sen Ruby’i öğrenirken tek başınaysan reklamda da zorlanacaksın mesela. Evet tek başına da yapabilirsin ama ekipte yer almak daha iyi olacaktır.

  2. Zamanınızı ayırdığınız ve cevap yazığınız için teşekkür ederim. Bu işe merak salmaya malesef yeni yeni başladığım için kafamda daha çözülememiş onlarca soru işareti var. Dediğim gibi bu konuyla ilgili yeni blog yazılarınızı merakla bekliyor olacağım. Şimdiden kolay gelsin size iyi çalışmalar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.