Ev / Blog / Oyunculara Video Edit Programları!
Valorant names

Oyunculara Video Edit Programları!

Çoğumuz televizyon kanallarında ya da sinema filmlerinde kurgucu olarak çalışacak değiliz. Video Edit Programları ile derdimizi anlatsak yeter!

Aslında bu yazımızı da En İyi Ekran Kaydetme Programları yazımız gibi liste olarak yapmak isterdik fakat sadece 3 tane program önereceğimiz için pek liste sayılmayacaktı. Bu yüzden video edit programları yazımızı bir blog yazısı haline getirelim dedik. İşinize fazlasıyla yarayacaktır. Aynı zamanda her program için Türkçe Anlatımlar yapan bir tane de kanal tavsiye edeceğiz ki işin içinden çabucak çıkın. Fakat yazıya girmeden önce belirtmeliyim ki Video kurgu programları kullanmak daha çok hayal gücünüzle alakalıdır. İyi okumalar!

 

Sony Vegas Pro

Bu programımız içinde ihtiyacınız olabilecek bütün kurgu gereçlerini barındırıyor. Aynı zamanda kullanışı da gayet basit. Gerçi maskeleme gibi biraz daha fazla uğraş gerektiren işlerde insanı yorabiliyor ama kes biç gibi işlemler için gerçekten birebir. Eğer arayüze alışabilirseniz (uzun sürmüyor bana kalırsa) göze hoş gelen birçok iş ortaya koyabilirsiniz. Eğer tek işim montaj yapmaksa ben de Sony Vegas Pro kullanıyorum.

Bu programın derslerini anlatan isim ise favori ismim, yaptığı editleri ve montajları küçük videolar halinde anlatıyor ve farklı şeyler deneme fırsatını yakalamış oluyorsunuz. AlperTungAEdits kanalını ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Sadece SVP değil, daha birçok programın da anlatımlarını yapıyor. Oynatma listelerinde sırası ile görebilirsiniz.

Örnek Çalışma:

Sony Vegas Pro 11 kullanarak hazırlanmış bir örnek çalışma olarak, kendi tanıtım filmimizi koyalım dedik. Maskeleme’den tutun da geri sarmaya, renk ayarlarından tutun da kesme biçmeye kadar birçok şey kullanıldığı için tam anlamıyla örnek bir video diyebilirim.

Adobe Premiere

Daha profesyonel işler yapmak istiyorsanız ya da ileride bunu bir meslek haline getirmeyi düşünüyorsanız başlangıç yapmanız gereken program kesinlikle Adobe Premiere. Bu kuşku götürmez bir gerçek. Sektörde birçok insan bu programı kullanıyor ve sağladığı imkanlar diğer programlara göre çok daha fazla, çünkü Adobe evreninin bir parçası. Photoshop ya da After Effects gibi programlarla entegreli kullanabiliyor olmanız sadece bunlardan bir tanesi. Şahsen öğrenmeye Premiere ile başlamadığım için bazen pişman hissediyorum kendimi.

Programı bu kadar övdük ama dezavantajı yok mu? Bana kalırsa var, program bunca avantajla birlikte tabii ki biraz daha kompleks ve ayrıntılı. Öğrenme aşamanız ve arayüze alışmanız bu sebeplerle biraz daha uzun sürebilir. Bunu dert eder misiniz, etmez misiniz o size kalmış tabii ki…

Adobe programlarının birçoğunu çok ayrıntılı ve güzel anlatımlı dersler halinde anlatan Siber Kurs programını bu program için tavsiye edeceğim. Fakat aradığınız şeyler daha spesifik şeylerse diğer kanallara da göz atabilirsiniz. Özellikle yabancı kaynaklarda yapmayı düşündüğünüz her şey için ders olduğuna eminim!

Örnek Çalışma:

Premiere için örnek bir çalışma düşünürken Yapım Böyle Film‘den Yasin Yavuz’un, Imagine Dragons – Believer şarkısı için yaptığı çalışma aklıma geldi. Gerçekten fazlasıyla profesyonel ve göze güzel gelen bir kurguydu. Hatta tamamen kendi fikrim ama orijinal klipten daha güzeldi bana göre.

Camtasia Studio

Camtasia’dan daha önce de bahsetmiştik. Hem kayıt alırken hem de amatör montajlar yaparken kullanabileceğiniz gayet basit bir program. Hatta amatör derken gayet ciddiyiz. Eğer diğer programların arayüzüne de aşina olmak ya da en azından bir görmek istiyor, çok basit şeyler denemek istiyorsanız Camtasia gerçekten işinize fazlasıyla yarayacaktır.

Elbette ülkemizde de güzel anlatımlar yapan kanallar vardır. Fakat maalesef tüm içeriği tek kanalda toplayan olmamış. Belki programı öğrendiğinizde bunu siz yaparsınız, kötü iş fikri değil gibi… Her neyse, Camtasia Studio için sizlere yabancı bir kanal önereceğiz. TechSmith basit anlatımlar yapan, açıklayıcı videolar çeken küçük bir youtube kanalı. Ziyaret edin, eğer içeriklerini beğenirseniz oradan öğrenirsiniz.

Örnek Çalışma:

Camtasia Studio ile de bir intro örneği vermek istedik. Güzel hazırlanmış intro templatelerine kendinizce şekil verebilir ya da olduğu gibi kullanabilirsiniz. Tabii bu örnekden çok daha fazlası da yapılabilir ama intro, video kurgulama konusunda önemli bir etken olduğu için bu örneği tercih ettik.

Daha birçok video edit programları var

Video edit programları sadece bu üç programdan ibaret değil elbette. Teknoloji ve program cennetinde daha birçok program var. Çok daha profesyonelleri (After Effects‘de de edit yapılıyor sonuçta) ya da çok ama çok daha basitleri (Movie Maker gerçi 2017 yılındayız ama olsun) var bu cennette. Hatta Adobe Audition isimli ses montajı programında dahi video kesme ve biçme işlerinizi yapabiliyorsunuz. Bu yüzden tercih bu konuda tamamen sizlere kalmış durumda.

Render Alma Ayarları

Hangi programda çalışırsanız çalışın, ister tutorial videoları izleyerek montaj yapın, isterseniz de kendi hayal gücünüzle… Render alma yaptığınız işin en önemli kısmı. Eğer çalıştığınız işte hangi tip kayıtlara ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız büyük bir sorununuz var demektir. Çünkü 60 fps videolarınızın kaydını 30 fps alırsanız yazık etmiş olursunuz ya da 240p videoya hiçbir iyileştirme yapmadan 720p kayıt alırsanız boşu boşuna alan kaybetmiş olursunuz.

Bu hatalara düşmemek için hangi programı indirirseniz indirin Render Alma Ayarları konusunda bilgi almanız çok önemli. Bu konuda bilgileri diler Youtube üzerinden, dilerseniz de internetten bulabilirsiniz. Çeşitli kaynaklar her program için mevcut.

Biz yazımızda daha çok oyunculara hitap eden video edit programları konusunu anlatmaya çalıştık. Umarız ki bu işlerin meraklısı olan arkadaşlara faydamız dokunmuştur. Editlediğiniz videolarınız Oyungg Facebook adresine mesaj atmayı unutmayın. Belki daha çok insana ulaşmasını sağlayabiliriz.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.