Ev / Blog / P2W Nedir, Oyuncuları Nasıl Etkiler
Valorant names

P2W Nedir, Oyuncuları Nasıl Etkiler

Tabii ismen tanıdık gelmediği kişiler olabilir ama P2W aslında birçok oyuncunun korkulu rüyası maalesef. Peki tam olarak P2W Nedir? İşte bu yazımızda bunu açıklamaya çalışacağız.

Öncelikle biraz geçmişi hatırlayalım isterseniz. Şundan 15 yıl önce F2P (Oynaması ücretsiz) oyunlar denilince aklımıza sadece MMORPG oyunlar geliyordu değil mi? İşte P2W dediğimiz olay aslında o zamanlardan türeyip başımıza bela oldu demek çok da yanlış olmaz. Tabii günümüze baktığımızda ücretsiz bir şekilde oynayabildiğimiz oyun türü çok daha kapsamlı. MOBA, FPS, TPS…

P2W (Pay to Win) – Kazanmak için öde

Sanırım P2W’i en güzel şekilde çevirirsek karşımıza ‘Kazanmak için öde’ ya da ‘Ödeyerek kazan’ gibi tabirler çıkıyor ve çok doğru tabirler. Peki oyun yapımcıları neden bizi böyle bir yöntemle oyundan kopartıyorlar? Aslında bunu yapmadan da ücretsiz oyun servis etmek imkansız mı? Aslında hiç de imkansız değil ve bunu bize yakın tarihte League of Legends gösterdi zaten. Oyunun kaderini değiştirmeyen görselleri de satarak para kazanabiliyorsunuz.

Neden bu sistem var?

Yukarıda ‘Para Kazanmak‘ tabirinden bahsettik ya, P2W’in sebebi tam olarak bu işte. Ücretsiz oyunların da sunucu, bakım ve çalışan gibi maliyetleri var, hatta kasaya da biraz para kalmayacaksa neden yapsınlar ki bu işi? İşte bu tip sebepler şirketleri P2W olmaya zorluyor. Oyunda yükselmeyi istiyorsanız ödeme yapmak zorunda kalıyorsunuz. Hatta bazen o kadar cılkını çıkartıyorlar ki, her şeyi para ile yapabiliyorsun. (Seviye yükseltmek, bütün eşyalar gibi) Anladık mı şimdi P2W Nedir?

 

P2W Oyunların kaçınılmaz sonu.

Zaten bu tip oyunların da kaderleri hep aynı, bir süre zirvelere oynarlar, çok oyuncuları vardır falan… Fakat bir yerden sonra sistemin P2W mantığına oyuncular da isyan eder ve oyunun fenomenliği bu çatlamalar sonucu biter. Tabii hiç biri sunucularını kapatmaz kolay kolay, çünkü 1. kalmayı sürdürmek için para yatıran ‘KAZANAN‘ tayfayı avuçlarına düşürmüşlerdir çoktan.

Oyuncuları nasıl etkiliyor?

Birçok oyuncu bu durumdan küçük yaştayken müzdarip oluyor. Gençler Triple A oyunlar (Yüksek bütçeli oyunlar, örneğin; Assassin’s Creed) paralı olduğu için, ücretsiz oyunları tercih ediyorlar. Tabii bunu yapınca tadabilecekleri onlarca harika oyun yerine sadece tek oyuna odaklanıyorlar, çünkü bu oyunların asıl olayı bir rekabet yaratıp hırs ile bağımlılık yaratmak. Bu bağlandıkları oyunlar da para istemeye başlayınca hem emekleri boşa gidiyor, hemde oynamadıkları diğer oyunlar açısından kültüre uzak kalıyorlar.

Daha da kötüsü.

Belirtmekte fayda var ki yukarıda anlattıklarımız en kötüsü değil maalesef… Eğer oyunlar para istemeye başladığında oyuncular bu hırs ve bağımlılığa yenik düşerlerse para da ödüyorlar. Yavaş yavaş ödeniyor bu ücret belki ama sürekli ödeniyor. Oyuncular ise 1 kere ödeyince genelde ya paraları bitene kadar ya da sistemin yanlış olduğunu anlayana kadar ödeme yapmaya devam ediyor.

Neler yapılabilir?

Tavsiye vermek haddimize değil ama mantıklı olanları da belirtebiliriz sanırım. Günümüzde Steam, Origin gibi platformlar gayet uygun fiyatlardan büyük yapımları satıyorlar, indirimlerle falan cazip oluyor gayet. Diğer oyunlara ödeme yapacağınıza günlük 1-2 TL biriktirerek tamamen size ait oyunları alabilir, farklı farklı oyun kültürlerine aşina olabilirsiniz. Bu yapımların birçoğu bitirdiğinizde ‘Vay be’ dedirten yapımlar zaten, pişman olmazsınız kesinlikle.

Fakat tabii ki durumunuz olmayabilir, biriktirmek istemeyebilirsiniz. Bu koşulda da cüzdanınızı ve emeğinizi sömürmeyecek oyunları tercih edebilirsiniz. Azınlıkta olsa da P2W mantığı ile yürümeyen F2P oyunlar varlığını sürdürüyor. Unutmayın, bunu anlamanın yolu satılan nesnelerden geçiyor. Eğer nesneler oyuna ve oynayışa etki ediyorsa, o oyun bir gün P2W olacaktır maalesef. Fakat satın aldığınız nesneler oyunda güçlenmenizi sağlamıyorsa doya doya oynayabilirsiniz.

Free to Play oyunlardaki Pay to Win denilen mantığı elimizden geldiğince açıklamaya, P2W nedir sorusuna yanıt vermeye ve kullanıcılarımızı bilinçlendirmeye çalıştık. Eğer farklı bakış açılarına sahipseniz, lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

16 Yorumlar

  1. Kısaca parayı veren düdüğü çalar diyorsunuz yani?

  2. Dursun akıncı

    işte bunun için kaliteli oyunlar oynuyoruz, yaşasın csgo

  3. Amına kodumun pay to winci zulacı woftücü veletleri tek oyun yetenekleri babasının kredi kartı

  4. Oyun dünyasında bile çoğu oyunu parası olan kazanıyor, bu tarz oyunlar azaltılıp sadece görünüşleri parayla satarlarsa, oyun sektörü çok iyi yerlere gelebilir.

  5. Ahmetcan Tandoğan

    Kansızlıktır çok net, bunun sistemiyle çalışan oyunlara da yazıklar olsun. P2W mi kaldı günümüzde?

  6. Burak Kayacı

    Dengesi kurulsa dahi bir noktadan sonra mutlaka bozuluyor p2w meselesinin. HearthStone bunun en büyük örneği zaten.

  7. Alperen Taşkan

    P2W olmayan MMORPG oyun da ütopiktir mesela. Her oyun “P2W değiliz. Vallaha değiliz” diye çıkar. Bir süre sonra oyuna para gömüp ilah gibi gezen oyuncular görürsünüz maalesef böyle

  8. P2w oyun dünyasında free to play MMO türünün bir parçası. Bunu önüne geçmek imkansız bence çünkü insanlar deli gibi para yatırıyor. Neyse ki son zamanlarda orijinal oyuna olan ilginin artması neticesinde bence p2w olayına olan ilgi azalmakta, free to play oyunları teker teker batmakta (istisnalar var tabii) ve oyun dünyası oyun içi satışlarda çoğunlukla kozmetiğe yönelmekte.

  9. Yavuz Samsunlu

    P2w biz oyuncular yüzünden arttı ve yine bizler sayesinde bitecek umarım. Arkadaşlar lütfen p2w’e para yatirmayın.

  10. Kodumun şeyi yüzünden MMO oyun oynanıyor aq zula gibi velet oyunlari yüzünden peşimizi bırakmıyor şu lanet

  11. Gelen nesil daha da küçük yaşta oyun oynamaya başlamış oluyor ve bir cok saçma şeye para yagdirilmis oluyor. Oyuna musade eden bazi ailelerin de bu para akisina razi ve destekler olduğunu gördüm. Yaş sınırına sadık kalınmalı

  12. Ahmet Muhammed Akıncı

    Ben ne olusra olsun para vermeden oynayanlardanım isterse her eşya için kırk saat kasılmam gereksin önemli değil ben oynarım abi ne para vereceğim pve de eğlenceli olabilior

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.