Ev / Blog / Patreon nedir, nasıl kullanılır? Tam Anlatım
Valorant names

Patreon nedir, nasıl kullanılır? Tam Anlatım

Patreon nedir, nasıl kullanılır ve nasıl sayfa açılır gibi sorulara cevap vermeye çalışacağımız yazımıza hoş geldiniz. İsterseniz yavaş yavaş başlayalım anlatmaya.

Patreon 2013 yılının ilk yarısında Jack Conte ve Sam Yam tarafından kuruldu, kuruluşu itibariyle yayılmaya da devam etti, şu günlerde 50.000’den fazla üretici ve çok daha fazla patron’a ev sahipliği yapıyor. Kickstarter‘dan genel olarak farkı ise, sadece projelere değil de genel olarak üretici herkese kapılarını açıyor olması diyebiliriz.

Patreon nedir 1- Patreon’u tanıyalım

Tabii ki bu yukarıda bahsettiğimiz bilgiler patreon nedir sorumuzun cevabı değil. Patreon bir bağış sistemi, içerik üreten bağımsız kişi ve grupların maddi ihtiyaçlarını topluluk tarafından kazanmalarını sağlayan bir proje. Böylelikle, geçimini aldığı desteklerle sağlayabilen insanlar yaptıkları işleri daha profesyonel, hatta tam zamanlı yapabilme imkanı kazanmış oluyor.

Mesela internet radyosu ve podcast yapan birisini düşünün, sadece cumartesi ve pazar akşamları yayın yapabiliyor çünkü bir kazancı yok ve işe de gitmesi gerekiyor. Fakat takipçileri onu ve yaptığı işi çok sevdikleri için bağışçı oluyorlar, böylece işinden ayrılarak kendini bu tam olarak radyo yayınlarına verebiliyor.

Tek örnek bu da değil elbette. Amatör şarkıcılar, youtube kanalları, içerik üreten internet siteleri, cosplayer insanlar ve daha fazlası…

Patreon aynı zamanda anlaşıldığı üzere Patron anlamına gelmekte. Dolayısıyla bağışçı olan insanlar aslında sizin patronunuz olmuş oluyorlar. Bunun vermiş olduğu güvenceyi de az çok tahmin edersiniz. Türkiye’de patron arayışında başarılı olduğunu düşündüğüm yegane proje Evrim Ağacı projesidir. Medyascope ve Efe Aydal gibi isimler de fena gitmiyor ama bence hakları olan noktadan çok uzaklar. Bunda en büyük etmen ise ülkemizdeki bağışçı kimliği, ekonomik yetersizlikler ve tabii ki Patreon projesinin adını yeteri kadar duyurmaması yatıyor. Adını duyuramamasının en büyük sebebi de İngilizce bir hizmet olması tahminimce, ayrıca birçok içerik üreticisi de henüz haberdar değil.

Belki de Patreon projesinin adını duyurması için, bizim gibi üretim yapan ve bağımsız olma mücadelesi veren herkesin kullanması gerekecek Patreon.com bağış sistemini.

Patreon nedir 2- Patreon nasıl kullanılır

Patreon nedir anladığımıza göre geçelim ikinci kısmımıza.Aslında burada iki konu öne çıkıyor. Sistem bağışçı olarak nasıl kullanılır ve bağış toplarken nasıl kullanılır şeklinde. Biz bu iki kısmını da anlatmaya çalışacağız. Eksik bir şey bırakmadan bütün üyelik işleminden bahsedeceğiz. Eğer kafanıza takılan bir soru işareti olursa yorumlarda sormanız yeterli, yardımcı oluruz bir şekilde.

Nasıl Patreon bağışı yapılır?

Öncelikle sağ üstte bulunan sign up butonuna tıklayarak kayıt oluyoruz, sağda gördüğünüz resim o ekranla aynı. Yani facebook hesabınızla dahi birkaç tıklamada üye olabilirsiniz. Eğer Facebook hesabınız yoksa bilgileri doldurmanız gerekiyor. Üyelik işlemi ardından ekstra talepleri olmuyor ve direkt sizi üreticileri keşif edebildiğiniz ana ekran kısmına yönlendiriyor.

Üye olduktan sonra bağış yapmak istediğiniz üyenin profiline giriyorsunuz ve Becoma A Patron isimli butona tıklıyorsunuz. Oradan ödeme planını seçip, devam ediyorsunuz. Ödeme yaparken paypal ya da kredi kartı kullanabiliyorsunuz, eğer kredi kartı kullanmıyorsanız ön ödemeli kartlarla da işinizi halledebilirsiniz. Hayırlı olsun, artık bir Patronsunuz!

Nasıl üretici hesabı açılır?

Tahmin edersiniz ki para kazanmak, harcamaktan daha kolay. Bu durum Patreon için de aynen geçerli. Bağışçı olurken birkaç adımda halledebiliyorsunuz ama bağış toplarken bu işlem biraz zahmetli, yine de sorun yok. Bütün aşamaları anlatacağız. Öncelikle üretici üyeliğinizi almanız gerekiyor. Linke tıklayarak bağış yapma kısmında anlattığımız gibi üyeliğinizi oluşturabilirsiniz.

Oluşturduktan sonra sayfa isminizi soracak, sonrasında ne oluşturduğunuzu, sonrasında hangi kategoriye uyduğunu ve cinsel bir şey içerip içermediğini. Bunları doldurunca 54 saniyelik bir videoyu geçmeden izlemenizi isteyecek, videoda abi genel olarak patreon’u anlatmakta.

Bu kısmı geçtiğinizde Settings – Ayarlar kısmına geçiyorsunuz. Burada sırayla anlatmak daha doğru olacak.

  • İlk kısımda bir kişiyseniz ‘is‘, ekipseniz ‘are‘ seçeneğini seçmeniz gerekiyor cümle yapısı olarak.
  • Sonraki kısım standart fotoğraf ekleme kısmı zaten.
  • Sosyal medya linkleriniz.
  • Bu kısımda ise kategorinizi değiştirmek isterseniz, link belirlemek isterseniz ve 18 yaşından büyüklere hitap edecekseniz düzeltmeniz gereken seçenekler yer alıyor sırasıyla.
  • RSS ve Discord ayarlarını es geçebilirsiniz ayrıntıya girdiği için.

Yukarıya çıkıp sağ taraftan ‘Save Changes‘ seçeneğine tıklayıp kaydediyoruz. Sonrasında yukarıdan ikinci seçenek olan ‘About‘ kısmına geçiyoruz.

About Kısmı Ayarları

Burası sizin hakkında kısmınız, yani kısacası insanlar eğer size ‘patron’ olacaksa onları ikna edebileceğiniz ilk kısım. Türkçe kullanmanızda sorun yok, kontrole almıyor patreon burayı. Aşağıda da dilerseniz video linki bırakarak daha görsel bir hale getirebilirsiniz. Kendinizi tanıttıysanız sağdan yine kaydederek 3. seçenek olan ‘Rewards‘ bölümüne geçebilirsiniz.

Rewards Kısmı Ayarları

Bu kısım hangi meblağlarda bağışlar almak istediğinizi seçebildiğiniz, dahası karşılığında neler vermeyi düşündüğünüzü yazdığınız kısım. Unutmamanız gereken ayrıntılardan birisi küsuratlı bağışlar alacaksanız bunu nokta ile ayırmalısınız ve 2. basamağını da yazmalısınız. örneğin 1,3 yerine 1.30 gibi… Ayrıca burada diğer sayfaları inceleyerek ilerlemeniz daha doğru olabilir, dilerseniz bizim sayfamıza da bir göz atabilirsiniz. Burada da kaydet diyerek 4. seçeneğe, yani ‘Goals‘ bölümüne geçiyoruz.

Goals Kısmı Ayarları

Bu dilenci arkadaşlara umarım prim vermezsiniz 🙂

Bu bölüm eğer ihtiyacınız varsa kendinize hedefler belirlemeniz ve kullanıcılarınıza göstermeniz için var. Hedefleri belirlerken sizlere ilk sorusu para odaklı mı yoksa bağışçı sayısı odaklı mı ilerlemek istediğiniz oluyor. Örnek olarak “100 $ ödül alırsam podcast’te soyunurum” ya da “50 Patron gelirse twerk yaparım” gibi. Gerçi bunları genelde yabancı cosplayerlar yapıyor ama anladınız siz konuyu. Kaydedip diğer kısıma geçebilirsiniz.

Cosplayer demişken not düşelim, projenin adı bazen kötü anılıyor ama bunun en büyük sorumlusu projeyi kullanan yabancı cosplayerlar. Platformun bir suçu yok, uyum sağlamak zorunda kalmışlar anlayacağınız.

Thanks Kısmı Ayarları

Buradaysa yapmanız gereken gayet bariz. Sizlere bağış atan Patreon kullanıcılarına özel mesaj olarak yollayacağınız ‘teşekkür’ mesajını yazıyorsunuz. Teşekkür mesajında da diğer mesajlarda olduğu gibi video ekleyebilir, resimlerle şenlik katabilirsiniz. Tercih size kalmış artık. Kaydedip ‘Payments‘ kısmına geçebiliriz.

Payments Kısmı Ayarları

Burada da ödemelerle ilgili ayarlar yer alıyor. İlk kısımdan ödemeyi aylık mı yoksa içerik başı mı almayı tercih ettiğinizi seçebiliyorsunuz. Hemen altta da ödenen tutarın görülüp görülemeyeceğine dair bir ayar yer almakta. Bu tercihlerinizi de yaptıktan sonra kaydedip en önemli kısma geçebilirsiniz. Kırmızı olan ‘Preview & Launch‘ kısmına tıklayınız.

Preview & Launch Kısmı Ayarları

Şimdi geldik asıl olaya, burada sayfanızı genel hatlarıyla görebilir ve yayına sokabilirsiniz. Sağ alt kısımda ise fikrini sormak istediğiniz insanlar için gizli bir link yer alıyor, bu linki kullandıktan sonra imha edebilirsiniz. Eğer bütün işiniz bittiyse, sağ üst kısımdan ‘Go Live‘ isimli yeşil renkteki butona tıklayarak sayfanızı yayına sokabilir ve bağış arayışına başlayabilirsiniz.

Ödemeler nasıl alınıyor?

Patreon nedir hatta patreon’a başlamak gibi konuları işledik, sıra geldi milletimizin aklını meşgul etme potansiyeli en yüksek soruya. Ödemeleri nasıl alıyoruz yauv? Editör bölümünde işimiz bittikten sonra çıkıyoruz ve profil resmimize tıklıyoruz. Buradan Settings seçeneğine tıklıyoruz ve daha önce ayarlarını yaptığımızdan daha farklı bir sayfa bizi karşılıyor. ‘Payout Preferences‘ seçeneğine tıklayarak ayar ekranımıza giriyoruz.

Buradan sonraki kısmı anlatmaya Amerikan vatandaşı olmadığınızı varsayarak devam ediyorum.

  • Where are you based? Sorusunda alttaki seçeneği işaretliyorsunuz.
  • What are you? Sorusunda ise şirket değilsinizdir diyerek üstteki seçeneği işaretleyin diyorum.

Aşağıda ise ödeme almak istediğimiz yolu seçmemiz gerekiyor. PayPal ülkemizde bulunmadığı için Payoneer hesabınızla ödemeleri alabilirsiniz.

Amerikan vatandaşı olmadığınız için vergi vermeniz gerekmiyor orada, fakat bunu W-8BEN formunu doldurarak yapabiliyorsunuz. Form ile ilgili bilgilere linkten ulaşabilirsiniz. Bunu da doldurduktan sonra işlem bitiyor, bağışlarınızı toplayabilir ve yeni patronlara sahip olabilirsiniz.

Bağışlarla ayakta kalma dönemi Türkiye’de henüz çok kısıtlı olsa da umarız ileride değeri daha çok anlaşılacaktır. Yazıyı eksiksiz yazmaya özen gösterdim ve patreon nedir ya da patreon nasıl kullanılır gibi sorulara cevap vermeye çalıştım ama yine de anlaşılmamış bir nokta olursa sormaktan çekinmeyin. Belli mi olur? Belki de kullanıcılarınızın bağışları sayesinde işinizi çok daha büyük noktalara taşırsınız. Sağlıcakla kalın!

 

 

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

7 Yorumlar

  1. Dursun akıncı

    Oyungg güzel, bu proje ile birlikte yardım edenler olursa karşımıza çok daha güzel içerikler gelecektir

  2. Vaaay, bu benim bayağı işime yaradı. Hemen bağış atıyorum.

  3. Aaa, böyle bir şeyin varlığından ilk defa haberim oluyor. Bi kurcalayayım ben bunu neymiş bu

  4. Patronunuz olmak istiyorum, ben de katılıcam admin beyefendi :&

  5. Ahmetcan Tandoğan

    Patreon nedir, ne değildir bilemem ama Türkiye’de çok taraftarı yok. Umarım hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

  6. Ayrıntılı açıklamalar için teşekkür ederim. Faydalı oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.