Ev / Blog / Son Yıllarda Yapılmış 27 Yerli Yapım Oyun
Valorant names

Son Yıllarda Yapılmış 27 Yerli Yapım Oyun

5-10 maddelik listelerden ziyade şöyle dolu dolu bir liste yapalım istedik, 27 tane oyun anacağız ve genel konseptlerinden bahsedeceğiz. Yerli yapım oyun listemize hoş geldiniz.

Şimdi burada şunu da belirtmek istiyorum. Oyunları iyi ya da kötü olarak ayırmıyoruz kesinlikle. Fakat bizim okuyucumuzdan beklediğimiz zihniyet şu; bir oyunun Türkiye’de yapılmış olması bizim için gurur kaynağı olmamalı. O oyun eğer global ölçekte de başarılara sahipse, işte o zaman mutlu olabiliriz. Bu yüzden listedeki bazı oyunların isimlerini duymuş olabilirsiniz, hatta o oyunları oynamış da olabilirsiniz. Fakat önemli olan oyunu geliştiren ekibin Dünya’ya ismini ne kadar duyurduğu ve diğer ülkelerde ne denli oynandığıdır. Yerli yapım oyun dedik, bu yüzden en bilindikleri ve yurt dışında yapılanları biraz kenarda tutmaya çalışacağız.

Ayrıca listede PC oyunlarına yer verdik genel olarak. Elbette mobil ve diğer platformlara da başarılı işler çıkarttık bu süreç içerisinde. Şunu da belirtmek isteriz ki adını çok fazla duyuramamış ve satışlarında başarısız olmuş oyunlar da listede yer alıyor, hatta çoğunluğu onlar oluşturuyor. Biz bu yazıyı geniş kitlelere ulaştırabileceğimiz için onlara da yer vermekten çekinmedik. Maalesef günümüz oyun medyası herkese insaflı davranmıyor. İyi okuncalar şimdiden.

Hotel Anatolia – Anadolu Oteli

Steam’de gayet ucuz bir ücret ile sahip olabileceğiniz Hotel Anatolia bir gerilim-korku oyunu. Oyun Elven Workshop tarafından geliştirilmiş ve aynı zamanda RPG Maker XP oyun motoru ile sunulmuş. Bu oyun motorunu aklımıza getiren bir diğer oyun da To The Moon. Birkaç lirayı gözden çıkartarak gerilmek ve bir hikayenin içine atlamak istiyorsanız oyuna bir şans tanıyabilirsiniz. Ekip aldığı gaz ile yeni bir oyun geliştirmeye de başlamıştı, Gaming İstanbul 2018’de bağımsız yapımcıları ziyaret edenleriniz varsa ekip gözünüze çarpmış olmalı. Yeni çıkaracakları oyunu da merakla bekliyoruz.

The Last One

Olumsuz yorumlar alıyor olsa da küçük bir ekibin yaptığı ilk çalışma olması bence durumu toparlıyor. Aynı zamanda ekibi kişisel olarak da tanıyorum ve yapılan her etkinliğe utanmadan, yorulmadan gidip boy göstermeleri de emeğin bir örneği sayılabilir. Zombi temasını Türkiye’de yaşamak istiyorsanız oyuna bir göz atabilirsiniz. Oyunun geliştiricileriyle kişisel olarak da muhabbet etme fırsatını da yakalamış birisi olduğum için, iyi niyetlerinin farkındayım ve gelecekteki projelerinde başarılı olmalarını diliyorum. Hakları da o zaten.

Soldiers of the Universe

Türkiye ve Dünya’nın terör sorunlarına değinmesiyle ismini kısa sürede geniş bir oyuncu kitlesine duyurmayı başaran Soldiers of the Universe de maalesef çıkışından kısa bir süre sonrasında adı hafızamızdan silinen oyunlardan birisi oldu. Bu silinmenin geliştirici ekip de farkında olacak ki oyunun fiyatını yarı yarıya düşürdüler ve indirim zamanlarında 3 TL gibi komik bir rakama satın alabiliyorsunuz. FPS severlerin ilgisini çekebilir. Oyunu Gamex 2017’de basın olarak deneme fırsatı bulmuştuk. Vuruş hissiyatı dışında pek bir sorunla karşılaştığımızı söyleyemem, fakat daha uzun süre oynadığımızda eleştirilerimiz ne yönde olurdu bilemiyoruz. Gelecekteki projeleri için Rocwise Entertainment ekibine başarılar diliyoruz.

Rise of One

Ülkemizden MOBA türünde bir oyun çıkmaz mı? Neden olmasın. Rise of One aslında bu işin yapılabileceğini gayet güzel göstermişti fakat ismini yeteri kadar duyuramadığı için sunucuları pek kalabalık kalamadı. Oyunun geliştirici ekibi büyük bir güncellemeye gidiyor. Gerek grafikler, gerekse oynanışta büyük devrimler başlatacaklar gibi. Üzerine bir yıldan uzun süredir emek verildiğini düşünürsek, umarım çok daha iyi yerlere gelirler bu yapımlarıyla birlikte. Ro1 bu başarıları hakkeden yegane yapımdır gözümde. Rise of One ile ilgili daha önce yazdığımız inceleme yazısını da okumayı unutmayın.

Unrect

Sandbox bir 2 boyutlu oyun. Böyle söyleyince çok basit geldi değil mi? Hah işte o kadar da basit değil. Farklı bir yapım olduğunu söyleyebiliriz gönül rahatlığıyla. Yuva inşa ettiğiniz, agresif canlılarla kapıştığınız falan bir oyun. Daha yapılacak birçok şey var elbette. Vakit öldürecek bir şeyler arayışındaysanız göz atabilirsiniz.

No70: Eye of Basir

Basir’in gözü adıyla çıkış yapan gerilim-korku temalı oyun grafiklerindeki bazı sorunları saymazsak çok da kötülenecek bir yapım değildi. Fakat yine de satışlar firma için biraz hüsran oldu belli ki. Böyle birkaç gecenizi korkarak geçirmek isterseniz oyuna bakabilirsiniz. Gerçi Türkiye’de çıkıp, pr çalışmalarını Türkiye odaklı yapıp, Türkiye’de en ucuz fiyatı vermemek de biraz sömürü zihniyeti gibi geliyor bana ama hadi neyse, üzerine çok konuşmayacağım.

Monochroma

Limbo kadar adını duyuramamış benzer mantıkta bir oyunla karşı karşıyayız. Monochroma daha akıcı olması sebebiyle aldığı eleştiriler de daha olumlu olmuştu diyebiliriz sanırım. Bu tip oyunlarda grafiklerden, oynanıştan ve hikayeden beklentileriniz nedir bilemiyoruz tabii ama kendi türündeki en başarılı örneklerden birisi olduğu kesin. Hikayesini sözsüz, yazısız anlatan ama çok güzel anlatan bir oyun. 6-7 saatlik zevkli, duygulu bir zaman geçirmek istiyorsanız bence fiyatı da fazla gelmeyecektir gözünüze. Zaten oyunu bitirdiğinizde, bir filmdeki ya da bir kitaptaki gibi sizi düşünmeye itiyorsa o işe kötü demeye ne hacet.

Tartarus

Arkasında Monster ve diğer sponsorluklarıyla yaldır yaldır gelmiş bilim-kurgu temalı bulmaca oyunu. Tabii sponsorluklar falan da bir yere kadar, maalesef başarıya ulaşamadılar. Aslında oyun dünya çapında güzel bir pr çalışmasıyla iyi yerlere gelebilirdi. Fakat oyunun en çok aldığı eleştiri maalesef optimizasyon sorunları ve bir şeylerin yoluna girmesi bu yüzden biraz daha zor olabilir bu saatten sonra geliştirici ekip için.

Bard’s Gold

Erdem Şen tarafınca geliştirilen Bard’s Gold bir platform oyunu. Oyundaki retro grafikler gayet ilgi çekici. Gerek küratörler, gerek oyuncular, gerekse oyun medyası tarafından gayet olumlu puanlar aldı. Ha devrim niteliğinde bir oyun değildi belki ama zaten öyle bir iddiası da yoktu. Ayrıca kendi rakiplerine nazaran güzel satışlara da ulaştığını da söylemekte fayda var. Hani böyle bir hafta sonu gelir; canınız sıkılır bir platform oyununa girip birkaç saat eğlenmek istersiniz. Bu anlar için birebir, çünkü çok pahalı bir oyun da değil.

Remnants of Naezith

Son yıllarda yaptığımız en başarılı bağımsız yapımlardan birisi muhtemelen Remnants of Naezith oldu. Hem farklı yapısı, hem grafikleri hem de aldığı olumlu eleştirilerle gönüllere taht kurdu. Platform oyunlarının genelini başarıyla temsil ediyor. Fiyat olarak biraz pahalı gelmişti en başta gözlere fakat sunduğu içeriklerle bu fikri de ortadan kaldırıyor. Çünkü hitap ettiği kitle de kendisinin bu hareketini anlayabilecek olgunlukta. Ayrıca zor, bitirmek için kendinizi kasmanız gereken bir yapım arıyorsanız mutlaka kütüphanenize eklemeniz gereken bir oyun.

Beat The Game

Karete Kamil deyince duygulananlar var mı? Tamam gelin o zaman Beat The Game ile ilgili konuşalım. Karete Kamil’de güzel vakitler geçirmemizi sağlayan Cemre Özkurt’un Amerika’da ortaya koyduğu eser Beat The Game ile müzik dünyasında ufak bir oyun yolculuğuna çıkıyoruz. Bunu yaparken bayağı güzel grafiklerle mest oluyoruz. Zaten karakter tasarımlarına diyecek yok. Ayrıca oyunu aldığınızda yerli bir yapıma destek olmaktan ziyade, gerçekten zevk alacağınız bir oyunu aldığınızı bilmek de ayrı bir güzel. Tabii destek olmak için alacaksanız da sorun değil.

Conarium

 

2017 yılında çıkmış ve atmosferiyle dünya genelinde kendinden söz ettirmiş bir oyun olan Conarium 10 dile çıkması ile de satışlarında belli bir başarıya ulaştı. Deliliğin Dağlarında isimli romandan esinlenerek yapılmış oyunun geliştirici ekibi Zoetrope Interactive, yayınlayıcı ise Iceberg Interactive.

Fabric

Akşam canınız sıkıldı, böyle güzel bir bulmaca oyunu oynamak istediniz falan. Tercihinizin Fabric olmaması için hiçbir sebep yok. Etrafı büke büke beyninizin de bir noktadan sonra bükülmeye başladığı Fabric, hem ismini iyi duyurdu hem de kendi kitlesi oyundan memnun ayrıldı. Bulmaca türünü seviyorsanız şans tanımanız gereken ilk 3 oyundan birisi kesinlikle Fabric olacaktır.

Morphine

Oyunun kendini en çok duyurduğu olay sanırım Pewdiepie tarafından oynanmasıydı. Küçük bir gerilim, korku oyunu. Anlattığı hikaye hiç de kötü değildi fakat yine de oyuncular tarafından bol bol eleştirildi. Oyunda farklı grafik tasarımları ve kaplamalar görmeniz mümkün, rahatsız edici bulduklarınız olacağından da şüphem yok. Oyun Unity’nin ücretsiz olduğu ilk dönemlerde çıkmıştı ve bu yüzden ben biraz daha olumlu gözlerle bakmayı tercih ediyorum bu yapıma.

Overfall

Diplomasi, Rol yapma, çizgi film edalarında grafikler. Birçok özelliğiyle birlikte Steam platformunda en çok övgü alan oyunlarımızdan birisi şüphesiz Overfall. Pera Games tarafından 2016 yılında görücüye çıkan oyunun benim gözümde tek eksiği multiplayer özelliği sunmaması diyebilirim. Tabii benimle hemfikir olmayanlar da olacaktır. Bir de oyun yerli yapım olmasına rağmen Türkçe desteği sunmuyor ama bence bu bir eksik değil, çünkü oyun zaten Türkiye’den ziyade global pazarda başarılar sağlamış bir oyun. Aynı zamanda geliştirici ekip Battle Commanders isimli yeni oyunlarıyla da yakında çıkış yapacak. İnsan böyle güzel işleri görünce seviniyor yahu, umarız yeni oyunları da güzel başarılar elde eder.

Roots of Insanity

Crania Games tarafınca yapılan ve yayına sokulan Roots of Insanity bir korku oyunu. Oyunda yaş sınırı falan da var fakat Outlast izlerini görmek mümkün diyebiliriz. Tabii bunu ne denli iyi uyguladığı asıl mesela oluyor doğal olarak. Son yıllarda çıkarttığımız diğer benzer fikirdeki oyunlara göre çok daha başarılı incelemelere sahip oldukları açık. Oyunun Steam sayfasını ziyaret ettiğinizde etkilenmeniz muhtemel. Sadece oyunun fragmanları, eleştirileri değil fiyatı da sizi etkileyecek. Çünkü güzel başarılar edinmiş bir oyuna göre hiç de pahalı sayılmaz. Neden bir şans tanınmasın ki?

Voidrunner

Hep mi zombili, hep mi korku-gerilim oyunu yapıyoruz? Hayır tabii ki. Listenin en farklı oyunu sanırım Voidrunner olacaktır. Çok farklı, gayet de güzel düşünülmüş bir konsept olmasına rağmen maalesef henüz başarıya ulaşamadı. Yine de böyle işlerin denenmesi bile gayet güzel. Oyun yeri geldiğinde uzay gemilerinizle, yeri geldiğinde ise alıp elinize silahınızla savaş ortamlarına girdiğiniz bir bilim-kurgu oyunu. Grafikleri fazlasıyla canlı. Oyun henüz erken erişimde ve geliştirici ekip en iyi sonucu alana kadar uğraşmayı bırakmayacağını iddia ediyor. Umarız bırakmazlar da zaten. Şu sıralar oyun sektöründe tutmasına en çok ihtimal verdiğim işlerden birisi olduğunu söyleyebilirim sanırım.

HARP Vefa

Çanakkale Savaşı’na bir ziyarette bulunabileceğiniz bu oyun da medyada sesini duyurmayı gayet güzel başarmış fakat sonrasında akıllardaki yerini yavaş yavaş kaybetmiş bir oyun. Hikaye’ye göre 2 askerin savaş boyunca yaşadıklarını görüyoruz. Hikaye’nin Çanakkale ile bağlantısında ise farklı bir başlangıç görüyoruz, direkt savaşa atlamıyoruz kısacası. HARP ekibinin çıkardığı oyunda en çok aldığı eleştiri grafiklerine yönelik oldu. En olumlu yorumlarsa genel olarak ara sahneler için yapılmış. Bir de geliştiricilerden bir ricamız olacak, lütfen fragmanda neyseniz gerçekte de o olmaya çalışın, bir şey kaybetmezsiniz. Biz kötüsünü de, iyisini de söyleyelim de tercih oyuncuların olsun.

Alchemist’s Castle

Diğer adını andığımız platform oyunları kadar adını duyuramamış şanssız bir oyun var karşımızda. Gerçi amacı da çok satmak mıydı bilemeyiz orası ayrı. Kabuk Games tarafından 2017 yılında satışa çıkartılan oyun 2 TL civarında seyrediyor. Ortaya özgün bir şeyler çıkartmak, bunu insanlara yaymak çok zor şeyler, sırf bu yüzden dahi alıp hesabınıza koysanız çerezlik niyetine oynayabilirsiniz, bizden söylemesi.

Firewood

Grafikleri el çizimi olan 2 boyutlu bir psikolojik korku teması oyunu. Oyunun türüne ise yapımcıları macera demeyi tercih etmişler. Değişmekle birlikte oyunda genel olarak bir siyah-beyaz havası hakim. Bu oyunumuz da 2017 yılında çıkan ve Frymore tarafından geliştirilen bir oyun. Oyunun müzikleri de kendisi kadar güzel yorumlar aldı. Aynı zamanda oyunun baştan sona 5 aylık bir emek sonucu ortaya çıktığını ve her şeyi ile özgün olduğunu da söyleyelim. Şöyle güzel birkaç bulmaca çözeyim, bir saat kadar eğlenceli bir vakit geçireyim, tüm bunları yaparken de başarılı ve yerli bir geliştiriciye destek olayım diyorsanız oyunu tavsiye ettiğimizi belirtebiliriz.

Fantasy Era

Bağımsız yapımcı bir strateji oyunu, hem de yerli yapım, hem de fantastik ögelerle doldurulmuş… Daha ne olsun? Ana fikir olarak gayet hoşumuza gitse de oyun henüz erken erişimde ve çok da büyük ilgi görmemiş bu aşamadayken. Fiyat olarak da ucuz olduğunu göz önüne alırsak sanki erken erişimden daha çabuk çıkması için bir şans tanımak ve oyunu satın almak fena olmaz. Oyunu Fatih Kaya isimli geliştirici yürütüyor, her şeyi özgün müdür bilemiyoruz ama eğer öyleyse çok büyük bir emek olduğu ortada diyebiliriz.

Swaps and Traps

Henüz Şubat ayında çıkmış farklı ve bizden bir hikaye anlatan bir oyun var karşımızda. TeamTrap tarafından geliştirilen oyun bir platform oyunu ve Murat ile Delidöner’in hikayesini bizlere sunmakta. Biraz kafa beyin jimnastiği yaptığı da ortada. Çünkü hem zorlu görevleri hem de değişken mekaniği ile kullanıcıya oturup “şimdi ne yapmalıyım?” sorusunu sordurtuyor. Fiyat olarak da yurt dışında kendi kalitesindeki oyunlardan daha ucuz bir fiyatı tercih ettiğini görebiliyoruz.

Endless Combat

 

Yerli yapım multiplayer bir oyun var şimdi karşımızda. Endless Combat, Fatalitech ekibi tarafından geliştirilen bir iş. Oyunu kısaca özetleyecek olursak, Team Fortress 2, Overwatch ve Apb Reload gibi oyunlardan aldığımız zevkleri tek yapımda toplamayı hedeflediklerini söyleyebiliriz. Fiyat olarak da gayet ucuz, gelişim aşamasında satın alarak destek olabilirsiniz. İsimlerini duyurmalarını tabii ki isteriz. Aynı zamanda Instagram sayfamızda yaptığımız etkinliklerle oyunun kodlarını dağıtıyoruz bazen, takipte kalabilirsiniz.

Undead

Çok sert eleştiriler almış oyunlardan birisi. Çıkışında ücretsiz olması gerektiği konusunda oyuncularla ben de hemfikirim. Geliştirici ekipse bu konuda biraz daha geç hareket edebildi. Zombili falan dediğimiz yerli yapımlardan birisi olarak hatıralarda kalacak. Tabii o kadar uzun süre kalabilirse. Bu tip yapımlarda da emek olduğunu hatırlatarak, gerçekten sert ve yapıcı olmayan eleştirilerde bulunan arkadaşları buradan kınıyorum. Bir şeyler deneyen ve sektörde tutunmaya çalışan insanları işlerinden soğutmak doğru bir yaklaşım değil. Kötülerini kapatın demiyoruz elbette ama düzgün bir üslup ile, hatalar gün yüzüne çıkartılarak da yapılabilir bu eleştiriler.

Flight 787 – Advanced

Mobil platformlarda geniş kitlelere yayılmış oyunun neredeyse hiçbir şey değiştirmeden, kendini PC platformuna aktardığı oyun diyebiliriz. Oyun mobil odaklı işler yaptığı için grafikleri açısından bolca eleştirmişti fakat tabii ki bu tip konularda önce karşılaştırmayı doğru yapmak gerekiyor. Oyun zaten mobilden fazlasını sunma teklifiyle gelmiyor karşımıza ve mobil grafikleriyle, bilgisayarlarınızda oynamak isterseniz satın alabilirsiniz diyor. Alır mısınız? Hah tercih size kalmış.

The Prison Game

Karşımızda MOS Games tarafından çıkartılan bir erken erişim oyunu var. Eleştiriler genel olarak olumsuz maalesef bu oyun hakkında. Geliştiricilerin uzun süredir üzerinde çalıştığı, zorlu ‘yeşil ışık’ uygulamasından geçmeyi başardığını falan düşünürsek toparlanması için şans var. Oyun çok oyunculu ve hapishane kültürünü ele alıyor diye özetleyebiliriz. Umarız oyun kendini toparlar erken erişimden çıkmadan önce.

Solarix

Karşımızda yeniden korku-gerilim türünün eserlerinden birisi var. Listemizin son oyunu olan Solarix, 2015 yılında yayınlanmış bir Pulsetense Games oyunu. Aldığı eleştiriler akıl karıştırıcı, oyunu gerçekten haklı sebeplerle övenler de var, mantıklı sebeplerle karalayanlar da. Sanırım oyunu satın alıp oynamadan ne olduğu hakkında pek bir fikir sahibi olamazsınız. Solarix listemizin son oyunuydu.

Listeyi bitirirken şunu da söylemek istiyorum. Başarılısı ile, hüsranı ile onlarca oyun geliştiriliyor ülkemizde. İsmini bulabildiklerimizi çeşitli kaynaklardan alarak ekledik, bulamadığımız geliştiricilerden özür diliyoruz. Gelecekte daha fazla, daha güzel oyunlar göreceğimizden şüphemiz yok. Çünkü çok değil birkaç yıl önce yerli yapım oyun denildiğinde verecek örnek bulmakta zorlanırdık. Yeter ki azimli olalım ve globali elimizden geldiğince takip edelim. Listemize eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz oyunlar için yorum bırakabilirsiniz. Eğer bir geliştirici ya da yayıncıysanız bizimle iş birliği yapmak için iletişim adresimizi kullanabilirsiniz.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

31 Yorumlar

  1. Kerem Burak Yılmaz

    Peki birinin bile isminin türkçe olmaması?

  2. Helal kardeşim güzel olmuş eline sağlık

  3. Yerli yapımları tanıtıp destek verdiğiniz için yapımcılar adına ben teşekkür ederim.

  4. Çok başarılı bir sayfasınız daha fazlasını hak ediyorsunuz başarılarınızın devamını dilerim <3

  5. Bayıldım bu post a

  6. Berkay Taşkın

    Ulan insan bı Türkçe isim koyarken

  7. Keşke daha fazla imkan olsa türkiye de oyun yapmak için

  8. Süleyman Köprülü

    Çok güzel hazırlanmış emeğinize sağlık 🙂

  9. berkaysimsek_98

    Türkiyedeki oyun kültürünün geliştiğinin göstergesidir.

  10. Oyunlar iyi baya

  11. Bide Mount & Blade II: Bannerlord çıksa… :))

  12. Umarım ileride daha iyi oyunlar da yapabiliriz.

  13. Harika bir post

  14. Kerem Akgüllü

    Efsane olmuş elinize sağlık

  15. Güzel liste.

  16. Güzel listeymiş devamını beklerim

  17. Eran “AramdaJungle” Küçük yine çok güzel bir içerik üretmiş bu tarz bloglardan daha çok isiyoruz.

  18. Oyunlar güzel ama para daha güzel KappaPride

  19. Bu kadar emek veriyorsunuz karşılığını alsanız bari

  20. Mehmet Kaan Çakır

    Türk oyunlarıda gelişmeye başladı Allah’ın izniyle daha ilerilere varicaz

  21. Güzel şeeyler

  22. Listede olmayan oyun aklıma gelmiyor. Hani iyi denilebilecek olanları. Yoksa abuk subuk bir suru yerli oyun var. Aralarında şahsen en başarılı oyun No:70 Eye of Basir. O oyuna hem türkçe dublaj yapmışlardı. Grafikleri iyidi. Başarılıydı. Bakalım dünya genelinde sözümü ettirecek bir oyun çıkaracakmıyız.

  23. çok yararlı liste olmuş teşekkürler

  24. Deniz akın tural

    Gerçekten iyiymiş

  25. Admin iyi derleme yapmışsın seviyorum bu siteyi

  26. Güzel bir liste olmuş.

  27. Çok yararlı

  28. Muhteşem içerik☺

  29. Çok güzel bi içerik olmus teşekürler oyungg.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.