Ev / Blog / TFT Rehberi: Paylaşımlı Seçimde Neler Yapılmalı?

TFT Rehberi: Paylaşımlı Seçimde Neler Yapılmalı?

Valorant names

Son zamanların popüler taktik oyunu olan TFT, oyuncu sayısını giderek arttırmaya başladı. Bu yazımızda oyuna yeni başlayanlara ve daha fazla deneyim sahibi olmak isteyenlere basit bir TFT rehberi hazırladık. Bugünkü konumuz ise Paylaşımlı Seçim ya da benim yazı boyunca kısaltacağım şekliyle dönemeç olacak.

Dönemeç oyundaki en önemli faktörlerden birisi. Peki dönemeçte ne yapılmalı, nasıl bir taktik izlenmeli, neler alınmalı?

Oyun ilk başladığı zaman genellikle oyuncular kendilerine en yakın şampiyona veya spatulaya yönelirler. Burası oyunun başı olduğu için yapacağınız seçim çoğu zaman kritik önem taşımaz. Fakat gene de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmakta. Bunlardan birisiyse eşya seçimi.

Bildiğinz gibi Riot Games, oyuna sürekli yeni dengelemeler getirerek metanın aynı kalmasını engelliyor. Güçlü bir eşya gelen bir dengelemeyle  zayıflayabiliyor ya da güçsüz dediğimiz bir eşya güncellemelerle birlikte bir hayli güçlenebiliyor. Tabi aynı şey şampiyonlar için de geçerli. Bu yüzden dönemeçten bir şey alacağınız zaman, o şeyin metadaki yerini iyi bilmeniz gerekiyor. Mesela Statik Hançer eşyasına ve Kolcu sınıfına kimi güçlendirmeler getirilmiş diyelim. Siz bu durumda Dev Kemeri olan Garen’ı mi seçersiniz, yoksa Nişancı Yayı olan Ashe’i mi? Ashe’i alarak hem Kolcu’ya yönelik bir takım oluşturabilir, hem de uygun eşyayla Ashe’in üstündeki Nişancı Yayı’nı Statik Hançer’e dönüştürebilirsiniz. Bütün bunların ardından güçlü bir takım elde etmiş olursunuz.

Peki ya oyun ortaları?

Oyun ortalarında yapacağınız seçimler daha çok takımı güçlendirmeye ve uygun eşyaları elde etmeye yönelik olmalıdır. Mesela 2. seviye olan ve yükselmesi için yalnızca bir taneye daha ihtiyaç duyduğunuz bir şampiyonu almak veya sizi öne geçirebilecek bir eşyanın alt parçasını kapmak gibi. Fakat burada da bazı sıkıntılar baş gösterebiliyor.

Diyelim ki ortada kesinlikle ihtiyaç duyduğunuz bir eşya veya şampiyon var. Ama sizin canınız rakiplerinizden yüksek ve dolayısıyla sonuncu olarak açılacaksınız. Siz açılmayı beklerken açılan bir rakip sizin ihtiyacınız olan şeyi kendine aldı. Böylelikle planlarınız suya düştü. Peki bunu önlemenin bir yolu var mı?

Dönemeçte Önce Açılmak

Kesin olmasa bile bir çözümü var. O da maçları bilerek kaybetmek ve canınız az olduğu için dönemeçte rakiplerinizden önce açılarak istediğiniz şeyi elde etmek. Fakat bunun çok da kolay olmadığını ve bazı sakıncaları olduğunu söyleyelim. Maçları kaybetmek için en azından ilk dönemece kadar sadece 1 şampiyonunuzun olması gerekiyor, siz onları alıp kenarda bekletseniz bile oyun onları otomatik olarak sahaya yerleştiriyor. Bu yüzden kaybetmeyi garantilemek ve mağlubiyet serisi yapmak adına, savaş alanında olabildiğince zayıf ve az sayıda karakter barındırmak önemli. Fakat varsayalım ki planınız başarıya ulaştı ve dönemeçte ilk sırada açılıyorsunuz. Burada bile şans faktörünün izleri var maalesef. Sizin aradığınız şeyi dönemeçte olmaması veya sizinle aynı anda açılan rakibinizin o şeye sizden daha önce ulaşması gibi şeyler, ne yazık ki şansla ilgili. Ayrıca ilk dönemeçten sonra takımınızı toparlayamazsanız, zaten canınız az ve takım kompozisyonunuz da zayıf olacağı için muhtemelen oyunu kaybedersiniz.

Oyun Ortası ve Oyun Sonu

Bu kısa taktikten bahsettikten, sonra oyun ortası ve oyun sonu seçimlerine geri dönelim. Bu defa da şansınız yaver gitsin ve istediğiniz şeyi seçmekte özgür olun. Ne almalısınız?

Alacağınız en mantıklı şey, seçtiğiniz sınıfla ilgili ve o ana kadar size gelmemiş olan bir şampiyonu almak olabilir. Mesela Soylu kasıyorsunuzdur ama size Kayle gelmemiştir. Ya da kılıç ustası güçlendirmesini açmaya çalışıyorsunuzdur ama Yasuo’nuz yoktur. Bunun gibi takımınıza doğrudan etki edecek şampiyonları almak en mantıklı yoldur. Eğer istediğiniz şampiyon yoksa bu defa da eşyalara göre seçim yapmalısınız. Her sınıfın ve karakterin belli eşyalarla bir sinerjisi vardır. Shojin’li Kayle ya da Guinsoo’lu Draven gibi. Siz de kendi takımınıza ve elinizdeki eşyalara göre mantıklı bir seçim yapmalısınız. Buradaki asıl anlatmak istediğimiz şey eşyalarınızı rastgele değil, en yüksek verimliliği alacak şekilde seçmeniz.

Peki ne işinize yarar bir şampiyon, ne de bir eşya var. Hiçbirinin takımınızla bir alakası yok. Bu durumda da en pahalı olan karakteri almanız en doğru karar olacaktır. Hele bir de canınız yüksekse sıra size geldiğinde yapabileceğiniz seçim sayısı bir hayli düşecektir. Bu yüzden değeri en yüksek şampiyonu alıp satarak ekonominizi güçlendirebilirsiniz.

Bugünkü TFT Rehberi yazımızda sizlere dönemeçle ilgili tavsiyelerde bulunduk. Bir sonraki TFT Rehberi yazımızda ise Takım Kompozisyonlarına değineceğiz. Oyun, sinema ve teknoloji dünyasındaki tüm gelişmelerden haberdar olmak için Instagram  ve Twitter üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.

 

Hakkında Onat ÇAKALCI

Yeni şeyler tüketmeyi ve bunları çevremdekilerle paylaşmayı severim. Tıpkı burada yapmaya çalıştığım gibi gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.