Ev / Blog / Uçak Yolculuğu Esnasında Online Oyun Oynanır Mı?
Valorant names

Uçak Yolculuğu Esnasında Online Oyun Oynanır Mı?

UÇAK YOLCULUĞU ESNASINDA ONLİNE OYUN OYNANIR MI?

Başlığı görünce herkesin ilgisini çekmiştir diye tahmin ediyorum. “Gerçekten oynayabilir miyiz?” sorusuna iki tane çözüm yolumuz var; Türk Telekom Wifly ya da telefonlarımızdaki mobil veri. Hadi başlayalım!

Türk Telekom Wifly:

Bu uygulama şu an Türk havayolu şirketlerinden Turkish Airlines’ta kullanılmakta; fakat yurt içi seferlerinde şu an için mevcut değil. Biraz size bundan bahsedeyim; bu uygulama uçağınızda ufak çaplı bir baz istasyonu kurulması ile yüksek hızda olmasa da (200kb/s) internet ve SMS kullanımı sağlamakta. Turkish Airlines’in yurt dışı uçuşlarında bulunursanız dilediğiniz gibi bu uygulamadan yararlanıp oyununuzu oynayabilirsiniz fakat ping seviyesi nasıl olur bilemiyoruz, hızından anlaşılacağı kadar pek kaliteli bir oyun deneyimi sağlayacağını düşünmüyoruz.

Telefon Veri Kullanımı:

Telefon kullanımı normalde kurallara aykırı olmakla birlikte yapılan araştırmalara göre, her 10 yolcunun 4’ü uçuş esnasında telefonlarını veya cihazlarını kapalı durumda bulundurmuyorlar. Bizim bu yazımızda işleyeceğimiz şey ise; “Gerçekten telefon kullanımının uçağa bir etkisi var mı?”

Bu yazıda bağlı kalacağımız deneyi MythBusters, 4. Sezon 6. Bölümde üç farklı şekilde gerçekleştirdiler. Gerçekten güzel bir deney olduğunu düşünüyorum ve deneye geçiyorum.

1.Deney: Durgun Elektron Kütlesiyle Kaplı Konteynır

İlk olarak uçak içerisinde kullanılan sistemleri alıp birleştiren MythBusters ekibi ardından dışarıdaki telefon frekanslarını önlemek için durgun elektron kütlesiyle kaplı konteynıra yerleştirdikleri sistemi telefon frekanslarını taklit edebilen bir cihaz ile konteynırın içinde teker teker frekanslarını deniyorlar. Ta ki 800Mhz’ye kadar. Frekans üreten cihazdaki değeri 800mhz değerine çektiklerinde uçak GPS sistemlerinde değişimler ve sapmalar meydana gelmeye başlıyor. Bu değer oldukça yüksek bir değer gerçekte uçak içerisinde bu kadar yüksek frekans oluşması imkansıza yakın ancak gerçekten bir sonuç olmadığından hala bir efsane…

2.Deney: Hareket Halindeki Sistem

MythBusters ekibi istediklerini elde edemeyince bu sefer hareket halinde denemek için kasalı bir araca bütün sistemi yerleştirip, hava alanı yakınından başlayarak denemeye koyuluyorlar. GPS’in başlangıçtan itibaren sabit değer almamasından ötürü bu deney de umduklarını bulamıyorlar.

 

3.Deney: Gerçek Uçaktaki Denemeler

Durmayan ekibimiz bu sefer de bir özel uçak ayarlayıp frekans üreten aleti içerisine yerleştiriyorlar fakat uluslar arası yasalardan dolayı uçuş gerçekleştiremiyorlar. Deneylerini yerde gerçekleştiren ekip bu sefer +800mhz olmak üzere uçak içerisindeki GPS sistemlerinde herhangi bir değişim gözlemleyemiyorlar.

MythBusters ekibimizin çıkardığı sonuç kısaca; Efsane! Yani sadece bir söylenti…

Sonuç:

Bana kalırsa hala tereddütlerim var. Yazıyı yazmak için araştırmalara bakarken gerçekten farklı sonuçlar farklı deneyimler ve söylentiler okudum. Havada bir deney gerçekleştirilmeden, kesin bir sonuca bağlanılmadıktan sonra uçakta telefon kullanımı uygun değildir diyebiliriz. Bu da bizim başlığımızda olduğu gibi uçakta online oyun oynamayı da pek mümkün kılmıyor.

 

Hakkında Sadık Anıl Atılgan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.