Ev / Haberler / Veri Gizliliği ve Facebook
Valorant names

Veri Gizliliği ve Facebook

Günümüz dünyasında teknolojinin ilerlemesi ile sosyal medya da hayatımızın her noktasına işlemiş durumda. Gün içerisinde yaptıklarımız ile birlikte özel konuşmalarımız, fotoğraflarımız ve daha bir çok verimiz tehlike altında olabiliyor. Geçtiğimiz seneden beri adı veri gizliliğini ihlal etmekle anılan Facebook’un bir kez daha başı belada gibi görünüyor.

Geçtiğimiz sene Facebook’ta yaşananlar

Her şeyin başlangıcı “This is Your Digital Life” adlı oyun oldu. Çeşitli anketler vesilesiyle kullanıcıların temel profil bilgileri ve tüm özel hayatları ile ilgili bilgileri ele geçirmeyi sağlayan This is Yor Digital Life oyunu, zamanla oyuncuların arkadaş listesindeki kişilere de ulaşmaya başlayarak yaklaşık 87 milyon kişinin bilgilerini topladı.

2018 sonlarında Facebook’tan bir açık daha

This is Your Digital Life skandalının ardından Facebook‘ta bir skandal daha yaşandı. Yaklaşık 6.8 milyon kullanıcının fotoğrafları üçüncü parti uygulamaların eline geçti. Facebook‘taki bir açık yüzünden üçüncü parti uygulamaları kullanıcıların Facebook hikayelerine ekledikleri medyalara erişim sağladı. Facebook açığı kapattığını duyursa da veri gizliliği açısından kullanıcılarından eksi yorumlar yemesine sebep olmuştu.

Facebook’tan bir skandal daha

TechCrunch tarafından Ocak ayında yapılan bir araştırmada Facebook‘un insanların telefon ve internet kullanımlarını izlemek için gençler de dahil olmak üzere 20 dolar tutarında bir ücret ödediği ortaya konmuştu. Facebook yaptığı bir açıklama ile bu izlemelenin araştırma amacı taşıdığını söyledi. İzlediği insanların sadece %5’inin gençlerden oluştuğunu ve 18 yaş altındaki çocukları izlemek için de ailelerinden izin alındıklarını açıklamıştı.

Güncel bilgilerimize göre Facebook‘un açıkladığı %5 oranı gerçeklik taşımıyor. Bu oranın %5 yerine %18 olduğu ortaya çıktı. Bu oranın farklı çıkmasının yanı sıra gençlerin ailelerinden herhangi bir izin almayarak programa katıldıkları ortaya çıktı. TechCrunch‘ın araştırma ve açıklamalarından sonra Senatör Mark Warner, Facebook‘a bu olayların detayları hakkında daha detaylı ve fazla soru sordu. Warner’a göre Facebook‘un sergilediği davranışların hiçbir şekilde şeffaf bir tavır oluşturmuyor.

Yaklaşık 2.32 milyar kullanıcısı olan sosyal medya devi Facebook kullanıcılarının güvenini her geçen gün kaybetmeye devam ediyor. Yapılan açıklamalar Facebook’un veri gizliliği için çalıştığını söylese de, baktığımız zaman bu hiç öyle durmuyor.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

Hakkında Bora Üzüm

Teknoloji meraklısı, araştırma delisi, birazcık da hukuk öğrencisi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.