Ev / Tanıtım Yazıları / Yapay Zeka İle İnsanlığı Sorgulamak: The Talos Principle
Valorant names

Yapay Zeka İle İnsanlığı Sorgulamak: The Talos Principle

Yapay zekanın hayatımıza etkilerinin konuşulmaya başlandığı şu günlerde hem insanlık kavramını hem de yapay zekayı sorgulamak isterseniz tüm beklentilerinizi karşılayacak bir oyun var. The Talos Principle. Oyunun bize sunduklarına gelin bir göz atalım.

Bir oyun hayal edin, size insanlık tarihi, yapay zekanın gelişimi, dinler tarihi ve sembolizm hakkında sayısız bilgi versin. Oyun içinde geçen diyaloglar ile sizi içinde yaşadığınız dünyayı ve bildiğinizi zannettiğiniz her şeyi sorgulamaya yöneltsin. Bunun yanında çözmeniz gereken bulmacaları havada bırakmadan güzel bir temele oturtsun. Hayal ettiniz mi? İşte o oyun The Talos Principle. Özellikle yapay zeka tartışmalarının giderek alevlendiği şu günlerde mutlaka oynamanız gereken bir oyun. Hatta biraz abartacağım, oyunun ötesinde adeta bir sanat eseri. Müzikleri, mekan tasarımları, altında yatan fikirler, size verdiği mesajlar ve bulmacalar çok güzel ayarlanmış. Kendinizi ilk andan itibaren oyun dünyasının içinde buluyorsunuz.

Oyunu Genel Hatlarıyla İnceleyelim

The Talos Principle size belki de ‘’daha önce böyle düşünmemiştim’’ dedirtecek oyunlardan biri. Yapay zeka ve insanlık kavramlarını böylesine harmanlamak, üstüne üstlük böylesine güzel alt metinler ile destekleyerek oyuncuyu sıkmadan aktarmak her babayiğidin harcı değildir. Son zamanlarda bulmaca türünde oyunları sıkça görmeye başladık. Çoğu gerçekten etkileyici hikayelere sahip. Ancak The Talos Principle bulmaca türünü alıp çok başka boyutlara taşımış.

Oyunun Hikayesi Ne?

Oyunda tahmin edebileceğiniz üzere bir robotu canlandırıyoruz. Bize sürekli eşlik eden, bizim yaratıcımız olduğunu söyleyen Elohim isimli bir sesin yoldaşlığında ustaca yaratılmış bulmacaları çözerek ilerliyoruz. Yalnız ustaca derken sakın bunu basite almayın, oyun ilerledikçe bulmacaların zorluğu sizi çıldırtacak seviyeye varabiliyor. Konumuza dönecek olursak, Elohim denilen ses bize yaratılış gayemizi açıklayan konuşmalarda bulunuyor. Fakat bazı kuralları var. Örneğin gidilmemesi gereken yollar, uzak durulması gereken nesneler… Burada insan yaradılışının en ilkel dürtülerinden biri devreye giriyor. Merak ve keşfetme arzusu. Kendini adeta bir ‘’Tanrı’’ olarak tanıtan bu sese inanıp dediklerini aynen uygulayacak mısınız, yoksa bir isyankar olup gerçeği aramak için tüm yasakları delecek misiniz?

Peki Burada Neler Oluyor?

Mekanlar içerisinde ilerledikçe duvarlarda sizden önce aynı yollardan geçmiş diğer yapay zekaların kendilerinden sonra gelecek olanlara bıraktıkları notlarla karşılaşıyorsunuz. Bazen bu notlar sayesinde kendi aralarında tartışıyorlar, bazense size yol gösteriyorlar. Anlıyorsunuz ki bu yolculuğu ilk yapan siz değilsiniz. Peki sizden öncekilere ne oldu? Merak duygunuz her adımınızda katlanarak artmaya devam ediyor.

The Talos Principle Bize Ne Vaat Ediyor? 

Temelinde sorgulama duygusu yatan bu oyunun ana karakteri bir insan olsa belki de bu kadar etkileyici olmayacaktı. Ama bir yapay zeka üzerinden konuyu işlemek oyun yapımcılarına hikayeye birden fazla temel katma olanağı sunmuş. Oyunda hem yapay zekanın zaman içerisinde insan bilincine ulaşıp ulaşamayacağını, hem de insanlık dediğimiz olguyu oluşturan şeyleri sorguluyorsunuz. İçerisinde dolaştığımız mekanlarda karşımıza kimi zaman bilgisayarlar çıkıyor. Bu bilgisayarlarla etkileşime geçerek çeşitli arşiv belgelerine ulaşabiliyoruz. Bu arşiv belgeleri kimi zaman bir deney hakkında bilgileri içeriyor, kimi zaman ise kim olduklarını ancak tahmin edebileceğimiz insanların yazışmalarını. Hatta bu bilgisayar kimi zaman sizinle iletişim kurarak kararlarınızı sorgulamanızı sağlıyor. Yani oyunun her anı beyin fırtınası yapmak ile geçiyor.

Hepsi Bu Kadar Mı?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, The Talos Principle mekan tasarımları açısından da oldukça etkileyici bir yapım. Antik Mısır ve Yunan tipi tapınakların yıkıntıları arasında teknoloji temelli bulmacaları bir yapay zeka ile çözmek gerçekten çok değişik bir deneyim. Oyunun yapımcılığını Serious Sam’den tanıyacağınız CRO Team üstlenmiş durumda. Serious Sam gibi aksiyon temalı bir oyundan sonra böylesine felsefi derinliğe sahip bir yapım ortaya koymaları ile şahsen benim gönlümü kazandılar. Oyunun içerisinde attığınız her adımda bir easter egg ile karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor. Gerek yapımcıların önceki oyunlarına göndermeler, gerekse popüler oyun, film ve müzik gruplarına yapılmış göndermeler fark ettiğiniz anda yüzünüzü bolca güldürecek.

Oyunda üç adet farklı son bulunuyor. İlki yaratıcınız olduğunu söyleyen Elohim‘in isteklerini yerine getirerek ulaşabileceğiniz son. İkincisi Elohim‘i dinlemez ve kendi yolunuzdan giderseniz ulaşabileceğiniz son ve üçüncüsü  mekanlara gizlenmiş ve ulaşılması bir hayli zor olan yıldızların tümünü toplayarak görebileceğiniz son. The Talos Principle oyun oynarken eğlenmenin yanında sorgulamayı ve merak duygusunu tatmin etmeyi seven oyuncular için birebir. Bu sanat eseri olarak da nitelendirilebilecek oyunu şiddetle tavsiye ediyorum. Özellikle de Portal serisini sevmiş oyuncuların kesinlikle kaçırmaması gereken bir yapım The Talos Principle.

Oyun hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşın. Ayrıca oyun dünyasındaki diğer gelişmelerden haberdar olmak için Facebook grubumuza katılmayı unutmayın.

Hakkında Beril Özge Danacı

5 yaşında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde işler çok değişti. Annem hala o güne lanet ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.