Ev / Blog / Yeni Bir Katil Oyun (Mu?): Doki Doki Literature Club
Valorant names

Yeni Bir Katil Oyun (Mu?): Doki Doki Literature Club

Ana akım medyada oyunlar hakkında çıkan haberlerin genelinin içeriği hepimizin malumu. Bu kez medyanın radarına yakalanan oyun ise Doki Doki Literature Club adlı oyun oldu. Gelin oyunun medyamızda nasıl anıldığına birlikte bakarken bir yandan da bu haberler ne kadar gerçek buna bir göz atalım.

Nedir Bu Doki Doki Literature Club?

Doki Doki Literature Club Steam üzerinden ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmuş olan bir Visual Novel. Yani oyun içerisinde etkileşimde bulunabileceğiniz çeşitli noktalar barındıran ve hikaye ağırlıklı bir yapım. Ancak yapımı rakiplerinden ayıran bir özelliği var. Sevimli görüntüsünün altında sakladığı bazı ürkütücü gizemler yüzünden oyun medyanın radarına takılmış durumda.

Oyun medyamız tarafından Momo ve Blue Whale ile karşılaştırılmaya başlanmış durumda. Ana akım medyada yer alan haberlerde ebeveynlerden çocuklarını gözetim altında tutmaları, bu oyunu herhangi bir cihazdan oynuyorlarsa derhal önlem almalarını tavsiye ediyor. Bu noktaya kadar her şey iyi hoş. Psikolojik gerilim öğeleri içeren bir oyunun küçük yaşta çocuklar tarafından oynanması elbette uygun değil. Bu noktada aile kontrolü oldukça doğru bir karar.

Blue Whale ve Momo.

Ancak işin bambaşka bir boyutu daha var. Oyun Momo ve Blue Whale ile karşılaştırılıyor. Bu iki oyun da Doki Doki ile oldukça ayrı kulvarlarda yer alan yapımlar. Özellikle Blue Whale için oyun demek bile pek doğru değilken böyle bir karşılaştırmada bulunmak yalnızca gülünç. Ana akım medya yine pek de yetkin olmadığı konular hakkında ahkam kesiyor sizin anlayacağınız.

 

İntihar Ettiren Oyun(!)

Haberlerde yer alan bilgilere göre Doki Doki daha şimdiden 2 intihar vakasının sorumlusu durumunda. İlki İngiltere’de gerçekleşen intihar vakasının kurbanı maalesef 15 yaşındaki Ben Walmsley. Bu elim konu hakkında elbette yorumda bulunmayacağız. Ancak medyamızda yer alan haberlere göre kurbanın babası çocuğunun intiharından Doki Doki’yi sorumlu tutuyor. Neden nasıl falan demeyin, büyük basın kuruluşlarında yer alan tek bilgi bu! Yani neden oyun sorumlu, intiharın altında başka bir neden yatıyor olabilir mi, hiçbir bilgi yok!

İkinci üzücü haber ise Hırvatistan’dan. 12 yaşındaki Rok Portz’un ölümünden de Doki Doki’nin sorumlu olduğu düşünülüyor. Bu düşüncenin tek sebebi ise intihar eden çocuk ve arkadaşlarının oyunu oynamalarının ardından oyunun tişörtlerini almaları. Çocukların oyuna başladığı tarih ise Aralık ayı olarak belirtilmiş. Evet arkadaşlar, aradan geçen o kadar ayda çocuğu etkileyebilecek hiçbir şey olmuş olamaz ana akım medyaya göre. Yani Steam kütüphanesinde Doki Doki olan bir tanıdığınız varsa onu sürekli gözetim altında tutun. Ne zaman kendine zarar verebileceği hiç belli olmaz. Bu oyun öyle bir oyun ki aylar sonra bile aklınıza geldiğinde psikolojiniz bozulabilir(!).

Neden Oyunlara Taktı Bu Medya?

Bu bir kuşak problemi arkadaşlar. Aramızdan bazılarımız da 90’lı yıllarda yaşanan ‘’metal müzik dinleyenler satanisttir’’ geyiğini hatırlayacaklardır. O yıllarda tek suçu metal müzik dinlemek ve siyah giyinmek olan bir çok genç medya tarafından satanist olmakla ve şeytana tapmakla suçlandılar. Kanallarda boy boy fotoğrafları gösterildi, kurgu olduğu her halinden belli olan sözde ayin görüntüleri ile aileler arasında bir panik dalgası yayılmaya çalışıldı ve başarılı da olundu, en azından o yıllar için. Ancak o dönemin gençleri birer yetişkin olduklarında bu saçma satanist geyiğinin bir sonu geldi. Oyunlar ile intiharları ilişkilendirmek de aynı kafanın ürünü. Elbette her oyun her yaş grubu için değildir ve çocukların bilgisayar ile ilişkisinde bir aile kontrolü olmalıdır. Ancak medyamızın yaptığının bu konuda aileleri uyarmak değil de oyunlar üzerine kötü bir algı oluşturmak olduğunu anlayacak kadar da tecrübe sahibiyiz.

Doki Doki yeri geldiğinde bilgisayarınızdaki bazı bilgileri kullanarak sizleri şaşırtmayı ve ürkütmeyi hedefleyen bir oyun. Örneğin bilgisayarınızda kendi adınızla bir hesap açtıysanız oyun size isminizle hitap edebilir. Bu elbette ki şok edici bir deneyim olacaktır. Ancak bu oyunun bunu yapmasından rahatsızlık duyuyorsanız öncelikle akıllı telefonlarınızda bulunan neredeyse her uygulamayı silmeniz gerekecek. Çünkü Doki Doki hesap isminiz gibi göreceli olarak basit bilgilere ulaşıp sizleri şaşırtırken akıllı telefonlarınızda bulunan çoğu uygulama kameranız, telefon rehberiniz, sosyal medya hesaplarınız, mikrofonunuz ve daha bir çok kişisel verinize erişebiliyor. Üstelik bunları sizin izniniz ile yapıyor.

Toparlamak Gerekirse

Kısacası Doki Doki Literature Club üzerinden yine oyunlara ve biz oyunculara karşı bir karalama kampanyası başlatılmış durumda. Doki Doki’nin her yaş grubuna uygun bir oyun olmadığı açık, burada ailelerin çocukları üzerinde ne kadar kontrol sahibi olduklarını tartışmak Doki Doki’nin içeriğini tartışmaktan daha mantıklı bir hareket olacaktır çünkü Doki Doki yetişkinler için yapılmış bir oyun. ‘’Yeter ki beni darlamasın, köşede sessiz sessiz otursun’’ denilerek ve eline tablet veya bilgisayar verilerek kontrolsüz bir biçimde sanal dünyaya terk edilen çocuklar konusunda suçlu aileler mi yoksa oyunlar mı takdir sizin…

Oyun dünyasındaki tüm gelişmelerden haberdar olmak için Facebook grubumuza katılabilir, birbirinden eğlenceli içerikler için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Hakkında Beril Özge Danacı

5 yaşında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde işler çok değişti. Annem hala o güne lanet ediyor.

3 Yorumlar

  1. Sikeyim böyle medyayı önüne gelene bok atiyo

  2. Çocuğum Doki Doki oynuyordu. Oyunu bitirdiğinde ağlamıştı. The Walking Dead i bitirdiğinde de ağlamıştı. Sevgilisinden ayrıldığında, öğretmen azarladığında, hatta 15 kişiden dayak yiyip eve ağlayarak gelmişti. Kesinlikle çocuğumun intihar etmesinde büyük bir sebebi var. Kesinlikle oyunlar benim çocuğumun psikolojisini bozdu…
    – Ben Walmsley’in cehalet içinde boğulan babası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.