Ev / Blog / Youtuberlar Türkiye Ekonomisine Zarar Veriyor
Valorant names

Youtuberlar Türkiye Ekonomisine Zarar Veriyor

Başlık çok sert duruyor değil mi? Tıklarken Clickbait olmasından dahi şüphelenenler olmuştur hatta. Fakat gayet ciddiyiz, bugün Türkiye ekonomisinin zarar gördüğü önemli de sayılabilecek noktalardan birisini işleyeceğiz. Biraz da detaya gireceğiz. İyi okuncalar, konuyla ilgili fikirlerinizi yorumlarda belirtirseniz seviniriz.

Şimdi başlıkta Youtube kanal sahiplerini hedef alıyor gibi görünsek de baştan açıklamayı yapalım. Ülkemiz ekonomisine zarar veren tek unsur Youtube kanalları değil. İnternet siteleri, hatta şarkıcılar, dizi yayınlayan ajanslar da ülkemiz ekonomisine darbe vuruyor. Fakat bütün bunlar mecburiyetten kaynaklanıyor. En basit sebebi duymak ister misiniz? Tekelleşme!

Nasıl Zarar Veriyoruz Ülkemize?

Aslında bunun açıklaması iki kelimede yatıyor ama bahsettiğimiz sektöre uzak insanların da rahatlıkla anlayabilmeleri için daha uzun açıklayacağız. Ne bu kelimeler? ‘Adsense’ ve ‘Adwords’. Bunlar Google’ın reklam servisleri, birisi reklam yayınlayan kurum ve kişilerin kullanımı için, diğeri ise reklamlarının yayınlanması için para ödeyen şirketler için. Buraya kadar her şey basit, daha güzel anlatım yolu ise şu; Youtube kanalları ve İnternet siteleri aslında Google ya da Youtube’dan para kazanmıyor, yine şirketlerden, reklamlarını yayınladıkları için para kazanıyor.

Google’ın buradaki durumu ise aracılık. Evet Google reklam yayınlayıcılarından ve verenlerden komisyonunu alarak yoluna bakıyor. Youtube’da bu komisyonun oranı daha büyük olduğu için başlıkta onlara yer vermeyi tercih ettik. Google bu noktada tek olduğu için herkes onu kullanmak zorunda kalıyor. Yani siz her reklam izlediğinizde, her reklama tıkladığınızda ya da en azından reklam gördüğünüzde ülkemiz para kaybediyor. Ayrıca bu noktada youtube kanallarının kazanç yollarına değindiğimiz yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Nasıl oluyor bu? Mesela X Bilgisayar şirketi yerli bir marka, size ulaşmak için Youtube’a reklam veriyor, siz de reklama tıklıyor, üründen satın alıyorsunuz. Gerçekleşecek olan satış yine gerçekleşiyor ve firma reklamının karşılığını alıyor, reklamı gördüğünüz Youtube Kanalı da payına düşeni alıyor. Fakat ortadaki reklam parasının bir kısmı da yurdumuzdan dışarıya, Google amcaya gidiyor. Yani ülkemizde gerçekleşecek bir satış için ülkemizden dışarıya para çıkıyor, her ne kadar mantıksız olsa da ülkemiz para kaybediyor. Her ne kadar tek tıklamada çok küçük bir miktar dışarıya çıksa da uzun vadede ülkemiz ekonomisi zaten harika gitmiyorken, büyük zarar ediyor diyebiliriz.

Hani şu Youtuber bu kadar para kazanıyormuş, bu site paranın ağzına tükürüyormuş gibi söylemler dönüyor ya ortalıkta. Evet, yalanıyla doğrusuyla bu insanlar para kazanıyor çünkü bir iş yapıyorlar. Fakat en az onlar kadar, hatta daha fazlasını da Google kazanıyor. Kimse bundan konuşmuyor maalesef.

Biz ister miyiz zarar vermeyi hiç?

Neden isteyelim, ülkemizi seviyoruz. Bu gemi batarsa, hepimiz batarız. Eminiz diğer reklam yayıncıları da istemiyordur böyle bir durumu. Hatta birçoğumuz bu durumun bir şekilde önüne geçmeye çalışıyoruz. Mesela sponsor çalışmaları yapıyoruz firmalarla ayarlayabildiğimiz kadar, elden reklam satmaya çalışıyoruz, adsense için ayırdığımız reklam alanlarını bir şekilde firmalara satmayı deniyoruz, hatta yeri geliyor bağışlarla ayakta kalmaya çaba gösteriyoruz. Fakat takipçilerin de şunu bilmesi gerekiyor, para kazanamazsak işlerimizi sürdüremeyiz, sadece hobi olarak devam etmeye kalksa emin olun Türk internet mecrası bir anda çöker gider. Bu yüzden de Google amca ile de bir yandan iş yapmaya devam etmek zorundayız. Çünkü bu işin tekeli onlar.

Neden Twitch Yayıncılarından Bahsetmedik?

Twitch yayıncıları son birkaç yıldır ülkemiz ekonomisine zarar veren gruplar arasında yer almamaya başladı, en azından kısmen. Sebebi ne mi? Paypal ülkemizden çıkartıldığından beridir, yerli kaynaklarla çalışmaya başladılar. Bağışları Türkiye üzerinden topladıkları için, bir komisyon söz konusuysa dahi, ülke içerisinde kalıyor. Bynogame bunlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor mesela. Sistemi geliştirdikleri için de teşekkür etmek lazım kendilerine.

Fakat bağış yapmak dışında da destek olmak istediğinizde karşınıza çıkan diğer seçenek, abone olmak. İşte bunu yaptığınızda da hem Twitch, hem de ülkeye parayı sokmak için kullanılan aracılar ortaya çıkıyor. Onlar da sizin yatırdığınız paradan paylarını aldıklarında yine bir zarar söz konusu oluyor. “Benim paramla mı?” demeyin, bunu herkes yaparsa ne olur? Yine binlerce abonelik sebebiyle ülkemiz zarar görür.

Düzeltmenin yolları yok mu?

Elbette var, tabii ki Paypal örneği gibi değil. Firmaları ülkemizden def etmek hiç güzel bir çözüm yolu değil, yarın yabancı yatırımcı aradığımızda boşa düşüyoruz bu sefer de çünkü. Yani Google’ı, Youtube’u ülkemizden atmayalım o konuda hemfikirizdir sanırım. Bunun yerine tekel oluşlarının önüne geçilebilir mesela. Ülkemiz iktidarları ve yöneticileri bu konuda rol oynayıp ilk atılımları yapmalı tabii ki. Misal vermek gerekirse, internet siteleri için reklam aracılığı projesi gündeme gelebilir. Firmalar reklamlarını oraya yollar, proje bizim sitemizde reklamları yayınlar ve komisyonunu alır. Tıpkı Google gibi, fakat bir farkla. Para ülkemiz içerisinde kalır ve zararın önüne geçilir. Aynı zamanda da Google Amca ile tatlı bir rekabete girilir ve yayıncılar da bu durumdan kazançlı çıkar.

Bunun yanı sıra, firmalar ve içerik sağlayıcıları da daha çok bir araya gelmeli. İş anlaşmaları araya aracılar sokulmadan yapılmalı. Eminiz bu da zararı büyük ölçüde engelleyecektir.

Yav bi’ biz değiliz ki arkadaş

Şimdi biraz da daha depresif bakalım. Bi’ biz zarar vermiyoruz ki. Her bilgisayar aldığınızda, her telefon aldığınızda, her Facebook’a girdiğinizde siz de zarar veriyorsunuz ülke ekonomisine. Araba satın aldığınızda ya da VİSA kart kullandığınızda da aynı şey geçerli, örnekler o kadar fazla ki saymakla bitmiyor. Saymakla bitmemesi de başka bir durumu ortaya çıkartıyor. Bu şekilde gitmeye devam edersek ülkenin ekonomisi asla rayına oturamaz, imkansız. Bunları kökten çözmenin de bir yolu yok.

Fakat bizleri yönetenler, ülkeyi ileri taşımak istiyorlarsa bir şeyler yapmak zorundalar, parça parça olsa da sorunları çözmek zorundalar. Bunu da Wikipedia’yı kapatarak, Paypal’ı kovarak yapmamaları lazım. Üreterek ya da üretime teşvik ederek yapmaları lazım. Bynogame’in yaptığı hamle sadece muhtaç olunduğunda yapılmamalı kısacası. Üretmeden, sadece satın alarak, istemeden de olsa batırıyoruz ülkemizi. Biz bir ‘Oyun’ sitesi olarak haddimize düşenden fazlasını dahi dile getirdik, gerisi okurlarımızın yorumlarına kalmış.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

3 Yorumlar

  1. Rıfat Tellioğlu

    Çok güzel bir yazı olmuş, eline sağlık. Fakat maalesef bunlar en azından yakın gelecek için pek mümkün değil gibi. Biz yine de elimizden geleni yapmalıyız tabi ama keşke yukarıdakiler de böyle düşünse.

    • Eran "AramdaJungle" Küçük

      Yorum için teşekkürler Rıfat, bizimki ütopya… Dediğin gibi, maalesef yukarıdakiler makam derdinden dönüp bu taraflara ve ülke sorunlarına göz atamıyor. İşleri zor onların da.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.