Ev / Haberler / Yapımı 5 Yıl Süren En Büyük Teleskop
Valorant names

Yapımı 5 Yıl Süren En Büyük Teleskop

Yapımı 5 Yıl Süren En Büyük Teleskop

radyo-teleskobu

Çin Halk Cumhuriyeti dünyanın en büyük teleskobunu yapmış bulunmakta olup 30 futbol sahası büyüklüğünde ki teleskopta testlere başlandı. Çin Uzay Ajansı tarafından ülkenin güney tarafında bulunan Guizhou eyaletinde inşa edilmiş olan radyo teleskobu kısa adıyla FAST 25 Eylül 2016 tarihinde hizmete girdi. Bununla da kalmayıp Çin bilim adamları uzaydan ilk sinyallerini almaya başladıklarını da açıkladılar. Peki Bu teleskop nedir sorusuna gelirsek.

Radyo Teleskobu Nedir?
Radyo teleskobu aslında yıldızlardan yahut diğer cisimlerden gelen elektromanyetik dalgaları analiz ederek onlar hakkında bilgi almamızı sağlar. Yani uzaydan sinyal gelip gelmediğini ölçen ve o sinyalin neyden geldiğini tanımlayan bir alettir. Yani kısaca uzayı dinleyen teleskop da diyebiliriz.
Konumuza geri dönersek eğer şuana kadar dünyanın en büyük ve en gelişmiş radyo teleskobunun Amerika’da olduğunu biliyorduk. Lakin bugün hizmete giren 30 futbol sahası büyüklüğünde 500 metre çapında ki teleskobun Amerika’ya kafa tutacağı bariz ortada. Peki bu teleskop ne kadar zamanda yapıldı? Yapımı 5 yıl sürdüğü ve 180 milyon dolara da mal olduğu belirtildiği gibi kalan 3 yıl sürecek olan ayarlardan sonrada tamamiyle hizmet vereceği de söylentiler arasında.

En Hassas Radyo Teleskobu.
Çin’de dünyanın en iyi bilim merkezi olma yolunda ilerlediğinin kanıtı olan bu radyo teleskobu elektromanyetik spektrumun 10 santimle 4.3 metre arasındaki dalga boylarını inceleyebilen ve dış uzayı gözlemlemeyi amaçlayan dev teleskop bu zamana kadar en hassas radyo teleskobu olduğunu gösteriyor.

QIANNAN, CHINA - JUNE 10: (CHINA OUT) An aerial view of the Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) on June 10, 2016 in Qiannan Buyei and Miao Autonomous Prefecture, China. After five years of construction, FAST will be completed by August 30, 2016 and will be the world's second largest radio telescope. It is also planned to be developed into a tourist destination. Currently, engineers are finishing the reflection dish and working on the construction of ancillary facilities such as the viewing platform, trail ladder and guesthouse. Farmers who still live in the valleys near FAST are relocating to the new resettlement housing district further away from the telescope. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Gözlemler İçin Yıllarca Yurt Dışına Gittik.

FAST Projesi’nin başkan yardımcısı Prof. Peng Bo, BBC’ye “Çok heyecan verici. Gözlemler için yıllarca yurt dışına gittik. Şimdi en büyük teleskoba sahibiz. İnsanlar bunu kullanmak için sabırsızlanıyor” dedi. FAST, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarına yardım edecek.
Buda demek oluyor ki uzayda yaşam olduğu ya bulunacak ya bulunacak.
Bizede tebrik etmek düşüyor Çin Halk Cumhuriyeti’ni.

Hakkında Merve Nur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.