Ev / Blog / Baştan Sona Total War!

Baştan Sona Total War!

Valorant names

Gerek tur bazlı sefer sistemi ile gerek de gerçek zamanlı ve kaos ile titreyen savaşlarıyla strateji dünyasının temel taşlarından biri olan Total War serisini kronolojik sıraya dizdik. Hadi yazımıza geçelim!

Kendisi Creative Assembly tarafından geliştirilen bir strateji serisi. Oyun yayınlanana kadar piyasada bulunan strateji oyunları iki kategoride karşımıza çıkmaktaydı: Sıra tabanlı ve gerçek zamanlı strateji. Ancak oyunun geliştiricisi olan Creative Assembly, bu iki kavramın ayrı bir şekilde işlenmesini değil aynı çatı altında toplanmasının daha mantıklı olduğu kanısına varmış ve devletinizi tur bazlı bir harita sistemi, savaşlarınızı da gerçek zamanlı şekilde yönetebileceğiniz bir muharabe sistemini birleştirerek strateji oyunu kavramına yeni bir yorum katmış. Yavaştan listemize başlayalım.

1. Shogun: Total War (2000)

Serimizin ilk oyunu Shogun: Total War. 13 Haziran 2000 yılında yayınlanan oyunun isminden de anlaşıldığı üzere zaman olarak oyunda Ortaçağ Japonyası işlenmekte.

O dönemde Japonya bölünmüş bir durumda ve bölgelerin hakimiyeti klanların elinde. Oyundaki amacımız da bu klanlardan biri ile hakimiyet kurmak ve Japonya’nın sarsılmaz otoritesi olmak.

Oyuna Ağustos 2001’de Mongol Invasion yani Moğol İstilası adında, Moğol İmparatorluğu‘nun Japonya adasındaki işgalini konu alan bir ek paket de çıkartıldı.

2. Medieval: Total War (2002)

Serimizin ikinci oyunu Medieval: Total War. 19 Ağustos 2002 tarihinde yayınlanan oyunda bu sefer rotamızı Avrupa ve Ortadoğu’ya çeviriyoruz.

Oyun Orta Çağ -diğer adıyla Karanlık Çağ- dediğimiz dönemde geçiyor. Tarih aralığı olarak da 1087 ve 1453 aralığı seçilmiş.

Mayıs 2003’te oyuna Viking Invasion yani Viking İstilası adlı bir eklenti paketi de piyasaya sürüldü. Eklenti paketi Ortaçağın ortalarına tekabül eden Britanya’yı hedef alan Viking Akınları’nı konu almıştı.

3. Rome: Total War (2004)

Sıradaki oyunumuz, beni de Total War serisine başlatan oyun olan Rome: Total War. Adından da anlaşıldığı üzere bu seferki odağımız Roma. 

Oyunda zaman aralığı olarak M.Ö. 280 ve M.S. 14 yılları arası alınmış, yani oyunumuzda Roma Cumhuriyeti‘ni ve Erken Roma İmparatorluğu‘nu görüyoruz. Ayrıca seride 3D grafiklerle karşımıza çıkan ilk oyun olarak da akıllardaki yerini alıyor.

Ayrıca oyuna iki adet ek paketi de çıkartıldı. Bunlar: Kavimler Göçü‘ünükonu alan ve 27 Eylül 2005’te piyasaya sürülen Barbarian Invasıon yani Barbar İstilası ile Büyük İskender‘in bilinen dünyaya karşı seferini konu alan ve Kuzey Amerika’da 19 Haziran 2006, Avrupa’da da 15 Eylül 2006’da piyasaya sürülen Rome: Total War – Alexander.

4. Medieval II: Total War (2006)

Şimdi de sıra bir devam oyununda. Serinin dördüncü oyunu olan Medieval II: Total War, ikinci oyunun devamı niteliğinde.

Benim de başından saatler geçirdiğim oyun Orta Çağ Avrupasını konu alıyor. Muhteşem müzikleri ve gerçekçi savaş atmosferi ile oyuncuyu kendine çeken oyun 11 Kasım 2006’da piyasaya adımını attı.

Ayrıca 31 Ağustos 2007’de oyuna Kingdoms yani “Krallıklar” adlı bir ek paket geldi. Bu ek paket dört ayrı sefer haritasından oluşuyordu: Amerika’nın keşfinin erken dönemlerini oynadığınız Americas, İngiltere’nin Britanya Adaları’nda hakimiyet kurmaya çalıştığı Britannia, Haçlı Seferleri sonrası Kuzeydoğu Avrupası’ndaki kaosu konu alan Teutonic ve Haçlı Seferleri zamanında Ortadoğu bölgesindeki çatışmaları adeta zihnimizde hissettiğimiz Crusades.

5. Empire: Total War (2007)

Şimdi zamanımızı biraz ileri saralım. Serinin beşinci oyunu olan ve 4 Mart 2009’da piyasaya sürülen Empire: Total War, 18. yüzyılda endüstri devrimi ile dünyada başlayan kolonileştirme yarışını konu almakta.

Oyun, seride üç ayrı bölgede geçen tek yapıt olarak da karşımıza çıkıyor. Oyunda kuvvetler hem Hindistan hem Amerika hem de Avrupa’da kozlarını paylaşıyor.

Aynı zamanda deniz savaşlarına ilk defa şahit olabildiğimiz oyuna The Warpath Campaign adlı bir eklenti paketi de gelmişti. Bu eklenti paketinde Koloniciler ile Kuzey Amerika yerlileri arasındaki çekişmeleri ve yerlilerin savaşlardaki rolü konu alınmakta.

6. Napoleon: Total War (2010)

Bir strateji serisi efsane komutan Napoleon Bonaparte olmadan olmaz. Serinin altıncı oyunu olan ve 26 Şubat 2010’da piyasaya adımını atan Napoleon: Total War’un olayı isminden de anladığımız üzere Napoleon.

Oyun Napoleon’un tüm seferlerini konu alıyor ve üç ana sefer haritasından oluşuyor. Bunlar: Italian Campaign, Egyptian Campaign ve European Campaign. Ayrıca The Coalition Campaign adında, Napoleon’a karşı birleşen devletleri oynayabildiğiniz bir sefer modu da oyunda yer alıyor.

Aynı zamanda oyuna Napoleon’un İber Yarımadası’ndaki çatışmalarını konu alan The Peninsular Campaign adında bir eklenti paketi de bulunmakta.

7. Shogun II: Total War (2011)

Serinin ilk oyununun devamı olan Shogun II: Total War ile Japon adasına geri dönüyoruz. Yedinci oyun bizi yeniden adanın hakimi olma yarışına dahil ediyor.

Tam 11 yıl öncesindeki zevki bir daha karşımıza çıkaran oyun, yine İmparatorluk öncesi Japonya’da klanların hakimiyet mücadelesini anlatmakta. Normal sefer modu dışında samuray geleneğinin çıkışını konu alan Rise of the Samurai adlı bir ek sefer modu da oyunda yerini alıyor.

Ayrıca 23 Mart 2012’de geleneksel samurayların modern silahlara karşı verdiği dramatik savaşı konu alan Fall of the Samurai adlı bir eklenti paketi de çıkartıldı.

8. Total War: Rome II (2013)

Sıradaki oyunumuz ile Antik Çağ’a geri dönüyoruz. 3 Eylül 2013’te piyasaya sürülen oyun yolumuzu tekrardan Roma’ya çıkartıyor.

Çıkacağı ilk duyurulduğunda büyük ses getiren oyunda DLC paketleri ile toplam yedi farklı sefer haritası mevcut. Bunlar: Varsayılan sefer haritası olan Grand Campaign, Julius Caesar’ın ölümünden sonraki kaotik dönemi konu alan Emperor Augustus, Pelopenez Savaşları döneminde geçen Wrath of Sparta, ünlü komutan Hannibal Barca’nın Roma Cumhuriyeti’ne karşı yaptığı o akıl almaz seferi ekranlarımıza taşıyan Hannibal at the Gates, Julius Caesar’ın Galya Seferini konu alan Caesar in Gaul, Roma Krallığı’ndan Roma Cumhuriyeti’ne geçişi konu edinen Rise of the Republic ve M.S. 270 yılında başlayan ve Roma İmparatorluğu’nun girdiği ekonomik kriz yüzünden yaşanan bölünmeyi konu alan Empire Divided.

Bunlardan Wrath of Sparta, Caesar in Gaul, Hannibal at the Gates, Rise of the Republic ve Empire Divided ücretli seçenekler arasında. Ayrıca oyun hâlâ güncellenmeye devam ediyor.

9. Total War: Attila (2015)

Şimdi de tarihimizden bir oyun ile karşınızdayız. Serimizin dokuzuncu oyunu 17 Şubat 2015 tarihinde piyasaya adımı atan Total War: Attila.

Oyunumuz ünlü Türk komutan Attila’nın Avrupa Hun Devleti‘nin hükümdarlığını yaptığı dönemde geçmekte. Oyun Rome: Total War oyununa gelen Barbarian Invasion eklenti paketinin devamı gibi nitelendirilebilir.

Ayrıca oyuna Age of Charlemagne ve The Last Roman adlı ek pakerleri de çıktı.

10. Total War: Warhammer (2016)

Şimdi biraz da tarih çizgisinden çıkıp serinin ilk fantastik oyunuyla devam edelim: Total War: Warhammer. 24 Mayıs 2016’da yayınlanan oyun, hepimizin World of Warcraft adlı oyundan tanıdığı Warhammer evreninde yer alıyor.

Oyunda dört adet oynanabilir Fraksiyon mevcut. Bunlar: Kaya gibi yapıları ve demirden iradeleri ile Cüceler, İmparator Karl Franz‘ın önderliğindeki İmparatorluk, gerek zombiler gerek de iskeletler ve hayaletler ile insanın içini ürperten Vampir Kontlukları ve büyük Ork ve Goblin sürülerinden oluşan orduları ile dünyaya vahşet getiren Yeşilderililer.

Ayrıca oyuna DLC paketleri ile eklenen fraksiyonlar da mevcut. Bunlar da: Orman Elfleri, Kaos Savaşçıları, Canavaradamlar, Norsca ve Bretonnia.

11. Total War: Warhammer II (2017)

Fantezi akımımız bir devam oyunu ile tüm heyecanını sürdürüyor. Sıradaki oyunumuz 28 Eylül 2017’de piyasaya adımını atan Total War: Warhammer II.

Oyunumuzda varsayılan seferde oynanabilir dört ırk bulunmakta. Bunlar: Bütün görkemleri ile göz  kamaştıran Yüksek Elfler, Yüksek Elflerin ezeli düşmanları Kara Elfler, kendilerini Dünya’yı korumaya adamış olan Kertenkeleadamlar ve bilimin çarpıtılmış yüzü olarak betimleyebileceğimiz Skaven.

Ayrıca oyunda Mortal Empires adlı bir ek sefer de bulunuyor. Bu seferi oynayabilmek için ilk oyuna da sahip olmanız gerekmekte. Eğer iki oyuna da sahipseniz iki haritanın da birleştiği bu devasa sefer modunda rakipsiz olma yolunda ilerleyebilirsiniz.

12. Total War: Three Kingdoms

Serimizin şimdilik son oyunu 23 Mayıs 2019’da çıkışını yapan Total War: Three Kingdoms. Bu oyun ile birlikte serimiz ilk defa farklı bir güzergâh çiziyor ve bizi Çin‘e götürüyor.

Oyunumuz zaman olarak M.S. 190 yılında yani tam da Üç Krallık Döneminin öncesinde Çin’in savaş lordları arasında paylaşıldığı ve her birinin hakimiyet kurmaya çalıştığı döneme tekabül etmekte. Oyun içerisinde zamanın savaş lordları olan on iki efsane komutan ile oynamak mümkün.

Evet sevgili okurlarımız bugünkü listemizde Total War’un ana oyunlarını baştan sonra sıraladık ve tanıttık. Eğer bilginize güveniyor ve “Ben de bir Total War piriyim!” diyorsanız buradan seri ile ilgili testimize ulaşabilirsiniz. İyi oyunlar.

Hakkında Orhun Kaan ŞAHİNKAYA

Galanima'nın yiğit çocuğu. Beş yaşından beri strateji oyunu oynayan bir orun ve Trabzonlu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.