Ev / Haberler / Cyberpunk 2077’nin Dünyası ve Oynanışı Hakkında Yeni Bilgiler Var!
Valorant names

Cyberpunk 2077’nin Dünyası ve Oynanışı Hakkında Yeni Bilgiler Var!

Cyberpunk 2077’nin tasarımcılarıdan Maciej Pietras, oyunun içerisindeki neredeyse hiçbir içeriğin birbirini tekrar etmeyeceğini söyledi. Cyberpunk 2077 TPS açısının eleştirilmesi üzerine neden bu kararı aldıklarına dair cevap verdi.

CDPR’ın sinematik ekibinden Maciej Pietras, oyun basınına verdiği demeçte Cyberpunk 2077’nin önceden tasarlanmış rastgele ögelere ev sahipliği yapmayacağını ve haritanın kendini tekrar etmeyeceğini söylemiş. Oyun dünyası tamamen özgün olacak ve her obje sıfırdan tasarlanmış olacak.

Oyunda birçok binaya girip her şeyin elle tasarlandığını görebileceksiniz. Çünkü biz kalitenin elle üretimden geldiğine inanıyoruz. Bizim dünyamızda hiçbir şey öylesine orada değil. Night City devasa, dikey ve elle tasarlanmış bir dünya.

Cyberpunk 2077 duyurulduğundan bu yana oyuncular oyunu The Witcher 3 ile kıyaslıyorlar. Pietras, oyun basınıyla yaptığı röportajda da iki oyunu kıyaslarken şu sözleri kullandı:

Cyberpunk 2077’nin dünyasının genişliğini ölçmek zor. The Witcher 3 ile kıyaslamak için şöyle diyebiliriz. Oyunun dünyası uzunluk açısından gerçekten devasaydı. Oyun geniş doğal arazilere sahip büyük bir açık dünyaydı. A noktasından B noktasına gitmek oldukça uzun sürüyordu çünkü at sürüyordunuz ve aynı zamanda oyun yatay açıdan da genişti. Cyberpunk 2077 ise dikey bir dünya ve binalarla dolu. Böyle olunca metrik bir kıyaslama yapmak bizim için zor.”

Cyberpunk 2077’nin Dünya Tasarımı Hakkında

Kolay olan şey ise, önceden tasarlanmış olan herhangi bir objeyi oyun dünyasına yerleştirmek. Bu günümüzde birçok oyuncunun ilgilendiği “map editor” sistemi aslında. Tabii ki oyun tasarımcıları önceden bir bina tasarımı yapıyor. Sonrasında hazır objeleri dünyaya yerleştiriyor. Fakat CDPR’ın tercih ettiği tasarım şekli, yıllardır oyun tasarımcıları tarafından kullanılan bu yöntem ile kıyaslandığında inanılmaz zor.

Cyberpunk 2077 hakkında gelen haberler birbirinden şaşırtıcı ve inanılması güç. Çok daha küçük bir dünyaya sahip olan oyunlar bile kolay yolu tercih ederken CDPR’ın bu yolu seçmesi, kaliteye önem verdiğine dair bir kanıt niteliğinde.

Cyberpunk 2077 TPS Olacak Mı?

Oyunun oynanış videosu yayımlandığından beri oyuncular “Cyberpunk 2077 TPS olacak mı?” sorusunu soruyor.Fransız oyun dergisi JeuxActu da, Pietras’a bu soruyu sormuş. CD Projekt Red çalışanından konu hakkında gelen cevap ise şöyle:

“Detaylara dayanan bir dünyada, nerede olduğunuz, nasıl giyindiğiniz, ne tür cyberwear eşyalarına sahip olduğunuz gerçekten önemli. Oyun dünyasına bağlılık hissini sürdürebilmek için Birinci Şahıs Bakış Açısı’na geçmek çok önemliydi.”

“İş çatışmaya gelince üç tane silah çeşidine sahibiz. Her birinin oynanış açısından farklı bir yaklaşımı var. Elle yapılan saldırılarda katana ya da başka silahlar kullanabileceksiniz. Bu havalı bir şey çünkü vücut ayrıştırma sistemimiz var. Bu vahşice.”

Katana ile çatışmaya girmek ve kılıcı birinci şahıs bakış açısından görmek oldukça heyecan verici olacaktır. CD Projekt Red’in bu radikal kararı alması ardındaki sebebi anlıyoruz. Oyunun, oyuncuyu tam anlamıyla içine çekmesini ve tamamen özgün olan dünyayı deneyim etmesini istiyorlar. Dolayısıyla uğraşmaktan çekinmiyor aksine detaylara çok daha fazla önem veriyorlar. Ve detayların en iyi halinin insan gözü ile deneyim edinilebileceğinin farkındalar.

Cyberpunk 2077 TPS moduna ancak araba kullanıldığında geçiyor. Fakat araba sürerken FPS moduna geçmek de mümkün. Oyuncular genel TPS oynanışa alışacak olsa bile, birçok oyuncu arabayı FPS bakış açısından sürmekten memnun olmayacaktı. Dolayısıyla CD Projekt Red‘in bu noktada iki bakış açısını da sunması yerinde bir karar olmuş.

Prosedürel Olarak Tasarlanmış Öğeler Hakkında

Herhangi bir açık dünya oyununda sürekli olarak aynı objeleri görürüz. Açık dünya ne kadar büyük olursa olsun, birçok oyun tasarımında objeler birden fazla kez kullanılır. Mesela Skyrim’de bir kayayı yüzlerce kez görürüz. Ya da bir başka oyunda gördüğümüz bir bina, şehir değiştirdiğimizde yine karşımıza çıkar. Büyük bir açık dünyayı tamamen özgün hale getirmek inanılmaz zor bir iştir. Özgün üretimden önce senaryo ve oynanış gibi etmenler olduğundan dolayı, oyun tasarımcılarının önceliği de değişiyor elbette. Bu yüzden aynı arabaları, binaları, ağaçları, kayaları, dağları yüzlerce kez görüyoruz. Bazen bunlara minik değişiklikler uygulansa bile aynı temeli baz aldıklarını fark etmek de zor değil. Hatta bu durum oyun içerisindeki karakterler için de geçerli. NPC üretiminde yüze eklenen bir sakal, ten rengi değişimi ve birçok etken sayesinde onlarca ayrı tip oluşturulabiliyor.

CDPR, Cyberpunk 2077 için bu üretim yolunu tercih etmek yerine oyundaki her içeriği tamamen en baştan üretmeyi benimsemiş. Çünkü kalitenin özgünlükten geldiğine inanıyorlar. Kesinlikle haklılar fakat bu işi başarmak bu kadar kolay olacak mı?

CD Projekt Red,  Rockstar Games’i örnek aldıklarını söylemiş; çıtayı Red Dead Redemption 2’nin yakınlarına koyduğunu bir anlamda belirtmişti.

Cyberpunk 2077 ve birçok oyun hakkında daha fazla bilgi almak için bizi takip etmeyi unutmayın. Her içerikten anında haberdar olmak için Twitter hesabımızı da takip edebilirsiniz. Eğlenceli içerikler ve iyi bir oyuncu ortamı için Facebook grubumuza da katılabilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Edebiyat, sinema ve oyun dünyası ile ilgilenen genç bir lise öğrencisidir. Oyungg'yi çok seviyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.