Ev / Blog / İnternette Yapılan Oy ve Ödül Sistemleri Güvenilir mi?
Valorant names

İnternette Yapılan Oy ve Ödül Sistemleri Güvenilir mi?

Bugünkü başlığımızda aslında sadece oyunlarda görmediğimiz bir konuya geniş bir bakışla yaklaşacağız. Oy mevzusu.

Tabii biz bu konuya daha çok video oyunları bazında yaklaşacağız ama diğer başlıklar hakkında da örnekler vermemiz gerekecek. Yazıya net bir cümle ile başlamak istiyorum. Oy vererek katıldığımız yarışmalar kesinlikle güvenilir değil. Neden mi? Koca bir yazı yazacağız nedenini açıklamak için. Yazı sonunda da kendi önerimizi yapacağız, tabii büyük oluşumlar ne kadar dikkat eder ya da biz bu yazıyla ne kadar insana ulaşabiliriz bunlar da soru işareti.

Oy ver, verme demiyoruz

Yazıya girerken ön yargıları ve eleştirileri elemek için şunu söyleyelim. Burada bahsettiğimiz yarışmalar büyük ölçekli ve global yarışmalar. Hani Triple A yapımları birbirleriyle kapıştırdıkları, milyonlarca oyuncunun dahil olduğu epik şeyler. Yılın oyununu falan belirlerler, birçok ödül dağıtılır falan. Yoksa tabii ki ‘Oyungg Senenin Okurunu Seçiyor‘ gibi bir yarışmadan bahsetmiyoruz.

Hatta bu tip küçük yarışmaları gördüğünüzde oy vermeniz gerçekten olumlu bir durum yaratabiliyor, insanları daha çok şevk edebiliyor. Gelişim açısından siz katılımınızı sürdürmeye devam edin yani, ona bir şey dediğimiz yok. Bizimki daha çok büyüklerimize bir serzeniş gibi.

Oy vermek ne kadar güvenilir?

Gelelim asıl konumuza. Bildiğiniz üzere Dünya çapında yapılan bu tip yarışmalarda katılım çok yüksek oluyor. Hepimiz merakla bekliyoruz, hatta sitelerde haberleri yapılıyor falan. Fakat bu tip yarışmalarla ilgili görmemiz gereken en önemli nokta belki de bu yarışmaların sonuçları şirketler için önemli bir gelir kaynağı olabiliyor.

Bunu en basit örneği ile şöyle düşünebilirsiniz, Monochroma ülkemizde çıkışını gerçekleştiren bir oyundu. Eğer Dünya’nın en iyi bağımsız oyunu seçilseydi, bunu bir de büyük ve herkesin merakla beklediği bir yarışmada yapsaydı muhteşem bir geri dönüş alırdı. Çünkü adını duymamış olanlara duyurabilme, duyurduğunda satın almamış insanlara da “Bakın biz en iyisiyiz” diyebilme fırsatını eline alırdı. Satışları patlama yapardı ve belki Monochroma öyle değil ama Triple A oyunlar büyük şirketler tarafından yapıyor ve şirketlerin genelde en büyük hedefi daha çok para kazanabilmektir. Yani onlar için böyle yarışmalar çok önemli.

Youtube’ta bot hesapları konuştuk, Twitch‘te bot hesapları hep konuşuyoruz… Arkadaşlar üye olup oy kullanabildiğimiz bu yarışmalarda da konuşmamız gerekmiyor mu gerçekten? Ufak vpn kullanımları ile ya da fazladan hesap açmamız dahilinde bizim dahi ‘illegal’ katılım sağlayabildiğimiz bu yarışmalarda hile olmasını öngörmek çok zor bir unsur değil tahmin edersiniz ki. Peki ne yapılabilir?

Oyungg Jüri Sistemini Öneriyor

Aslında bu da biraz soru işaretleri oluşturuyor olsa da en azından akla daha uygun. Bir jüri heyeti kurularak seçimlerin yapılması çok daha olumlu sonuçlar verebilir diye düşünüyoruz. Tabii bu noktada Oyungg tarafından ortaya konulan fikrin bir önemi yok. Fakat yine de en azından kendi okurlarımızı bilinçlendirsek yine de faydalı olacaktır. Oy vermek maalesef bu noktada net bir çözüm yolu değil. Evet jüri sistemi de bütün soru işaretlerini ortadan kaldırmıyor belki, fakat yine de topluluğun önde çıkan insanlarıyla bu noktada çalışma yapmak daha mantıklı olabilir.

Oyungg sitesinde yazıp çizdiğimiz bu tip yazıları okumak için Blog kategorimizi takibe alabilirsiniz. Sizin de konuyla alakalı görüşleriniz varsa tartışmaya her zaman açığız, yorum atarak açıklamanız yeterli.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.