Ev / Röportajlar / Orhun Kayaalp ile Oyun Medyası Röportajı
Valorant names

Orhun Kayaalp ile Oyun Medyası Röportajı

Bizimle bu güzel röportajı yaptığı için bir teşekkürü borç biliriz. Teşekkürler Orhun Abi.

Orhun Kayaalp’i aranızda ORHUN the HUN olarak da bilenleriniz olabilir. Kendisi birkaç yıldır Multiplayer ekibinde ve gerek oyun medyası, gerek oyun basını üzerine çalışmalar yapıyor ve içerikler üretiyor. Biz de bu yolu benimsemiş bir site olarak kendisine sorularımızı yönelttik, aldığımız cevapları da sizlere sunalım dedik. Orhun Kayaalp’i youtube kanalı üzerinden takip edebilirsiniz, hatta bu sayfayı da takibe alarak ona destek verebilirsiniz. Orhun Abi’ye tekrardan teşekkür ederek röportaja geçelim. İyi okumalar!

 

Türkiye’yi Dünya ile Oyun Medyası açısından kıyaslarsan ne gibi farklılıkları vardır?

Orhun: Dünyada ama iyi ama kötü, içerik üreten ve eğlence sektörünün bir parçası olabilmiş, çerçevesi ve etik anlayışı oturmuş Oyun Medyası var. Türkiye’de de oyun medyası kısmen eğlence sektörünün bir parçası olmaya başlasa da geri kalan kısımdan epey yoksun.

Oyun medyası gençlerin çalışmak için tercih etmeleri gereken bir alan mıdır?

Orhun: Bence değil. Esasen hepimiz farklı alanlarda meslek sahibi olabildiğimiz için oyun medyasında da çalışabiliyoruz. Ancak dönüp baktığınızda hiçbirimiz “Game Journalist” değiliz. Olmamız pek mümkün de değil, çünkü ilk soruyu yanıtlarken de bahsettiğim özelliklerden yoksun bir sektör bu. ExtraCredits isimli çok başarılı bir YouTube kanalı bulunuyor oyun sektörü üzerine hem geliştiricileri, hem oyuncuları hem de medyayı ilgilendiren içerikler yapan. Onların “Getting Started as a Game Journalist – Practice, Prepare, and Pitch” isimli videosuna bile baktığımızda anlayış olarak fersah fersah geride olduğumuzu söylemek mümkün. Oyun çevresinde içerik üretmek isteyen kişinin temelde görsel-işitsel içerik üretimi üzerine kendini geliştirmesi gerekiyor.

Türk Oyunları medya çalışmalarında hata yapıyorlar mı? Yapıyorlarsa nelerdir?

Orhun: Hata, genel olarak medya çalışması yapmamalarında. Bu da yavaş yavaş kırılıyor aslında. No:70 ve Tartarus gibi oyunlar geliyor şu anda aklıma medya ilişkilerini iyi yöneten. Ancak onun dışında en basit haliyle oyununu tanıtan, ihtiyaç duyulabilecek linkleri/görselleri içeren bir mail atmaktan dahi erinen yapımcılar bulunuyor. Her yıl on binlerce oyunun çıktığı bir sektörde bizim oyunları tespit etmemiz ve bahsetmemiz mümkün değil. Geliştiricinin bize ama öyle ama böyle bir şekilde ulaşması işini anlatması gerekiyor.

Kariyer planlamanı baştan yapacak olsaydın Oyun Medyası yine tercihiniz olur muydu?

Orhun: Olmazdı. Yine oyun çevresinde bir şeyler yapmak isterdim elbet. Ancak oyun medyası tarafında görev almak sağlıklı bir kariyer tercihi değildi. Ya da en azından basın tarafı mantıklı değildi. Görsel-işitsel tarafa ağırlık vererek başlamayı ve bunun akabinde bir kariyer hedeflemek daha doğru bir tercih gibi gözüküyor şu anda geri dönüp baktığımda. Yine de tabii ki hayatta hiçbir şey birden bire olmuyor, benim açımdan oyun basını olarak başlamak bir basamak oldu. Ancak o basamakta fazla durmak hataydı.

Son olarak, Türk oyun sektörünün Polonya gibi parlaması için sence ne yapılmalı?

Orhun: Türkiye’de oyun geliştiren kişinin artık global düşünmesi gerekiyor. Geliştirilen oyunun türüne göre hedef kitle belirlemek ve kitlenin ihtiyaçlarını iyi analiz etmek gerekiyor. Geliştirme aşamasında da benzer türdeki başarılı oyunları iyi etüt etmek gerek. Geliştiriciler sıklıkla “Ben çok değişik bir şey yapacağım” diye işe başlayıp defalarca yapılmış bir şeyi bir kere daha yapıyor, ancak yapılanlardan ders çıkarmadığı için de bunu başarısız bir biçimde yapıyor. Polonya’daki geliştiricilerin bugün geldiği noktalara bakıp “Biz de bunu yaparız” demek mantıklı değil. Başladıkları noktaya bakmak gerek. O noktaya baktığımızda da yola hep kendisini, sınırlarını ve kaynaklarını iyi bilen ve bunlar içerisinde elinden gelenin en iyisini ortaya koyan işler görüyoruz. Son zamanlarda oynayıp da bu söylediğime uyan tek bir Türk yapımı geliyor aklıma o da Soul Searching.

Orhun Kayaalp’i takibe almayı unutmayın, gerçekten çok iyi kalpli ve bilgili bir insan. Yazıda bahsettiği Soul Searching isimli oyuna da buradan ulaşabilirsiniz. Daha önce yaptığımız Röportajlara da göz atmayı unutmayın!

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir Yorum

  1. habil namı değer gramersiz adam

    cok doru söylemiş ama ben bence oyun medyası hakkında aynı fikirde degilim gerekli altyapılar varsa oyun la çok iyi yerlere gerebiiliriz ona inanıyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.