Ev / Haberler / Yerli Oyunlar İhracatta Rekora Ulaştı
Valorant names

Yerli Oyunlar İhracatta Rekora Ulaştı

Gelişen sektörde henüz büyük atılımlar çok az dikkat çekiyor gibi görünse de ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir seviyeye gelindi. Yerli üretim oyunlar sayesinde dışarıdan ülkemize giren döviz rekor seviyelere ulaştı.

Ülkemizde özellikle mobil piyasaya fazlasıyla içerik üretiyoruz, ürettiğimiz içeriklerin reklamlarında yaşadığımız sorunlardan dolayı belirli markaları öne çıkartamıyoruz belki fakat genel toplama baktığımızda yüzümüzü güldürebilecek, umutlanmamıza vesile olabilecek rakamlar gün yüzüne çıkıyor.

Oyun İhracatında %100 Artış

İhraç edilen oyunların getirisi %100 artış gösterdi. 2016 yılında 500 Milyon Dolarken, 2018’de bu rakam 1 Milyar TL’yi geçmiş durumda. Ülkenin ekonomik anlamda yaşadığı zorluklar söz konusuyken böyle haberler ilaç gibi geliyor doğrusu. Fakat yapıcı eleştiriler de yapmak lazım ki sektörde ülkemiz daha büyük yerler kazanabilsin. Yazının devamında da bunlardan konuşalım mı biraz?

Dünyada durum ne?

Video oyunları dünya çapında 2018 yılında 138 Milyar Dolarlık bir pazar payına sahip. Bu çok önemli bir rakam ve aktığı ülkeyi kalkındıracak kadar yüksek. Türkiye henüz bu pazarda 1 Milyar Dolarlık bir pay oynuyorsa pek de harika gittiğimiz söylenemez değil mi? Evet iyi gidiyoruz fakat neden çok daha iyi olmasın? Ülkemizde güçlü markaların arttırılması, devlet tarafından daha fazla desteklenmesi ve teşvik edilmesi lazım.

Malum oyun geliştiriciliği devlet üniversitelerinde henüz kulüp kurmaktan ileri gidemiyor, mesela buna bir çözüm üretilmeli ki hızlı yükselişin önü açılsın.

Yabancı markaların alanlarına siyasi büyüklerimiz ziyaretlerde bulunuyor, oyun stüdyoları ve fuarlarına da aynı ziyaretleri bekliyoruz. Öyle bir sektör ki bu aileler dahi bunun bir ‘iş’ olduğunun farkında değiller. Üretici ve yaratıcı birçok insan bunun sorununu yaşıyor.

Maddi destekten bir alt başlıkta daha geniş bahsedeceğim.

Nereye gidiyor kardeşim bu paralar?

Gözünüzü seveyim gelen parayı inşaata falan mı basıyorsunuz tekrardan? Nereye gidiyor bu paralar gerçekten? Yatırımlardan çok az haber geliyor, büyük stüdyoların kurulduğuna falan da tanık olamadık henüz. Burada sözümüz tabii ki hükumet politikalarına değil. Kazanç sağlayan insanlara da aynı keza. Çünkü bu gelişimin hızlanarak devam etmesi taraftarıyız biz de.

Neyse hem biraz haber verdik, hem de fikirlerimizi belirtmiş olduk. Daha fazla gelişme için Oyun Haberleri kategorimizi takip edebilir, Twitter adresimizden de bize ulaşarak paylaştığımız içeriklerden anında haberdar olabilirsiniz.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.