Ev / Haberler / RTÜK Başkanı Netflix Sansürü Hakkında Konuştu

RTÜK Başkanı Netflix Sansürü Hakkında Konuştu

Valorant names

İnternete bağlı binlerce cihaz üzerinden dizi, film, belgesel vs. izlenmesini sağlayan sansürsüz ve reklamsız bir yayın hizmeti olan Netflix’in geçtiğimiz günlerde RTÜK denetimi altına girmesi kullanıcılar tarafından oldukça eleştirilmişti. Dün RTÜK başkanı Ebubekir Şahin, konu hakkındaki ilk açıklamayı yaptı.

Perşembe günü resmi gazetede duyurulan yeni yönetmeliğe göre Netflix, Puhutv, BluTV gibi dijital platformlar da RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) denetimine girdi. Kullanıcıların tepkisini toplayan yönetmelik hakkında ilgili mercekten ilk açıklama geldi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu başkanı Ebubekir Şahin, gelen eleştirilere cevap olarak, “Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor” ifadelerinde bulundu.

Açıklamasında yönetmeliğe tabii kuruluşlardan neredeyse hiçbir itiraz almadıklarını belirten Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti:

RTÜK olarak gerek ilgili kanuni değişiklik çalışmalarında gerekse yönetmelik çalışmaları esnasında taraflarla yakın iş birliği içinde hareket ederek, ilgili taraflardan gelen görüş ve önerilere tüm düzenlemelerde yer vermeye çalıştık. Yönetmelik yayınlandıktan sonra üzerinde spekülasyonlar yapılmak istenen bahse konu platformların, Üst Kurulumuz ile yakın iş birliği, sağlam bir iletişimi ve sektöre ilişkin çalışmaları bulunmaktadır. Sansür kavramının ne olduğunu çok iyi bilen bazı art niyetli kesimler, kamuoyunu yanlış yönlendirerek sansürcülük eleştirisi yapıyor. Sansürden bilerek veya bilmeden, bir amaca hizmet ederek ya da bilinçsizce bahsedenlerin iyi niyetli oldukları düşünülemez. Herkesin malumu sansür, yayınların daha yapılmadan denetlenmesi ve müdahalelerin uygulanmasıdır. Anayasamızda da açıkça sansür yasaklanmıştır. Hiçbir kişi ya da kurum sansür uygulayamaz.

İnternet tabanlı şirketlerin vergi yükümlülüğüne de sözleriyle değinen Şahin sözlerine şöyle devam etti: Abonelik sistemiyle milyonlarca lira gelir elde eden, internet üzerinden platformlardan isteğe bağlı yayıncılık yapan şirketler, maalesef ülkemizde şu anda hiçbir düzenlemeye ve vergi yükümlülüğüne tabi değildir. Hukuki hiçbir sorumlulukları yoktur. Kazançları üzerinde denetim imkansızdır. Burada çarpık bir durum da ortaya çıkıyor. Mevcut lisanslı platformlardan isteğe bağlı yayıncılık hizmetlerine abone olanlar, çeşitli kalemlerde devlete sorumluluklarını yerine getirerek vergilerini öderken, abonelerinden yüksek miktarda gelir elde eden internet tabanlı şirketler, devlete tek kuruş vergi ödemiyor.

Yeni karar hakkındaki düşüncelerini Şahin, “Bütün yayıncılarımızın yanındayız. Uydu, kablo ya da internet, nereden yayın yapılırsa yapılsın halkımızın haber alma ihtiyacını karşılayan, eğlence mecrası olan yayınları en modern şekilde düzenlemeye çalışıyor, yayıncı paydaşlarımıza rehber oluyoruz. Hedefimiz, basın ve yayın özgürlüğüne, toplumun haber alma hakkına, özgür ve eleştirel yayıncılığa sahip çıkarken, ailenin korunması, milli ve manevi değerler ile devletimizin, milletimizin bölünmez bütünlüğüne sahip çıkmaktır.” sözleriyle ifade etti.

Sizin yeni karar hakkındaki düşünceleriniz neler? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Sinema haberlerimizin devamı için sitemizi takipte kalın!

Hakkında Berfin Ergin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.