Ev / Haberler / e-Spor Haberleri / League of Legends – ÜniLig 2019 Sorunlarla Dolu

League of Legends – ÜniLig 2019 Sorunlarla Dolu

Valorant names

 Üniversiteler arası League of Legends turnuvası UniLig bu sene hem katılımcılara hem de takipçilere büyük bir hayal kırıklığı yaşatarak başladı. Turnuvadaki problemleri işin içinden olan bir ismin kaleminden sizlere aktarıyoruz. Tüm aksaklıklara birinci elden tanık olan Atılım Üniversitesi Elektronik Sporlar Kulübü başkanı Batuhan ”nyarko” Kaçar’a teşekkürü borç biliriz.

Günümüzde espor League of Legends’tan F1’e birçok alanda kendini göstermektedir. Ancak ülkemizde gerek yaptığı yatırımlarla olsun, gerek oyuncu kitlesiyle, League of Legends bütün rakiplerinden kendini ayrı bir yere çıkarmış durumda. Çoğu etkinliği parmakla gösterilecek seviyedeyken içlerinden bir tanesi yıllardır bir türlü dikiş tutturamamış durumda. Bu etkinlik, üniversiteler arası League of Legends turnuvası, yani UniLig.

Üniversiteler Ligi, bu yıl dördüncüsünün düzenlendiği, Üniversitelerin aralarında yarıştığı, ESL Türkiye ve Riot Games işbirliğinde hazırlanan bir turnuva konsepti. Günümüze kadar çeşitli farklı yöntemlerle bu turnuva sistemi denendi ancak bu sene “Kampüs Elçileri Programıyla” daha organize ve daha planlı bir turnuva amaçlandı. İlk başından sancılı gözüken bu program, son yaşananlarla da istediği hedefe ulaşamamış oldu.

Süreç Nasıl Başladı?

Üniversitelerin takımları belli olduktan sonra 20 Nisan saat 10:00’da elemelerin oynanacağı Riot tarafından elçilere bildirildi. Ancak turnuvanın geç açıklanan turnuva chartı bütün takımların kafasında soru işareti oluşturdu. Turnuvaya saatler kala açıklanan charta bakıldığında birçok takımın chartta olmadığı görüldü. Kimisinin itirazı yerine ulaştı, kimisi ise sesini duyuramadı. Eksiklerle turnuva saat 10’da başladı. Best of Three şeklinde oynanan turnuva, normal hızında ilerlerken maçlarını bitirenler sonraki maçın ne zaman oynanacağını merak eder oldu. Fakat Riot tarafından gelen açıklama, takımları bilinmezliğin içine soktu. Chartlarda, organizatör tarafın hatasından ötürü bulunamayan Bilkent Üniversitesi’nin takımı, ilk etabı bay geçen takımlardan birisiyle birinci turu oynadı ve bu maç bitmeden ikinci tur başlayamadı. İnternette bulunan, rastgele kura çeken siteler yardımıyla Bilkent Üniversitesi’nin rakibi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi oldu ve maçı başladı. Bu sırada Türkiye’nin her yerinde takımlar sadece beklemekteydi. Kampüslerinde herhangi bir Gaming Room’u bulunmayan takımlar, internet kafelerde oynamadıkları saatleri ödemeye mecbur bırakıldı. Saat 15:00’a doğru, son maçın da bitmesiyle ikinci tur başladı.

İkinci turun başlamasıyla işlerin düzene gireceği zannediliyordu ama daha da kötü oldu. İlerleyen saatlerden ötürü artık internet kafe masrafları, bir öğrencinin ödeyemeyeceği miktarlara ulaşıyordu. Üstelik o kadar saat yerinde oturmak durumunda kalıp sağlık sorunları yaşayanların da bilgisi elçilere geliyordu. Turnuva, tekeri patlamış bir araç gibi takıla takıla devam ederken yaklaşık 100 okulun turnuvasını Riot ve ESL Türkiye, çeyrek finale kadar tek güne sıkıştırmaya çalışıyordu. Üstelik bütün turnuvanın yönetimi, iki kişiye bırakılmıştı turnuva sırasında.

İkinci turun sonlarına doğru organizatör taraftan gelen bilgi şu şekildeydi: Hazırlanan sistem çökmüştü ve maç sonuçlarının fotoğraflarının çekilip ilgili yere paylaşılması gerekiyordu. Turnuva artık kartopu etkisine bağladı ve hatalar zinciri devam etti. Selçuk Üniversitesi’nin hesap paylaşımından ötürü diskalifiye olması, fakat Hacettepe Üniversitesi’nin karşısındaki Yıldız Teknik Üniversitesi’nin hesap paylaşımının yetkililer tarafından kabul edilmesine rağmen herhangi bir cezai işlemle karşı karşıya kalmamış olması fazlasıyla ses getirdi. Zaten turnuvanın yapısı gereği finale kadar oyuncuların yerine profesyonel oyuncuların oynaması bile mümkündü.

Üçüncü turun sonuna gelindiğinde saatler 02:00’ı gösteriyordu ve Gazi Üniversitesi gibi çoğu okul internet kafeden turnuvaya katılmıştı. Sonunda takımlar, 16 saatlik maraton sonrası evlerine gidip uyuyabildi. Fakat bu rahatlık çok uzun sürmedi. Organizatör Riot ve ESL, çeyrek finallerin online biçimde, Cuma günü saat 10:00’da oynanmasını kararlaştırdı. Bu karar hiçbir okula, hiçbir öğrenciye sorulmadan verilmişti ve sınavı olan, laboratuvar dersi ya da proje sunumu olan öğrenciler hiçe sayıldı. Çeyrek finale yükselen okullar, kendi aralarında birlik olup Riot’un bu düşüncesiz kararına karşı çıktılar ve Riot, bu konuda harekete geçileceğini takımlara iletti.

ÜniLig 2019 daha devam ediyor fakat nasıl sonlanacağını daha Riot Games bile bilmiyor gibi. Bütün kaosa ve amatörce hatalara rağmen üniversite takımları turnuvaya devam ediyor ve 2019 yılının şampiyonu olmaya çalışıyor. Ancak arkası arkasına yapılan hatalardan ötürü bu turnuvanın prestijinin ne durumda olduğunu görmek pek de zor değil. Umarım önümüzdeki yıl, bu yılın başında vaadedilen geliştirmeler gerçekleşir ve daha profesyonel bir üniversite ligi izleriz.

Oyun dünyasındaki tüm gelişmelerden haberdar olmak için Instagram  ve Twitter üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.

Hakkında Sizden Gelenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.