Ev / Blog / Youtube Oyun Kanalları Para Kazanabiliyor mu?
Valorant names

Youtube Oyun Kanalları Para Kazanabiliyor mu?

Youtube gündeme ilk oturduğu dönemde, site oyun kanalından geçilmiyordu. Günümüzdeyse en büyük kanalların çoğu şekil değiştirdi ve içeriği oyun olan büyük kanal sayısı çok daha az kaldı. Bunun parayla bir ilişkisi var mı dersiniz? Gelin Oyun Kanalları ve ekonomik durumlarını bi’ derinine inceleyelim.

Konuya girmeden önce en kısa haliyle özet geçelim ki başlık yanlış anlaşılmasın. Elbette Youtube’da içeriği oyun olan kanallar da para kazanıyor, tek işi bu olan insanlar eğer para kazanmıyor olsalar hayatlarını idame ettiremeyecekleri için farklı işlere geçmek zorunda kalırlardı sonuç olarak. Bizim başlığımızın ana konusu daha çok bu işin ölçüsü olacak ve bu bağlamda bir sonuca bağlayacağız yazıyı. Başlık başlık anlatmakta fayda var, iyi okuncalar şimdiden.

 

Gelir Modelleri

Adsense

Neredeyse bütün Youtube kanalları için en geçerli kazanç yöntemi Adsense isimli reklam yayınlama servisi ile çalışmak. Hatta sadece kanallar değil, internet siteleri için dahi bir tekel haline gelmiş durumda, biz de Adsense kullanıyoruz dikkat ederseniz. Adsense; Google çatısı altında çalışan bir oluşum. Aslında asıl işleri aracılık diyebiliriz. Diyelim ki biz Oyungg olarak reklamımızı yayınlatmak istiyoruz, Adsense (Adwords) ile çalışarak bunu yapabiliyor ve çoğu kullanıcıya ulaşıyoruz.

Şimdi biz Oyungg olarak yaş grubu olarak gençlere hitap ettiğimiz için Adsense de bu insanlara yayınlayacaktır reklamımızı. Fakat bir inşaat şirketi genel olarak daha olgun insanlara hitap eder, bu yüzden reklamlar oyun kanallarından ziyade daha farklı kanallarda görünür, örnek olarak haber kanalları verilebilir.

Biz Oyungg olarak elbette bir inşaat şirketinin ev sattığı kazanç kadar para kazanmayacağız kullanıcı sitemize girdiğinde, bu yüzden de reklamın oynaması için daha az ücret ödeyebiliyoruz. Fakat inşaat şirketi kendi sektöründeki rakipleriyle rekabet de ederek o reklamları yayına sokmalı ve ev satışlarından çok para kazanmalı. Bu nedenle çok daha fazla para ödeyebiliyor reklamlarının yayınlanması için.

Google algoritmaları ve sistemleri de geliştikçe durum daha da karıştı. Artık bilgisayarın başında kim oturuyor, telefon kimin elinde, bu siteye kim giriyor, videoyu izleyen kişi nelerden hoşlanıyor anlayabilen güçlü yapay zekalara sahip Adsense.

Sponsorluklar

Bazen firmaların ulaşmak istedikleri kitle daha belirgin oluyor. Eğer bu nitelikte insanlara sahip bir kanal varsa onunla, onun kanalına özel çalışmalar yapabiliyorlar. Mesela bu konuya en iyi örneklerden birisi makyaj kanalları olabilir. Gerçi Oyun Kanalları da fena bir örnek değil, bağımsız oyunlar oynayarak kitlesini geliştirmiş bir kanal ile çalışmalar yapan geliştiricilerin bağımsız olması durumu güzel özetliyor.

Sponsorlu çalışmalar elbette Adsense’e göre çok daha güzel bir kazanç kapısı. Özellikle ülkemizde reklam gösterimlerine ve reklam tıklamalarına verilen ücretlerin çok düşük olması da kanalları bu tip çalışmalarda yer almaya itiyor. İzleyicilerinin de zorlarına gitmeyecek şekilde yapılan reklam yerleştirmeleriyle kanal sahipleri geçimlerini daha rahat sağlayabiliyor.

Bağışlar

Henüz ülkemizde tam olarak bağış kültürü oturmuş sayılmaz. Geçimlerinin büyük kısmını bağışlar sayesinde sürdürebilen çok az kanal mevcut. Bu kanallar genellikle Patreon kullanıyor, daha önce yazdığımız Patreon Nedir yazımızda bağış mantığını çok daha derinlemesine anlatmıştık. Kanalların bağış alabilmeleri için izleyicileri ile direkt olarak etkileşimde bulunmaları daha alışıldık bir durum. Bu noktada da gündeme Twitch yayınları geliyor zaten.

Twitch Yayıncılığı

İşte bu sefer direkt olarak oyun kanalları ile bağlantılı bir gelir kalemi ile karşınızdayız. Oyun kanallarının neredeyse tamamı izleyicileriyle direkt olarak etkileşime geçebildikleri, bağış alabildikleri bu gelir kalemini kullanmakta. Haksız da sayılmazlar, önceden kurgulanmış videolardan ziyade, Twitch‘de canlı olarak sohbet edebildikleri bu yayınlar sayesinde kemik kitlelerini de aktif tutmayı başarabiliyorlar. Twitch’in izleyicisi yüksek yayıncılara sağladığı abone olma ayrıcalığı ile ve bağışçı mesajlarını canlı yayında gösterme taktiği ile de geçimlerini çok daha kolay sürdürebiliyorlar. Özellikle bu noktada PintiPanda’nın yayınladığı video çok daha bilgilendirici olacaktır ve nedenleri daha iyi izah edecektir.

Oyun Kanalları Nasıl Kazanıyor? Ne Ölçüde Kazanıyor?

Zaman onları da çok değiştirdi.

Yukarıda en önde gelen gelir kalemlerini açıkladık. Oyun kanalları da elbette bu gelir kalemlerini bol bol kullanıyor ya da kullanmaya çalışıyor. Fakat geri dönüp baktığımızda 2012-2013 zamanı YouTube’u oyun kanalından geçilmezken, zirveleri hep oyun videosu çeken insanlar korurken günümüzde çok daha az kaldılar. Bunun da başlıca sebebi elbette maddiyat. Şu an sadece oyun oynarken video atan büyük kanal neredeyse kalmadı. Vloglar ve daha farklı etkinliklere de mutlaka yer veriyor kanal sahipleri ve yaş ortalamasını düşürecek içeriklerden olabildiğince kaçınıyorlar.

Bunun sebebi de gayet basit aslında, yaşı küçük olan izleyicilerin alım gücü çok daha zayıf, bu yüzden yaş ortalamasının yüksek tutulması lazım ki izleyicilere daha çok kazanç sağlayabilecekleri reklamlar gösterilsin. Bunlara rağmen dahi sadece Adsense ile geçimini sürdürebilmek oyun kanalları için neredeyse imkansız. Bu yüzden de diğer gelir kalemlerinden mutlaka faydalanıyorlar.

Biraz da örneklemeler

Diğer kanallar da kazandıkları meblağları beğenmediklerinden şekil değişikliğine gittiler zaten. Orkun Işıtmak bunun en büyük örneklerinden, kendi kitlesini daha genele yayarak genişletmeyi başardı ve oyunlardan koptu. Elbette kopmayan birçok isim oldu, Stratera, Easter GamersTv, Pinti Panda ve dahası… Fakat tabii ki onlar da gelir modellerini geliştirmek durumunda kaldı. Stratera Riot ile bağları sıkılaştırıp Twitch’e ağırlık vermeye başladı, Pinti Panda ve Easter GamersTv Sponsorluklar ve Twitch projeleri ile geçimlerini sağlamaya devam etti mesela. Bu süreci belki de en zor atlatan kanal MuratAbiGF oldu diyebiliriz. Önce Vlog çekimleriyle devam edecek gibi oldu (Yakın arkadaşı Orkun’un peşinden gidercesine) daha sonrasında birkaç oyun videosu çekti. Fakat kanal genellikle videosuz ve boş kaldı bu süreçlerde. Biz bu yazıyı yayınladığımız dönemdeyse bir Ajans ile işbirliği yaptığı gayet açık bir şekilde yoluna devam ediyor. En büyük örneği de verelim diğer paragrafa geçmeden önce, PewDiePie. Bildiğiniz üzere YouTube’un en büyük kanalıydı ve çok uzun dönem oyun kanallarına öncülük etti ve birçoğuna örnek oldu. Fakat son dönemlerde o da oyunlarla bağını büyük ölçüde azalttı, kanala girip bakarsanız son dönemlerde neredeyse hiç oyun videosu göremeyeceğinizi garanti ediyoruz.

Giden Oyun Kanalları da oldu, kanıt gibi resmen

Tabii bu süreçte birçok sevilen kanal ya video yüklemeyi bıraktı ya da kanallarını kapattıklarını ilan ettiler. Bunun da sebebi gayet belli, hobi olarak başlayan kanal açma furyası bir anda ciddi işler haline geldi. Tutunabilen büyük kanallar en azından geçimlerini sürdürebildiler ve ayakta kaldılar. Sürdüremeyeceğini öngören ya da daha fazlasını isteyen kanallar şekil değişikliğine gittiler. Daha genç yaşta bu işe başlayıp, en büyüklerden olmasa da bir kitleye ulaşmayı başarmış kanal sahipleriyse yaşları büyüdüğünde kitlelerinden de para kazanamadıklarını görünce maalesef aramızdan ayrıldılar.

Sonuç

Oyun videoları maalesef Youtube Türkiye’nin en az kazandıran kategorilerinden birisi haline gelmiş durumda. Eğer nasıl para kazanacağınızı bilmiyorsanız ve büyük kitlelere ulaşmanız da garanti değilse iş olarak bir oyun kanalı açmak pek mantıklı değil, çünkü kanal sayısı ne kadar azalmış da olsa rekabetin yüksek olduğu bir alan söz konusu. ‘Oyun kanalları para kazanıyor mu?’ sorusuna da cevabımızı en başta vermiştik, elbette kazanıyorlar. Fakat öyle dudak uçuklatan, insanı zengin eden türden değil. En azından büyük çoğunluk için.

 

Biz de isterdik ulusal gazete siteleri gibi “Şu Youtuber aylık 100.000 TL kazanıyor” ya da “Bu Youtube kanalı 10 asgari ücreti 1 videodan kaldırıyor” haberlerini yayınlamayı. Fakat gerçekliği olmayan, konuya asla objektif bakamayan ve ‘Click Bait’ haberler bunlar.

Genel bir tavsiye vermemiz gerekirse; insanlar genelde bu tip işlere başlamadan önce en başarılı örnekleri seçer ve büyük umutlarla işe başlarlar. Fakat tabanda başarısız olan kanallara da dikkat etmek lazım. Doğru planlamalarla, sürdürülebilir bir iş yapıp, aç kalmamaya bakın.

Hakkında Eran "AramdaJungle" Küçük

Buralarda bir şeyler yazıp çiziyor, Oyungg'de yönetici olarak yer alıyor, bir de Marmara Üniversitesinde Radyo, Televizyon ve Sinema okuyor. Öyle pek farklı bir yanı yok, 22 yaşında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.