Ev / Blog / Mobilin Yılı #3: Mobil Oyunlardan Para Kazanmak

Mobilin Yılı #3: Mobil Oyunlardan Para Kazanmak

Valorant names

Mobilin yılı yazı serimizin üçüncü halkasında mobil oyun dünyasının devasa gelir potansiyelinden bahsediyoruz. Mobil uygulama dünyasında reklamcılığın işleyişine nispeten sığ bir inceleme yapacak, mobilden para kazanmak deyince öne çıkan reklam türlerine örnekler vereceğiz. 

Mobil oyun sektörünün dramatik bir hızla yükselişi, reklamcılık tekniklerinin de aynı ivme ile gelişmesine yol açtı. Reklam bağlamında kullanıcı geri bildirimine önem vermek durumunda kalan geliştiriciler yeni algoritmalara ve tekniklere başvurdu. Mikro-ödemeye teşvik eden sistemler ve kullanıcı davranışından öğrenen yapay zekalar ile mobil uygulama reklamcılığı farklı türlere ayrıldı ve gelişti.

Flappy Bird’in mobil dünya üzerindeki kısa sürelik hükmü, geliştiricisi Dong Nguyen’e günlük 50.000 dolar kazandırdı. Mobil sektörde oyun içi reklamcılığın önemine odaklanmamızı sağlayan Flappy Bird, sonsuz örnekten sadece biri. 2016 yılına Google Play gelirinin %90’lık bir kısmını oyun içi reklamcılık ve mikro-ödemeler oluşturuyordu.

2018’in mobil sektör için müthiş başarılı bir yıl olması ve reklam yerleştirmelerine müsait hyper-casual oyunların popüler hale gelmesi ile 2019 yılı ve sonrasında da devasa rakamlar ortaya çıkacak.

Mobilin Yılı #1: Mobil Oyun Dünyası

Mobil Dünyada Reklam

Mobil uygulama reklamcılığının sayısız tekniğini sıralamak yerine, öznel bir listeleme ile karşımıza çıkan reklamlardan ve para kazanma tekniklerinden bahsedeceğiz. Bu bağlamda mobil oyun geliştiricisi olma hedefine sahip okurlarımıza küçük bir rehber sunacağız.

Mobil oyun kullanıcılarının büyük bir kısmı oyunu baltalayan reklamlardan rahatsız. Arayüzü engelleyen ya da oyun sürecini bölen reklamlar, uygulamaların silinmesine ya da düşük puan almasına sebep oldu. Sektörün ilerlemesiyle kullanıcı davranışlarını öğrenen sistemler, kullanıcının reklama tıklamaya en müsait olduğunu zamanı belirlediler. Bireysel reklam algoritmaları sayesinde oyunu bölen reklamlar azaldı ve yeni reklam türleri ortaya çıktı.

İzle & Kazan reklam türü yeni reklam türlerinin başında geliyor. Oyuncuya reklam izlemesi karşılığında oyuncuyu ödüllendiren bu reklamlar, hem izlenme oranını yüksek seviyelere çıkarıyor hem de oyuncuya “takas” anlayışını sevdiriyor. Sonucunda çıkar sağlayacağını bilen kullanıcı reklamı izlemese bile açmayı kabul ediyor.  Reklam dünyasında nispeten yeni olan izle-kazan reklamlarının mobil sektörün profesyonel yönünde elbette farklı bir ismi olabilir.

Kullanıcıya sosyal medya hesaplarında uygulamayı paylaşması karşılığında oyun içi ödül teklif eden reklamlar da mevcut. Örneğin bir kafe simülasyonunda “kafeni paylaş” adı altında oyunun bağlantısını sosyal medyaya yayan reklamlar, kullanıcının rızasıyla kitlesini genişletmeyi hedefliyor.

Mobilin Yılı #2: Hyper Casual Oyunlar

Pek çok uygulamanın menüsünde yer alan More Games ve türevi butonlar, geliştiricinin benzeri oyunlarını sunuyor. Bu butonların açacağı sekmeler farklı geliştiricilere ait uygulamaları da gayet tabii sunabilir.

Banner türündeki reklamlar ise uygulama ekranının rastgele noktalarına yerleştirilen reklamlardır. Pop-up kadar baltalayıcı olmayan bu reklamlar, kullanıcının dokunması ya da tıklaması ile bağlantıya yönlendirilir. Zamanlı reklamlar ise içeriklere giriş yaparken etkinleşir. Belirtilen süre içerisinde kaybolan bu reklamlar, mobil oyunlarda ödül sistemiyle birleştirilmiştir.

“30 saniyelik bu reklamı izleyerek, oyun içi avantaj elde edin” konseptini benimsemiş olan bu reklamlar, oldukça mühim bir noktaya sahiplerdir. Bu reklamları diğer türevlerden ayıran özellik, kullanıcı isteği ile etkinleştirilmeleridir.

Mobilin Yılı yazı serimizin son halkasını da bitirerek, mobil dünyanın reklamlarına sığ bir inceleme getirdik. Mobilden para kazanmak büyük oranla reklamlandırmalar ile ilerliyor. Oyun, sinema ve teknoloji dünyasından haberler için Instagram ve Twitter hesaplarımızdan bizleri takip edebilir, son gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Edebiyat, sinema ve oyun dünyası ile ilgilenen genç bir lise öğrencisidir. Oyungg'yi çok seviyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.